Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η πιο συχνή αιτία πυρκαγιάς: Το κάψιμο των ξερών κλαδιών

Η πιο συχνή αιτία πυρκαγιάς: Το κάψιμο των ξερών κλαδιών

0

S.Ο.S. από την Πυροσβεστική Ξάνθης – Στο 2 ο δείκτης επικινδυνότητας χθες

 Απαγορεύεται … δια προστίμων η χρήση φωτιάς σε δάση και άλση

 Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Ξάνθης για τον κίνδυνο πυρκαγιάς καθώς βρισκόμαστε στο pick του καλοκαιριού και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές ακόμη και σε περιπτώσεις που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι χαμηλός επειδή είναι συχνά ευμετάβλητες. Αν και ο δείκτης επικινδυνότητας την Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν στο 2 για όλο τον νομό, οι …κεραίες της Πυροσβεστικής ήταν τεταμένες καθώς λαμβάνονται υπ’ όψιν εκτός από τις γενικές συνθήκες και οι τοπικές συνθήκες που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Έτσι για παράδειγμα έβρεξε το απόγευμα της Πέμπτης στην ορεινή περιοχή ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης έπιασε ένα πολύ  δυνατό μελτέμι που έπληξε όμως μόνο μία περιοχή της …πόλης μας και συγκεκριμένα αυτή που βρίσκεται βόρεια της κεντρική οδού της 28ης Οκτωβρίου.

S.Ο.S. από την Πυροσβεστική Ξάνθης για το κάψιμο των κλαδιών

Αυτή θεωρεί η Πυροσβεστική την πιο κοινή και συχνή αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς. Να θυμίσουμε ότι έτσι ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε 110 ανθρώπινες ζωές πέρσι τον Ιούλιο, έτσι ξεκίνησε και χθες η πυρκαγιά στην Εύβοια  και μάλιστα συνελήφθη 64χρονος που έκαιγε ξερά κλαδιά στην αυλή του ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Το αποτέλεσμα ήταν να εκκενωθούν χωριά… Αυτό δεν είναι απλά αμέλεια είναι εγκληματική  αμέλεια και δυστυχώς πρόκειται για μια συμπεριφορά που παρά τις συστάσεις, τις παραινέσεις και τις προτροπές της Πυροσβεστική δεν έχει εκλείψει. Κι αυτό επειδή δεν έχει γίνει αρκούντως κατανοητό ότι μια απλή πράξη μέσα στο χώρο της αυλής του σπιτιού  μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία και θα πρέπει να γίνει πλέον συνειδητή επιλογή η προστασία τους.

Απαγορεύεται …δια προστίμων η χρήση φωτιάς σε δάση και άλση

Από τον Μάιο που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου  απαγορεύεται η χρήση φωτιάς σε δάση και άλση. Η εικόνα της ψησταριάς πάνω σε ξερές πευκοβελόνες σε αλσύλια τους καλοκαιρινούς μήνες απαγορεύεται …δια ροπάλου για ευνόητους λόγους γι αυτό γίνονται συχνές περιπολίες πυροσβεστικών κλιμακίων τους καλοκαιρινούς μήνες. Να σημειώσουμε ότι στον νέο ποινικό κώδικα θα τιμωρούνται με διοικητικά πρόστιμα οι παραβάτες.

Επίσης δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο από τους αγρότες. Οι παραβάτες κινδυνεύουν κατά περίπτωση -πέραν των ποινικών κυρώσεων- με περικοπή, διακοπή ή και επιστροφή επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και με επιβολή διοικητικού προστίμου  σε περίπτωση ζημιών σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…