Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

0

Στον αυτόματο πιλότο ο δήμος Ξάνθης
Βάσανο κατάντησε το θέμα της απαρτίας για τη συνεδρίαση των Επιτροπών του δήμου καθώς και του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνοι υπάρχει μια ελαστικότητα λόγω καλοκαιριού αλλά και εν’ όψει της αλλαγής της δημοτικής αρχής αλλά ο δήμος πρέπει να διοικηθεί. Υπάρχουν θέματα που τρέχουν και πρέπει να παρθούν αποφάσεις από όργανα. Δεν μπορεί να διοικείται με τον αυτόματο πιλότο. Αυτή η εικόνα να  μην συμπληρώνεται  απαρτία χρεώνεται και στους συμβούλους της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης και δεν τιμά κανένα. Ίσα ίσα δείχνει απαξίωση στο θεσμό.
Μ.Ξ.


Καθαρή πόλη: Προτεραιότητα
Από τις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι το θέμα της Καθαριότητας και πιο σωστά, η Καθαρή πόλη. Από κει ξεκινά η συνολική εικόνα. Από την σωστή αποκομιδή, από την σωστή εργασία των πεζοπόρων οδοκαθαριστών. Μια καθαρή πόλη αποτρέπει και τους κατοίκους εκείνους που θα είχαν πρόθεση να πετάξουν ενεξέλεγκτα στο δρόμο σκουπίδια ή ν’αφήσουν εκτός των κάδων.
Κι αυτά βέβαια θα πρέπει να ισχύουν όχι μόνον στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές και στους γύρω οικισμούς. Φαντασία και οργανωτική δομή απαιτούνται.
Γ.Δ.


Όχι υποσχέσεις
Η βασική αρχή είναι γνωστή: «Μην υπόσχεστε περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να κάνετε». Δηλαδή, όχι υπερβολές με τις υποσχέσεις όταν οι δυνατότητες υλοποίησης είναι συγκεκριμένες. Όταν για να υλοποιηθούν υπεσχημένα έργα απαιτούνται μελέτες και χρήματα.
Είναι προτιμότερο οι υποσχέσεις να είναι λιγότερες και τα γενόμενα έργα περισσότερα. Γι’αυτό, άπλωμα των ποδιών όσο το πάτωμα επιτρέπει.
Βέβαια, θα χρειαστούν και τολμηρές αποφάσεις και κινήσεις, όμως συνολικά χρειάζεται προγραμματισμός σωστός, αξιολόγηση και εξασφάλιση κονδυλίων.
Γ.Δ.


Κανονικότητα
Να λοιπόν που περάσαμε ένα πλήρες Σαββατοκύριακο χωρίς καιρικές υπερβολές και ανωμαλίες. Ένα κανονικό καλοκαιρινό διήμερο που έδωσε την ευκαιρία στους Ξανθιώτες να ξεχυθούν στις παραλίες και τις θάλασσες και ν’απολαύσουν τα αναψυκτήρια της πόλης.
Η κανονικότητα επέστρεψε λοιπόν και στον καιρό.
Γ.Δ.


Μια άλλη βουλή
Ήταν πολύ διαφορετικό από ότι είχαμε συνηθίσει το κλίμα στην Βουλή, το Σάββατο, την πρώτη μέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Η πρώτη μέρα της νέας Βουλής δημιούργησε ελπίδες ότι μπορεί και να είναι η πρώτη μέρα μιας νέας εποχής. Σαν η εποχή του παροξυσμού να τελείωσε. Σαν ο θυμός που ήταν ο οδηγός μας για μια ολόκληρη δεκαετία να εξατμίστηκε στις κάλπες. Σαν ο λόγος και το φέρσιμο των πολιτικών να προσγειώθηκαν στα μέτρα μιας χώρας κουρασμένης πια από μια δεκαετία δηλητηριασμένου φανατισμού. Σαν από την νέα Βουλή να μην λείπουν μόνον οι φυσικοί φορείς της ακραίας χυδαιότητας- οι νεοναζί κυνηγοί κεφαλών «προδοτών» ή ο «στα τέσσερα» Καμμένος- αλλά και όλη η ατμόσφαιρα, το δημόσιο ήθος που τους γέννησε και τους ανέχθηκε.
Θα είναι όλα αυτά της μιας μέρας χαρά ή θα αντέξουν στον χρόνο; Αυτό είναι το πρώτο, το σημαντικότερο πολιτικό στοίχημα αυτής της νέας εποχής.
Το βέβαιο είναι ότι τον τόνο τον δίνει πάντα η κυβέρνηση, η πλειοψηφία. Από αυτήν πρωτίστως εξαρτάται. Από την ικανότητά της να αφομοιώσει την απλή αλήθεια πως δεν αρχίζουν όλα μαζί της ούτε θα τελειώσουν όλα με το τέλος του βίου της- και να επιδείξει την σεμνότητα και την μετριοπάθεια που αυτή η αλήθεια επιβάλει…
Π.Τ.


Ικανοποίηση
Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της με ανακούφιση και ικανοποίηση πληροφορήθηκε μια σειρά αποφάσεων που στοχεύουν στη μείωση της φορολογίας και τη λήψη μέτρων που δίνουν διέξοδο και προοπτικές ανάπτυξης.
Παράλληλα ελαφρύνουν τη μεσαία τάξη από βάρη χρόνων, ενώ δίδεται προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας μετά από στασιμότητα δεκαετή. Η ανάσα στη μεσαία τάξη είναι σημαντική και οι προοπτικές είναι θετικές πως θα συνεχιστούν τα θετικά μέτρα με την πάροδο του χρόνου.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θ’ ανακουφίσουν άμεσα όπως: Αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις, έκπτωση φόρου 40% για επισκευές, πάγωμα φόρου υπεραξίας, στο 9% ο χαμηλός συντελεστής φόρου, στα 20€ η ελάχιστη δόση στη ρύθμιση στην Εφορία, στις 120 δόσεις εντάσσονται και οι επιχειρήσεις.
Ακόμη στον ΕΝΦΙΑ, μείωση 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ, μείωση 20% για ακίνητα αξίας έως 1 εκ. ευρώ και μείωση 10% για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Παράλληλα, νομοσχέδια για αλλαγές στο κράτος εντός του 2019 και 5 έργα ανάπλασης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Γ.Δ.


Δει δη χρημάτων
Επιβάλλεται να βάζεις στόχους. Ακόμη κι αν είναι δύσκολοι. Ακόμα κι αν από πρώτη άποψη δείχνουν εξωπραγματικοί. Αν δεν προσπαθήσεις δεν γίνεται τίποτα. Παράλληλα βέβαια χρειάζονται και χρήματα. Και ιδιαίτερα εύστοχα το είπε πρώτος ο Δημοσθένης 25 αιώνες πριν: «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων».
Και για τους άνδρες Ξανθιώτες δημοτικούς συμβούλους το ζητούμενο είναι τα χρήματα. Φρόντισε όμως γι’αυτά ο Δημαρχόπουλος να τα μαζέψει και να αξιοποιήσει τώρα κατά τον καλύτερο τρόπο ο Τσέπελης. Προγραμματίζοντας έργα μεγάλα και μικρά στην Ξάνθη μας.
Γ.Δ.


Νέο υποκατάστημα
Ένα επιχειρηματικό deal για μεγαλύτερα σχήματα, είναι αυτό της γνωστής αλυσίδας Public με τα Media Markt που πρόσφατα συμφωνήθηκε. Στο πλαίσιο λοιπόν της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να δημιουργηθεί νέο μεγάλο κατάστημα στην πόλη μας, στην οδό Καραολή. Το οποίο κατάστημα μάλιστα ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς και πρόκειται γι’αυτό που διέθετε γυναικεία ρούχα.
Τελικά η οδός Καραολή σιγά-σιγά έχει μετεξελιχθεί σε εμπορικό δρόμο ισάξιο της 28ης Οκτωβρίου κι αυτό γιατί διαθέτει νεόδμητους μεγάλους χώρους.
Γ.Δ.


Εσπερινός στο Πολύστυλο
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου το απόγευμα ο υπαίθριος Εσπερινός στο Επισκοπικό Ναό του Βυζαντινού Πολύστυλου που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αβδήρων. Στον Εσπερινό όπως  χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και κληρικοί, ενώ συμμετείχε και ο σύλλογος ιεροψαλτών Ξάνθης. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης η πρώην δήμαρχος κα Εύα Τσακίρη, εκπρόσωποι υπηρεσιών της περιοχής, τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Αβδήρων επίσης κάτοικοι των Αβδήρων και τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί τα Δημοκρίτεια ν’  ανοίγουν με τον Εσπερινό στο Πολύστυλο. Μια τελετή που εκτός από το θρησκευτικό σκέλος προσφέρει και μια μοναδική εμπειρία ενός εξαίσιου ηλιοβασιλέματος με θέα στο αρχαίο λιμάνι των Αβδήρων ενώ παράλληλα αναδεικνύει και την Βυζαντινή ιστορία του Πολύστυλου.
Μ.Ξ.


Να φεύγεις γνωρίζοντας ότι είσαι πάντα εδώ
Μετά από μια μακρά μάχη, ο συμπολίτης Χρήστος Σφάτος, έφυγε χθες από τη ζωή, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του, τη σύζυγο Μάγδα Πετμεζά, τα παιδιά Στέλλα και Θανάση και πολλούς και καλούς φίλους, οι οποίοι τον σκεφτόταν πάντα με ζεστασιά και αγάπη.
Άνθρωπος χαμηλών τόνων, με χαμόγελο και χιούμορ, ευγενικός και πάντα διακριτικός. Είχε πάντα ένα καλό λόγο να πει κι ένα αστείο να κάνει, για εμάς τα μικρά (τότε) κορίτσια που θέλαμε να κλειστούμε στο δωμάτιο ή να τελειώσουμε εν τάχει το διάβασμα για να ξεμυτίσουμε.
Μέσα από μια δεμένη σχέση με την οικογένειά του, αισθάνομαι ότι έφυγε πλήρης. Κι είναι ευλογία, ακόμη κι όταν δεν είναι η ώρα σου, να φεύγεις γνωρίζοντας ότι για τους ανθρώπους που αγάπησες, είσαι πάντα εδώ. Οι κοινές αναμνήσεις, τα λόγια, η στάση ζωής, η αγάπη δε φεύγουν με τον αποχωρισμό.
Η κηδεία του Χρήστου Σφάτου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στις 5 μμ στον Ιερό Ναό των Κοιμητηρίων Ξάνθης.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…