Περί εκλογών Ι
Οι εκλογές αποτελούν την κορύφωση της λαϊκής κυριαρχίας. Και την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Για τη σωστή αξιοποίησή τους όμως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τους πολιτικούς, αλλά και με τους εκλογείς. Απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας και θεώρησή της σαν «πλάκα» ή διασκέδαση εγκυμονεί γενικότερους κινδύνους. Η σοβαρότητα κι η υπευθυνότητα δεν υπήρξε πάντα κυρίαρχος παράγων των τελευταίων επιλογών του εκλογικού σώματος. Δυστυχώς, οι συνέπειες μας αφορούν τελικά όλους.
Επιλέγοντας κόμματα που μοιράζουν αυτόγραφες επιστολές του Ιησού ή «λάιφσταϊλ» παρατάξεις που υπόσχονται λίγο Αριστερά, λίγο φιλελευθερισμό, κάμποση αντιευρώπη (χωρίς τον κίνδυνο της εξόδου βέβαια) και μπόλικη Prada και Gucci – όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη – είναι άγνωστο τι ακριβώς επιδιώκουν.
Γ.Δ.
Περί εκλογών ΙΙ
Τα κόμματα, και οι εκλογείς που τα επιλέγουν, οφείλουν να αρθρώνουν ξεκάθαρες επιλογές για το μέλλον. Κι αυτές να συμβολίζονται από τις προσωπικότητες που τα εκφράζουν. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα. Η επιλογή αθλητών, ηθοποιών, αοιδών, τηλεπαρουσιαστών και άλλων celebrities τι ακριβώς σηματοδοτεί; Τι πολιτικο-ιδεολογικό στίγμα προσδίδουν άγνωστοι καθηγητές πανεπιστημίου και πρώην δικαστικοί που κοσμούν τα κορυφαία ψηφοδέλτια μεγάλων κομμάτων; Τι ακριβώς εκφράζουν; Ποια είναι η πολιτική τους ταυτότητα και κοινωνική απήχηση;
Η μετατροπή της πολιτικής σε πασαρέλες κομμάτων κι υποψηφίων αποστερεί από πολιτικό μήνυμα τις όποιες επιλογές. Δεν πρέπει λοιπόν να εντυπωσιαζόμαστε στη συνέχεια από τις απροσδόκητες κινήσεις και πρωτοβουλίες τέτοιων προσώπων. Ούτε κι από τη συνακόλουθη αγανάκτηση των εκλογέων…
Γ.Δ.
Στη λήθη
Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει διπλή ανάγνωση. Για τους νικητές είναι μια δικαίωση του αγώνα τους, ευκαιρία να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Για τους ηττημένους αποτελεί μια πικρή και δυσάρεστη εξέλιξη. Κι αυτό διότι ήττα σημαίνει λανθασμένους χειρισμούς, μη αποδοχής της ιδεολογίας του κόμματος.
Σε επίπεδο υποψηφίων η ήττα για κάποιους θα σημάνει περιθώριο και λήθη. Κι αυτή η λήθη είναι το χειρότερο, αυτό που πληγώνει περισσότερο αυτούς που την υφίστανται. Είναι δύσκολο από τα φώτα, το προσκήνιο, να βρεθούν έξω από την σκηνή, αφανής. Κι αν κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού σου βίου ήσουν υπερόπτης και αγενής, τότε θα πληρωθείς με το νόμισμα της καταφρόνιας.
Γ.Δ.
Δυναμικά παρόν θα είναι το «Ε» το βράδυ των εκλογών
Η ιστοσελίδα μας www.empros.gr θα μεταδίδει σε συνεχή ροή τα αποτελέσματα στην Επικράτεια και στην Ξάνθη. Ο επισκέπτης της θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τη σταυροδοσία ενώ θα έχει τη δυνατότητα να έχει μια πλήρη εικόνα για τις εκλογές στο νομό μας με ρεπορτάζ και αναλύσεις.
Μ.Ξ.
Δημοτικό
Η πόλη των ονείρων μας δεν θα γίνει σε μια ημέρα. Έγινε όμως ένα βήμα. Το βήμα έφερε την αλλαγή όχι τόσο στα πρόσωπα, όσο στην νοοτροπία. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αλλαγή νοοτροπίας, εμπέδωση μιας άλλης αντίληψης λειτουργίας με σεβασμό προς το δημότη. Με συζήτηση μαζί του, δικαίωμα στην έκφραση απόψεων, συμμετοχικότητα, εθελοντισμό και κυρίως μετάδοση αγάπης και σεβασμού της πόλης. Οι δημότες θα πρέπει να κατανοήσουν απόλυτα ότι η πόλη είναι δική τους, ότι οφείλουν να την αγαπούν, δηλαδή να την φροντίζουν, να την σέβονται, να την προσέχουν και να είναι περήφανοι γι’ αυτήν.
Από όλα αυτά τα παραπάνω δημιουργούνται οι όμορφες πόλεις, οι ανθρώπινες πόλεις που θα χαίρεται κανείς να ζει αυτός και τα παιδιά του. Αυτήν την πόλη ονειρεύονται οι Ξανθιώτες.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά απαιτούνται υπομονή και συνεργασία δήμου και δημοτών. Τούτο πιστεύουμε ότι θα το δούμε σύντομα.
Γ.Δ.
Λίγα λόγια για το Αρδευτικό
Η ιδέα για την κατασκευή υπόγειου αλλά και υπέργειου συστήματος μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην νοτιοδυτική πεδιάδα του νομού Ξάνθης ήταν του πρώην νομάρχη και περιφερειάρχη αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη.
Ο Παυλίδης είχε αμέριστο συμπαραστάτη τον υπουργό Αλέξανδρο Κοντό. Ο οποίος αντιλαμβανόμενος την ανάγκη καταπολέμησης της υφαλμύρωσης των εδαφών, το ενέταξε στο πρόγραμμα, ενέκρινε ένα σημαντικό ποσό και το υπουργείο του προχώρησε και στην δημοπράτηση του έργου.
Τότε εμφανίστηκαν κάποιες «οικολογικές» οργανώσεις με έδρα την Καβάλα. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Η διαδικασία αυτή διήρκεσε χρόνια κι όταν εξεδόθη η τελική απόφαση, η οποία συνηγορούσε υπέρ της υδροδότησης του κάμπου, τα χρήματα του έργου δεν υπήρχαν διότι το έργο είχε αργήσει και επεστράφησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή το έργο σήμερα θα είχε τελειώσει εδώ και χρόνια και κερδισμένοι θα ήταν οι αγρότες της Ξάνθης.
Γ.Δ.
Λίγα λόγια Ι
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ παρακολουθούσε με ενδιαφέρον και προσοχή την πορεία της σημαντικής αυτής υπόθεσης. Έχουν γίνει σχετικά ρεπορτάζ, δημοσίευσε δηλώσεις του Νομικού που ασχολήθηκε με την υπόθεση συμπολίτη μας Νίκου Γεννάδιου, ενημέρωνε τακτικά την κοινή γνώμη και γενικά διατηρούσε «ζεστό» το θέμα αυτό της ιδιαίτερα σοβαρής αυτής υπόθεσης.
Μάλιστα, με την ανακοίνωση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου Επικρατείας, πανηγυρίσαμε για την θετική εξέλιξη της δικαίωσης, αλλά βέβαια πλέον τα χρήματα είχαν επιστραφεί στην Ε.Ε.
Συμμέτοχους στον προβληματισμό μας αυτόν μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο το έργο να εγκαταλειφθεί, κάναμε τον συμπολίτη μας Άλκη Κίσσα και την Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Σκεφτήκαμε πως αποτεινόμενοι προς τα εκεί, θα βρεθεί η λύση της νέας χρηματοδότησης για να γίνει το έργο. Προς τιμήν της, η κυρία Καϊλή με την ενημέρωση του Άλκη Κίσσα με τον οποίο συνεργάζεται και ο οποίος γνωρίζει άριστα τα θέματα του πρωτογενούς τομέα, αντελήφθη αμέσως την σπουδαιότητα του έργου και δήλωσε πως θα στηρίξει και βοηθήσει την όλη προσπάθεια.
Αυτό κι έκανε. Υπέβαλε μια ολοκληρωμένη ερώτηση προς την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε., έθεσε το ιστορικό, έθεσε τα σωστά ερωτήματα ζητώντας να πληροφορηθεί και να υποδειχθούν οι τρόποι και οι πηγές χρηματοδότησης του έργου.
Γ.Δ.
Το σήμερα
Την Πέμπτη 4 Ιουλίου λοιπόν η εφημερίδα μας δημοσιεύσει τα ευχάριστα νέα. Πρώτον η Ε.Ε. ανάβει το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου και παράλληλα ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν υποδεικνύει τρόπους και πηγές χρηματοδότησης του έργου.
Άρα, είμαστε σε μια φάση απολύτως θετική αλλά απολύτως εξαρτώμενη από τους Ξανθιώτες. Προφανώς εννοούμε τους αρμόδιους φορείς. Που θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα, οργανωμένα και ενωτικά, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Από δω και πέρα πλέον η υπόθεση είναι στα δικά μας χέρια και μόνον. Είναι στη νέα κυβέρνηση, στους νέους βουλευτές, στους παράγοντες της ΕΑΣ, της ΣΑΣΟΕ, των αγροτών.
Απαιτείται κοινός αγώνας, κοινή προσπάθεια απ’ όλους. Για να σωθεί ο κάμπος από την υφαλμύρωση, για να έχουν χαμηλότερο κόστος στις παραγωγές τους οι αγρότες.
-Ιδού η μεγάλη ευκαιρία του κοινού αγώνα.
Γ.Δ.
Τι Ελλάδα θέλουμε;
Οι αυριανές εκλογές δεν είναι απλά και μόνο μια εκλογική αναμέτρηση. Είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός. Θέλει πράγματι την Ελλάδα μια κανονική χώρα της Δύσης ή όχι; Θέλει μία χώρα που θα σέβεται τους πολίτες της, θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και θα μπορεί να εγγυηθεί ένα ασφαλές μέλλον για όλους μας;
Ο Τσίπρας είχε μύριες δυνατότητες να αλλάξει πορεία τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν. Μπορούσε να μην κάνει κυβέρνηση με τον Καμμένο, να μην διχάσει την κοινωνία ανάμεσα σε υπερφολογούμενους και επιδοματούχους, να μην χωρίσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας σε de facto έντιμους και συλλήβδην απατεώνες, να μην στείλει δυο πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς στον Καιάδα της σκανδαλολογίας, να ρωτήσει την αντιπολίτευση για το Μακεδονικό αντί να προσπαθήσει να την διχοτομήσει, να τείνει χείρα έντιμης συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ αντί να εξαγοράσει με υπουργικές θέσεις τα στελέχη του.
Αν και ισχυρίζεται ότι πάντα δρούσε εξαναγκαζόμενος, ο Τσίπρας καθ’ όλη την διάρκεια της πενταετίας του είχε τουλάχιστον δυο επιλογές για κάθε μεγάλο ζήτημα. Και αυτός διάλεγε σταθερά την πιο πολωτική, την πιο σαρωτική για τους αντιπάλους, την πιο διχαστική, την πιο εξωφρενική για τον κοινό νου.
Περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν, αν θέλουμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας να μην ζήσουν σε ένα περιβάλλον άκρως τοξικό. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία…
Για το διαδημοτικό έργο ύδρευσης
Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του έχει ο νέος δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης ένα έργο μεγάλο αλλά ξεχασμένο. Ένα έργο που κυνήγησε όταν ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και λίγο έλειψε να μπει στο ΕΣΠΑ επί Γιαννακίδη αλλά το βρήκε η κρίση και ενώ υπήρχε μελέτη ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι. Σ΄ ότι αφορά τον κ. Δημαρχόπουλο δεν έκανε καμιά αναφορά ποτέ και πιθανόν να μην το γνωρίζει καν! Ο λόγος για την μεταφορά νερού με αγωγούς ύδρευσης της Ξάνθης και των Αβδήρων από τις Πηγές Παραδείσου. Ένα διαδημοτικό έργο που είχε προϋπολογιστεί στα 35 εκ. ευρώ. Ένα έργο μεγάλης σπουδαιότητας και για την Ξάνθη αφού θα καταργήσει τις γεωτρήσεις του Δροσερού που πάντα είχαν πρόβλημα και για τα Άβδηρα αφού θα εξαλείψει το πρόβλημα λειψυδρίας στην παραλιακή ζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Τσέπελης το έχει θέσει στον περιφερειάρχη κ. Μέτιο μαζί με τον δήμαρχο Αβδήρων κ Τσιτιρίδη που «καίγεται» επίσης για να γίνει το έργο.
Για να δούμε θα τα καταφέρουν;
Μ.Ξ.