Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λένε το νερό ….νεράκι στις παραλίες των Αβδήρων

Λένε το νερό ….νεράκι στις παραλίες των Αβδήρων

0

Στέγνωσαν οι δεξαμενές της ΔΕΥΑΑ. Ανακοινώθηκαν καθημερινές διακοπές νερού έως και 9 ώρες! Από του χρόνου θα μισθωθεί και θα λειτουργήσει  νέα γεώτρηση στην παραλία

 

Τουριστική ανάπτυξη χωρίς …νερό, γίνεται;

Επανέρχεται το Διαδημοτικό έργο ύδρευσης για Ξάνθη – Άβδηρα από τις Πηγές Παραδείσου

 

 

Το νερό… νεράκι θα πουν φέτος ξένοι και ντόπιοι στην παραλιακή περιοχή των Αβδήρων. Στις  3 κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥΑ Αβδήρων το νερό έπιασε …πάτο με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην εταιρεία και μετά από απόφαση του Διοικητικού  συμβουλίου να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Στέγνωσαν οι δεξαμενές της ΔΕΥΑΑ –Καθημερινές διακοπές νερού έως και 9 ώρες!

Σε απόγνωση περιήλθαν οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΑ όταν διαπίστωσαν ότι στέγνωσαν οι 3 κεντρικές δεξαμενές στον Ζυγό! Ο Διευθυντής κ. Γιώργος Αποστολίδης μας αναφέρει ότι η κατάσταση χρήζει λήψη άμεσων μέτρων για τον λόγο αυτό συγκλήθηκε το Διοικητικό συμβούλιο και αποφάσισε να γίνονται διακοπές στην υδροδότηση στις περιοχές της Παραλίας Αβδήρων, Σκάλας Αβδήρων και Παραλίας Μυρωδάτου, η συχνότητα και η διάρκεια των οποίων θα εξαρτηθεί από το χρόνο πλήρωσης των δεξαμενών. Μάλιστα αναφέρει πως σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, αναμένονται διακοπές σε καθημερινή  βάση από τις 15:00 έως τις 00:00. Τι είναι αυτό που προκάλεσε όμως την έντονη λειψυδρία; «Κατ’ αρχήν το γεγονός ότι δεν είχαμε αρκετές βροχές όπως πέρσι αλλά και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός στην παραλιακή ζώνη ειδικά στο Μυρωδάτο. Διαπιστώσαμε ότι γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού. Όλη νύχτα ποτίζουν με ποτιστικά το γκαζόν και αναγκαζόμαστε τώρα να κάνουμε διακοπές στην υδροδότηση. Κύριο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε το νερό στους μόνιμους κατοίκους των οικισμών. Εφιστούμε την προσοχή σ’  όλους τους κατοίκους να περιορίσουν τη χρήση του νερού στις απόλυτα απαραίτητες ανάγκες και να αποφύγουν τη σπατάλη (πότισμα κτλ). Καλούμε  επίσης τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο (τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, αναψυκτήρια, κτηνοτροφικές μονάδες), να μεριμνήσουν ώστε να έχουν αποθήκη νερού για την αποφυγή προβλημάτων στη λειτουργία τους», επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης.

 

Από του χρόνου θα μισθωθεί και θα λειτουργήσει  νέα γεώτρηση στην παραλία

Να σημειώσουμε πως ο δήμος Αβδήρων υδρεύεται αποκλειστικά από γεωτρήσεις. Η ΔΕΥΑΑ διαχειρίζεται 34 γεωτρήσεις και 3 κεντρικές δεξαμενές 600 και 300 κυβικών ενώ κάθε οικισμός έχει την δική του δεξαμενή.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αποστολίδης δεν αρκεί το νερό που παράγουν οι γεωτρήσεις αν και δουλεύουν αδιάλειπτα. Κατά συνέπεια αυτό που απαιτείται άμεσα είναι κι άλλες γεωτρήσεις: «Είμαστε σε διαδικασία να μισθώσουμε άλλη μία γεώτρηση κοντά στην παραλία των Αβδήρων. Το νερό που έχει, επαρκεί για την υδροδότηση της περιοχής. Ωστόσο αυτό θα γίνει για την επόμενη σαιζόν. Για φέτος δεν υπάρχει άλλη λύση έκτος από τον περιορισμό της σπατάλης από τους κατοίκους και τις στοχευμένες διακοπές νερού».

Τουριστική ανάπτυξη χωρίς …νερό γίνεται;

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι όλες οι δημοτικές αρχές των Αβδήρων προσβλέπουν διαχρονικά σε τουριστική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης. Και είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο τουρισμός κυρίως από τους Βουλγάρους. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: Πως μπορείς να προσβλέπεις σε τουριστική ανάπτυξη αν δεν έχεις εξασφαλίσει τις βασικές υποδομές και κυρίως την ύδρευση;

Επανέρχεται το Διαδημοτικό έργο ύδρευσης για Ξάνθη – Άβδηρα από τις Πηγές Παραδείσου

Στο ερώτημα αυτό απαντά ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης όχι στο σκέλος του τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε όσο στο πως προτίθεται να το αντιμετωπίσει στην δεύτερη θητεία του: «Σε πρώτη φάση θα ενεργοποιήσουμε την νέα γεώτρηση αλλά όχι φέτος. Φέτος μόνο με οικονομία στο νερό και διακοπές όταν απαιτούνται μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Για να λυθεί όμως μια για πάντα το θέμα αυτό πρέπει να γίνει ένα μεγάλο έργο. Και μιλάμε για το μεγάλο Διαδημοτικό έργο μεταφοράς νερού από τις Πηγές του Παραδείσου για την Ξάνθη και για τα Άβδηρα. Έχει επανέλθει στην ατζέντα του νέου δημάρχου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη κι έχει τεθεί στον περιφερειάρχη κ. Μέτιο και από την πλευρά μας θα το επιδιώξουμε με κάθε τρόπο. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο θα δημοπρατήσουμε και το νέο έργο με τα χρήματα που πήραμε από τον Φιλόδημο που αφορά την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού. Ένα έργο προϋπολογισμού 2,5 εκ, ευρώ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…