Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν
Η αλήθεια να λέγεται και θα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Και αναφέρομαι στις πρώτες εντυπώσεις που σχημάτισε η Κοινή Γνώμη από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης.
Λοιπόν, όποιον ρωτήσει κανείς για το θέμα αυτό, θα λάβει θετική απάντηση. Όλοι είναι εντυπωσιασμένοι από την εφαρμογή νέων αντιλήψεων ως προς τη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας. Θετική εικόνα σχηματίσθηκε επίσης και για την προετοιμασία των φακέλων ανά υπουργείο. Γεγονός που σημαίνει ότι είχαν δουλέψει καιρό πριν όλα αυτά τα θέματα.
Τρίτο και επίσης το ίδιο σημαντικό, η ταχύτητα ως προς τον χρόνο εφαρμογής. Σε ένα εξάμηνο θα υπάρξει αξιολόγηση του έργου κάθε υπουργού κι όχι σε βάθος τετραετίας. Πρόγραμμα λοιπόν συγκεκριμένο βάση νέου συστήματος ελέγχου, άμεσα και η αξιολόγηση.
Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Γ.Δ.
Περί του καλοκαιριού
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι καιρό θα έχουμε από δω και πέρα, όμως το καλοκαίρι φέτος δεν είναι όπως θα έπρεπε. Οι βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις του έχουν δώσει μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα που εκτός των άλλων ταλαιπωρεί τους ανθρώπους που θέλουν ν’ απολαύσουν τα μπάνια τους.
Παράλληλα, δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα στους επιχειρηματίες με τα αναψυκτήρια, μπαρ και καφέ και κυρίως με τα παραλιακά που έχουν και ορισμένο χρόνο λειτουργίας που μειώνεται ακόμη περισσότερο λόγω των βροχών και καταιγίδων.
Γενικά οι καλοκαιρινές δουλειές σε μας εδώ είναι σύντομες γι’ αυτό και ριψοκίνδυνες ως επένδυση.
Γ.Δ.
Οι φάκελοι
Είναι ήδη γνωστό ότι στους νέους υπουργούς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τους δόθηκε ένας γαλάζιος φάκελος. Ένας φάκελος που περιείχε τις οδηγίες με τις ενέργειες και δράσεις του υπουργείου αναλυτικά. Δηλαδή, τι πρέπει να υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου.
Στην όλη υπόθεση υπάρχει ένα κρίσιμο βασικό στοιχείο. Οι οδηγίες που περιλαμβάνονται στους φακέλους είναι δεσμευτικές και πρέπει να υλοποιηθούν. Δηλαδή να γίνουν αυτά οπωσδήποτε, κι όχι ό,τι νομίζει ή επιθυμεί ο κάθε υπουργός. Εξάλλου, γι’ αυτά θα ελέγχεται εάν υλοποιούνται και θα αξιολογείται.
-Αφορά μια άλλη νοοτροπία διοίκησης.
Γ.Δ.
Τα ονόματα έρχονται και παρέρχονται
Χιλιάδες υπουργοί και υφυπουργοί πέρασαν από τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Άλλοι με ηχηρά ονόματα, άλλοι άγνωστοι. Λίγοι, ελάχιστοι ξεχώρισαν. Και δεν ξεχώρισαν για το όνομά τους αλλά για το έργο τους και μόνον. Αυτό κρίθηκε, αξιολογήθηκε και καταχωρήθηκε στα θετικά τους.
Επιβεβαιώνεται ως εκ τούτου ότι τα ονόματα έρχονται και παρέρχονται, ενώ μένουν οι αξίες. Οι αυτόφωτες αξίες, οι ικανοί και δραστήριοι, με ιδέες, οργάνωση και διάθεση για εργασία και απόδοση.
Γ.Δ.
Η χαμένη αρετή της εξουσίας
Γλυκιά και ιδιαίτερα επιθυμητή η εξουσία από τους περισσότερους. Εξάλλου, κατέχοντας την εξουσία αναδεικνύεται η καλή ή άσχημη πλευρά των ανθρώπων που την ασκούν. Φαίνεται ο χαρακτήρας, τα θετικά ή αρνητικά στοιχεία. Κι αυτό διότι εξουσία σημαίνει δύναμη, κύρος και οικονομική άνεση, άνθρωποι να σε υπηρετούν και μια σειρά άλλων προνομίων.
Γι’ αυτό και απαιτεί αρετή η άσκηση της εξουσίας, δύναμη για ν’ αντισταθεί κανείς στις προκλήσεις της που είναι πολλές και ποικίλες.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που παρασυρόμενοι, χάνουν την εξουσία τους εκπίπτοντας εξαιτίας λαθών, έπαρσης και αντίληψης ότι δεν θα κριθούν ό,τι κι αν κάνουν. Στη δημοκρατία όμως, εκεί που ελεύθερα λειτουργούν οι θεσμοί και τα Μέσα Ενημέρωσης, ο έλεγχος είναι υπαρκτός προς την εκάστοτε εξουσία.
Γ.Δ.
Πολιτικό Ι
Είμαστε ακόμη κοντά, αρκετά κοντά για να δικαιολογηθεί άλλος ένας σχολιασμός του εκλογικού αποτελέσματος. Οι πρόσφατες εκλογές ήταν μια μεγάλη, προσωπική σε μεγάλο βαθμό, νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κέρδισε ως αουτσάιντερ τις εσωκομματικές εκλογές. Κέρδισε και ως φαβορί πια και τις εθνικές, έφερε στα επίπεδα του 40% ένα κόμμα που, στην ήττα του 2009, ήταν στο 33,4%, στη νίκη του 2012 στο 29,6% και το μοιραίο 2015 είχε περιοριστεί στο 28%. Κατόρθωμα.
Αν η ιστορία, η συγκυρία ή η τύχη δίνουν μερικές φορές μια μεγάλη ευκαιρία σε κάποιον που τη διεκδίκησε, ο Μητσοτάκης έχει τώρα μιαν ευκαιρία ιστορική. Την ευκαιρία να γίνει ο άνθρωπος που θα γράψει τον πρόλογο της μετά την κρίση εποχής για την Ελλάδα και θα αναλάβει την εκκαθάριση της κόπρου του Αυγεία – των βαθύτερων αιτίων, δηλαδή, για τα οποία η κρίση στην Ελλάδα πήρε τέτοιες εφιαλτικές διαστάσεις, ενώ τα άλλα θύματά της την αντιμετώπισαν με πολύ μικρότερες απώλειες.
Γ.Δ.
Πολιτικό ΙΙ
Η ιστορία, η συγκυρία, η τύχη είχαν δώσει μιαν ακόμη πιο μεγάλη ευκαιρία και στον Αλέξη Τσίπρα το 2015. Την ευκαιρία να γίνει ο άνθρωπος της επόμενης ημέρας, ο μεταρρυθμιστής που θα κόψει τον γόρδιο δεσμό ανάμεσα σ’ ένα αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και, σε σημαντικές περιοχές του, διεφθαρμένο σύστημα δημόσιας διοίκησης με τους φορείς μιας παρασιτικής, κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και τους φορείς των συντεχνιακών δεσμών πελατείας. Την έχασε. Ίσως δεν κατάλαβε καν την ευκαιρία που του δόθηκε. Η χώρα που παραδίδει έχει όλα τα κουσούρια της χώρας που παρέλαβε – μερικά επιδεινωμένα μάλιστα.
Αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα του δίνει μια δεύτερη, διαφορετικής τάξης ευκαιρία. Γιατί αν για τον Μητσοτάκη, το άλμα από το 28% του 2015 στο 40% του 2019 ήταν θρίαμβος, για τον Τσίπρα η πτώση από το 35,4% στο 31,5% είναι μια ήττα με γεύση επιτυχίας.
Του δίδεται η ευκαιρία να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό φορέα, με νέα προγραμματικά χαρακτηριστικά. Και να πάρει θέση στο νέο σκηνικό, στην επόμενη μέρα.
Θα αξιοποιήσει τη δεύτερη ευκαιρία του; Θα αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δική του; Η φύση πάντως απεχθάνεται το κενό. Αυτό, τουλάχιστον, θα πρέπει να το ξέρουν όλοι. Και το εκλογικό αποτέλεσμα το επιβεβαιώνει.
Γ.Δ.
Από συντονισμό …άστα να πάνε
Κάτι περίεργο συμβαίνει στην επικοινωνία της Πολιτικής Προστασίας με τους δήμους και της πολιτικής ηγεσίας με τους δημάρχους του νομού μας. Αλλιώς πως εξηγείται ότι άλλα μας είπαν την Πέμπτη για την κακοκαιρία και άλλα βγήκαν την Παρασκευή. Συγκεκριμένα όπως μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, επικοινώνησε με τους δημάρχους Αβδήρων και Τοπείρου και του είπαν ότι δεν υπήρχαν αξιοσημείωτα προβλήματα από πλημμύρες ή χαλάζι. Το ίδιο μας είπε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαγναφέρης. Την Παρασκευή όμως μάθαμε ότι έγιναν καταστροφές στον δήμο Τοπείρου σε κηπευτικά, ακτινίδια και στην ορεινή περιοχή σε καπνά.
Μάλλον κακός συντονισμός και ελλιπής πληροφόρηση. Και τα δύο μεγάλα μειονεκτήματα για τη σωστή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.
Μ.Ξ.
Επιστροφή στην κανονικότητα!
Παραζαλισμένοι κοιτάμε τα απολύτως λογικά, τα αυτονόητα, να γίνονται πράξη. Μέσα σε μια μέρα η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, φρόντισε να υπάρχει γιατρός στον Ιερό Βράχο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτεραιότητα τη δημιουργία Διαστημικής Υπηρεσίας.
Επιστροφή στην κανονικότητα. Επανάσταση του αυτονόητου. Οι διακηρύξεις αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φυσιογνωμία και το επιθυμητό αποτέλεσμα της διακυβέρνησής του είναι του είδους που φέρνουν χασμουρητά και πνιχτά γέλια, αφού ξέρεις στο πετσί σου ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ωσπου έρχεται την πρώτη κιόλας μέρα το υπουργείο Πολιτισμού, με μια απλή κίνηση να εγκαταστήσει την κανονικότητα. Και μένεις να κοιτάς έκπληκτος και με την κρυφή ελπίδα: βρε λες;
Το κενό ετών έκλεισε έτσι απλά, με ένα τηλεφώνημα. Η Ακρόπολη έχει γιατρό και ασθενοφόρο. Το υπουργείο Πολιτισμού, με την απλή αυτή πράξη που σηματοδοτεί τόσα πολλά για την λειτουργία του κράτους και έγινε έτσι το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το αυτονόητο που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής. Το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Ο υπουργός όχι περιφερόμενος άρχων σε πασαρέλα, αλλά υπόλογος στον πολίτη. Ένας γιατρός στην Ακρόπολη. Αυτό το… ορόσημο (!) το κατακτήσαμε. Με ένα τηλεφώνημα. Α, ναι, θα γίνουν και εργασίες συντήρησης ή αντικατάστασης στα κλιματιστικά που εδώ και χρόνια δεν λειτουργούν στα φυλάκια της Ακρόπολης. Κοίτα να δεις η Μενδώνη!
Δ.Ε.
Στα κινητά τα πρώτα δοκιμαστικά μηνύματα έκτακτης ανάγκης από το «112»
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η δοκιμαστική άσκηση ειδοποίησης μέσω μηνυμάτων στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής προστασίας.
Αρκετά κινητά δέχτηκαν λίγο πριν τις 12:00 ειδική ειδοποίηση η οποία έγραφε «Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Ακραία κατάσταση», με την υποσημείωση ότι πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος.
Το μήνυμα συνοδευόταν με σειρήνα και σχετικό ηχητικό μήνυμα το οποίο προειδοποιούσε για ακραία φαινόμενα.
Να σημειώσουμε ότι αυτή η υπηρεσία που λειτουργεί εδώ και χρόνια σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο, στην χώρα μας πέρασαν 9 χρόνια για να ενεργοποιηθεί αφού όπως έγινε γνωστό μετά την φονική θεομηνία στην Χαλκιδική, από το 2010 υπάρχει ανάδοχος του έργου! Έπρεπε να θρηνήσουμε μια εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι και τώρα στην Χαλκιδική για να τεθεί σε λειτουργία ένα νούμερο έκτακτης ανάγκης που μπορεί να δώσει οδηγίες χρήσιμες και να σώσει ζωές.
Μ.Ξ.