Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Οι Αβδηρίτες αγαπούν και γιορτάζουν την Αγιά Παρασκευή τους

Οι Αβδηρίτες αγαπούν και γιορτάζουν την Αγιά Παρασκευή τους

0

Πλήθος κόσμου για προσκύνημα στον ιστορικό Ναό – Πανηγυρικός Εσπερινός και περιφορά της εικόνας  – Πως γιόρταζαν παλιά την Αγία Παρασκευή οι Αβδηρίτες

 

Καταχειροκροτήθηκε ο Σταύρος Σιόλας – Εντυπωσίασαν οι χοροί των συλλόγων του Μυρωδάτου και των Αβδηριτών

 

 

Με λαμπρότητα και μεγάλη κοσμοσυρροή γιόρτασαν και φέτος οι κάτοικοι των Αβδήρων την Πολιούχο Αγία Παρασκευή του ομώνυμου ιστορικού Ναού. Μια γιορτή καταμεσής του καλοκαιριού που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Αβδηρίτες αφού και τότε και τώρα συνεχίσουν να την γιορτάζουν με τρόπο πανηγυρικό και να τιμούν την Μνήμη της κάνοντας κουρμπάνι ανήμερα της γιορτής της αλλά και τηρώντας όλο το τελετουργικό της εκκλησίας. Τα τελευταία δε 39 χρόνια που πραγματοποιούνται τα Δημοκρίτεια η γιορτή της Αγίας Παρασκευή 25 – 26 Ιούλιου κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Πλήθος κόσμου για προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή των Αβδήρων

Έτσι και φέτος πλήθος κόσμου από όλο το νομό καθώς και πολλοί ξένοι τουρίστες κυρίως Βούλγαροι που διαμένουν στον οικισμό κατέκλυσαν τον Ιστορικό ναό της Αγίας Παρασκευής για να ανάψουνε ένα κερί και να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν των πανηγυρικό Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων. Παρόντες επίσης ο δήμαρχο Γιώργος Τσιτιρίδης,  η πρώην δήμαρχος Εύα Τσακίρη,  ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Βουρβουκέλης, η πολιτευτής Μαρίνα Παυλίδου, η γραμματέας περιφερειακής Επιτροπής ΝΔ Πελαγία Βώβου, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών αρχών και δημοτικοί σύμβουλοι.

Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε λιτάνευση (περιφορά) της Εικόνας έως την κεντρική πλατεία όπου και τελέστηκε το συλλείτουργο και η αρτοκλασία υπό τους παιανισμούς της μπάντας του Δ΄Σ.Σ. Εκεί ο μητροπολίτης αναφέρθηκε για το βίο της Αγίας Παρασκευής ως πρότυπο πίστης, αρετής και χριστιανικότητας, υπομονής και καρτερίας, αρετές που πρέπει να διέπουν και την δική μας στάση ζωής, όπως συνέστησε.

Καταχειροκροτήθηκε ο Σταύρος Σιόλας – Εντυπωσίασαν οι χοροί των συλλόγων του Μυρωδάτου και των Αβδηριτών

Το ψυχαγωγικό μέρος άνοιξε η χορωδία των ΚΑΠΗ των Αβδήρων που τραγούδησαν πολλά γνωστά τραγούδια. Στην συνέχεια το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παραδοσιακούς Θρακιώτικους χορούς από τον Χορευτικό Σύλλογο Μυρωδάτου.

Ο Χορευτικός Σύλλογος Αβδηριτών φέτος επέλεξε να δώσει ένα τόνο νησιώτικο γι αυτό και χόρεψε γνωστούς χορούς  από την Λέσβο και άλλα νησιά, τιμώντας έτσι και τους καλεσμένους του χορευτές από την Λέσβο. Τη σκυτάλη πήρε ο γνωστός τραγουδοποιός και ερμηνευτής Σταύρος Σιόλας που με την αισθαντικότητα της φωνής του απογείωσε τις έντεχνες δημιουργίες όπως το γνωστό και βραβευμένο κομμάτι «Της Άρνης το νερό».

Τον συνόδευε στα πνευστά η Αβδηρίτισσα Ευγενία Πανταζόγλου. Το κοινό επιβράβευσε τους καλλιτέχνες με θερμά χειροκροτήματα.

Πως γιόρταζαν παλιά την Αγία Παρασκευή οι Αβδηρίτες

Ενδιαφέρον παρουσιάσουν αναφορές για το πώς γιόρταζαν παλιά την Αγία Παρασκευή στα Άβδηρα. Είναι χαρακτηριστική φράση που αντηχούσε τις μέρες αυτές και ενδεικτική της αγάπης και της σημασία που είχε η γιορτή αυτή για τους κατοίκους: «Και το καπνό μ’ να κάψου την Αγιά Παρασκευή μ’ θα την γιουρτάσου». Να σημειώσουμε ότι οι Αβδηρίτες από παλιά ήταν καπνοκαλλιεργητές και αυτές τις μέρες έπρεπε να μαζεύουν μέρα νύχτα τα φύλλα του καπνού και να δουλεύουν συστηματικά. Αντ’ αυτού για 3 μέρες όλο το χωριό έκανε ..διακοπές. Καραβάνια σχημάτιζαν βοϊδάμαξες με τις οικογένειες και  όλα τα υπάρχοντα που πήγαιναν και κατασκήνωναν στην τωρινή Σκάλα Αβδήρων. Εκεί συνεχιζόταν το πανηγύρι μετά το κουρμπάνι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο ξωκλήσι στις 27 Ιουλίου. Εκεί ερχόταν περιοδεύοντες θίασοι  που έδιναν παραστάσεις ενώ στήνονταν και λούνα πάρκ με κούνιες κ.λ.π.. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται με νοσταλγία της μέρες αυτές.

Λίγα λόγια για τον Ιστορικό Ναό Αγίας Παρασκευής Αβδήρων

Ο σημερινός ναός της Αγίας Παρασκευής ανοικοδομήθηκε, όπως μας πληροφορεί η κτητορική επιγραφή που βρίσκεται υψηλά στον εξωτερικό τοίχο του νάρθηκα, το έτος 1845. Ο παλαιότερος ναός θα πρέπει να είχε καταστραφεί από τους ισχυρούς σεισμούς του έτους 1829 και ο μητροπολίτης Ξάνθης Περιθεωρίου και Νεαπόλεως Ευγένιος (1831-1848) ανέλαβε να τον ανοικοδομήσει, όπως και τους περισσότερους ναούς της Παλιάς Ξάνθης και τα μοναστήρια της περιοχής.

Η εκκλησία είναι από αρχιτεκτονική άποψη μια τυπική τρίκλιτη βασιλική με πλατύτερο το κεντρικό κλίτος και στενότερα τα πλευρικά. Ανατολικά καταλήγει σε ημικυκλική κόγχη. Ο ξύλινος γυναικωνίτης έχει σχήμα που θυμίζει το γράμμα Π της ελληνικής αλφαβήτου. Ο σημερινός νάρθηκας θα πρέπει να είναι μεταγενέστερη προσθήκη. Δεν μας είναι, όμως, γνωστή η χρονιά της κατασκευής του. Σε κάθε περίπτωση πάντως κτίστηκε μετά την ανοικοδόμηση του ναού κατά το έτος  1845 από τον μητροπολίτη Ευγένιο. Το κωδωνοστάσιο είναι κτισμένο λίγα  χρόνια μετά από την ανοικοδόμηση του ναού, και συγκεκριμένα το έτος 1874, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή που βρίσκεται στην δυτική του πλευρά.

Στο ναό έχουν διασωθεί τοιχογραφίες στον ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος καθώς και στο βόρειο και νότιο τοίχο.   Το ξύλινο τέμπλο του ναού είναι απλό και διακοσμείται με λαϊκής τεχνοτροπίας φυτικά κοσμήματα. Οι εικόνες αυτές χρονολογούνται από τον 19ο και 20ο αιώνα, ορισμένες από αυτές είναι πιθανό να είναι και παλιότερες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εφέστια και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία φέρει πάμπολλα αφιερώματα από ιάσεις πιστών καθώς και περίτεχνο συρματερή ασημένια διακόσμηση στο επάνω μέρος της εικόνας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον οικισμό και συμμετείχε στις εκδηλώσεις

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…