Αποδέχθηκε το αίτημα η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας λόγω των καταστροφών που υπέστη το αγροτικό οδικό δίκτυο η δημοτική ενότητα Μύκης
Έως τις 10 Ιανουαρίου 2020 ο δήμος έχει την ευχέρεια να αξιοποιήσει πιο ευέλικτες διαδικασίες για να προβεί στην αποκατάσταση των ζημιών. Δηλώσεις Καπζά
Έως τις 10 Ιανουαρίου 2020 θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μύκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που υπέστη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.
Ειδικά, οι πρόσφατες συνεχόμενες έντονες βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Δήμου Μύκης από τις 05/07/2019 και κορυφώθηκαν στις 10/07/2019 προκάλεσαν σημαντικές βλάβες στο αγροτικό οδικό δίκτυο (έχει αποκοπεί η πρόσβαση στους περισσότερους δρόμους) το οποίο οδηγεί σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές καλλιέργειες και σε εποχιακούς οικισμούς της Μύκης. Οι καταστροφές εντοπίζονται στους οικισμούς και το δίκτυο της Δημοτικής ενότητας Μύκης, δηλαδή στο νότιο τμήμα του δήμου.
Καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Μύκης
Ο δήμαρχος Τζεμήλ Καπζά απέστειλε σχετικό αίτημα κήρυξης ένταξης ανάγκης στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, καθώς η αποκατάσταση των δρόμων αυτών πρέπει να γίνει άμεσα μιας και ήδη είμαστε στην κορύφωση των αγροτικών εργασιών ( συγκομιδή του καπνού, συγκέντρωση γάλακτος , τυροκομική κλπ ).
Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος με δηλώσεις του στο «Ε» τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο και σε χωμάτινους δρόμους που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές καλλιέργειες, περισσότερο στους οικισμούς Μύκης, Κενταύρου και Κύκνου, όπου έπεσε και χαλάζι. «Οι ζημιές στις καλλιέργειες και κυρίως στα καπνά δεν ήταν εκτεταμένες, ωστόσο ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ», σημείωσε ο κ. Καπζά, τονίζοντας ότι ο δήμος βρισκόταν σε επιφυλακή σε όλο το διάστημα της κακοκαιρίας και γι’ αυτό δεν σημειώθηκαν περαιτέρω προβλήματα.
Αίτημα από την Περιφέρεια στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τρεις δήμους της ΑΜΘ
Κατόπιν των αιτημάτων που έλαβε από τους δήμους που επλήγησαν ο περιφερειάρχης με έγγραφό του προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 13 Ιουλίου ο περιφερειάρχης ενημέρωσε για τις εκτεταμένες καταστροφές σε περιοχές του Δήμου Ιάσμου, Δήμου Μαρωνείας -Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του Δήμου Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης στις 10.07.2019 σε υποδομές και στο αγροτικό οδικό δίκτυο και γι’ αυτό εισηγήθηκε την έκδοση απόφασης εκ μέρους σας για κήρυξη Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλάζι, καταιγίδες, ριπαίοι θυελλώδεις άνεμοι).
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα δημοτικές κοινότητες της χώρας
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συγκεντρώνοντας τα αιτήματα από το σύνολο της χώρας αποφάσισε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις εν λόγω περιοχές με χρονική διάρκεια 6 μηνών. Δηλαδή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει έως τις 10 Ιανουαρίου 2020 και μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει, χωρίς νέα ειδοποίηση ή διαδικασία, άρση της.
Μαζί με τις περιοχές της ΠΑΜΘ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη Δημοτική Κοινότητα Τύρναβου, τη Τοπική Κοινότητα Αργυροπουλίου, τη Τοπική Κοινότητα Δένδρων, τη Δημοτική Κοινότητα Αμπελώνα και τη Τοπική Κοινότητα Δελερίων της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου και τη Δημοτική Κοινότητα Ναυπακτίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Περαιτέρω ενέργειες και δυνατότητες
Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μύκης έχει τη δυνατότητα να προβεί γρήγορα και άμεσα σε αναθέσεις ώστε τα μηχανήματα να προβούν στην αποκατάσταση των δρόμων για να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ο δήμος διαθέτει αγροτικό οδικό δίκτυο 800 χλμ, οπότε το έργο, παρότι δεν επλήγη στο σύνολό του, είναι απαραίτητο να βρεθεί σε πλήρη εξέλιξη χωρίς καθυστέρηση.
Βέβαια, αυτό δεν αφορά τις καλλιέργειες για τις οποίες αναλαμβάνει ο ΕΛΓΑ, ούτε και τις ιδιωτικές κατοικίες ή εγκαταστάσεις για τις οποίες επιλαμβάνεται κλιμάκιο με εκτιμητές του Υπουργείου Υποδομών.
Ο δήμος οφείλει να προβεί σε ενέργειες αποκατάστασης με ίδια μέσα ή να προβεί σε σχετικό αίτημα χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια αν κρίνει ότι οι πόροι του δεν επαρκούν.
Στην περίπτωση που κρίνεται ότι θα απαιτηθούν μεγαλύτερα κονδύλια λόγω της έκτασης των καταστροφών, ο δήμος οφείλει να εκπονήσει μελέτη, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr