Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έχει πολλά “αγκάθια” το ψάρεμα του αχινού

Έχει πολλά “αγκάθια” το ψάρεμα του αχινού

0

Απαγορεύεται αυστηρότατα από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία –  Πρόστιμα από 400 – 3000 ευρώ!

 Πολλές και εκτεταμένες αλιευτικές παραβάσεις στην περιοχή μας –  Οι αρχαίοι έτρωγαν αχινούς εμάς πάλι δεν μας αφήνουν!

Πολλά τα …αγκάθια που έχει ο αχινός κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν είναι μόνο τα εμφανή είναι και τα… τσουχτερά πρόστιμα για όσους τους αλιεύσουν που φτάνουν έως και 3.000 ευρώ! Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με ΦΕΚ του 2015 το ψάρεμα αχινού απαγορεύεται αυστηρότατα από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία

Έτσι λοιπόν αν κάποιος αλιεύσει το προστατευόμενο πλέον είδος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 400 έως 3.000 ευρώ.

Πολλές και εκτεταμένες αλιευτικές παραβάσεις στην περιοχή μας

Ο  έλεγχος για αλιευτικές παραβάσεις είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές και εκτεταμένες αλιευτικές παραβάσεις από ερασιτέχνες αλιείς κυρίως σε οστρακοειδή (μύδια κ.λ.π.) αλλά και αχινούς. Υπάρχουν περιοχές στις παραλίες μας που κυριολεκτικά έχουν …σαρωθεί! Το Λιμενικό παρεμβαίνει είτε μετά από καταγγελίες για παραβάσεις  έιτε μετά από ελέγχους που διενεργεί.  Επισημαίνεται ότι ο Αλιευτικός κώδικας προβλέπει διαφορετικό αριθμό αλιευμάτων για τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες αλιείς.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στις ταβέρνες δεν βρίσκει κανείς αχινούς γιατί όπως προειπώθηκε η συλλογή και εμπορία του είναι παράνομη. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο αχινός θεωρείται ελληνικό χαβιάρι, μια εξαιρετική λιχουδιά και είναι μια τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας.

Οι αρχαίοι έτρωγαν αχινούς εμάς πάλι δεν μας αφήνουν!

Μαρτυρίες για κατανάλωση αχινού στην Ελλάδα, υπάρχουν από το 3.000 π.Χ. και από το 1792 ήταν γνωστό σαν εµπορεύσιµο είδος. Είναι επίσης ισχυρή  αφροδισιακή τροφή. Στην αρχαία Ελλάδα η χρήση του ως ξεχωριστό έδεσμα ήταν ευρεία. Παράλληλα αποτελούσε ιδανικό φάρμακο για αρκετές παθήσεις όπως η ψώρα, διάφορα έλκη, υπερσαρκώματα κ.α.

Στη ρωμαϊκή αρχαιότητα, ο αχινός λατρεύτηκε τόσο που υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές του στις περιγραφές των πολυσυζητημένων ρωμαϊκών συμποσίων, με διάφορες παραλλαγές, ωμό, μαγειρεμένο ή σε σάλτσες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou
@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…