Ο νέος τιμοκατάλογός της είναι «φωτιά» για όλους τους δήμους
Αβέβαιο το μέλλον του ΣΔΑΝ και του ΧΥΤΑ Ξάνθης – Δεν έχει περιβαλλοντική άδεια
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι δήμοι της Ξάνθης καθώς οι τιμές του νέου …τιμοκατάλογου της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ είναι αρκετά ..τσιμπημένες. Μέσα στον Ιούλιο και ως τον Αύγουστο τα δημοτικά συμβούλια των δήμων θα γνωμοδοτήσουν επί των τιμών αυτών (σ.σ. στο σημερινό ο δήμος Ξάνθης) που αποφάσισε το Δ.Σ. ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ και συζητήθηκε στην γενική της συνέλευση ενώ είχε προηγηθεί και ημερίδα την Πέμπτη 11/07/2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ στην Κομοτηνή με θέμα την παροχή γνώμης των Δημοτικών Συμβουλίων επί του σχεδίου κανονισμού τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ για το έτος 2020
300.000 ευρώ παραπάνω το …τσεκ της ΔΙΑΑΜΑΘ στον δήμο Αβδήρων
Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν στον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη οι τιμές που θα χρεωθεί ο δήμος Αβδήρων για την ταφή των απορριμμάτων του μόνο από την ΔΙΑΑΜΑΘ και όχι για την αποκομιδή καθώς θα κληθεί να πληρώσει έως και 300.000 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα 600.000 ευρώ που πλήρωνε. Ο κ. Τσιτιρίδης συμμετείχε στην γενική συνέλευση της ΔΙΑΑΜΑΘ και πήρε πρώτος την …ψυχρολουσία : «Μας βάζει να πληρώσουμε μόνο για την ταφή έως και 300.000 ευρώ παραπάνω. Μόνο για την ταφή και όχι για την αποκομιδή. Την ίδια στιγμή και για τα δύο πληρώνουμε 600.000 ευρώ. Είναι μεγάλη η διαφορά και αυτό σημαίνει ότι θα μετακυλιστεί στα δημοτικά τέλη. Θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη από το 2020. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το δικό μας δήμο αλλά όλους αυτούς που συμμετέχουν στην ΔΙΑΑΜΑΘ». Όπως εξήγησε ο κ. Τσιτιρίδης η διαφορά προκύπτει επειδή ο δήμος Αβδήρων μέχρι στιγμής πλήρωνε με το τετραγωνικό ενώ τώρα υποχρεούται να πληρώνει με τον τόνο. Και έχει 10.000 τόνους ετησίως. Σημείωσε δε ότι επειδή έχει μεγάλο όγκο μπαζών θα αξιοποιήσει την δυνατότητα που έχει να τα αναθέσει σε ιδιώτη ώστε να μειώσει το κόστος.
Αβέβαιο το μέλλον του ΣΔΑΝ και του ΧΥΤΑ Ξάνθης – Δεν έχει περιβαλλοντική άδεια
Στο μεταξύ, θολό τοπίο παραμένει η συνέχιση της λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης που πραγματοποιεί την αποκομιδή των απορριμμάτων όλων των δήμων του νομού πλην του δήμου Ξάνθης, επί 20 και πλέον έτη και διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Ξάνθης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ΧΥΤΑ έχει πρόβλημα καθώς στερείται περιβαλλοντικής άδειας. Γενικότερα προς το παρόν όλα όσα αφορούν την λειτουργία του ΣΔΑΝ και του ΧΥΤΑ Ξάνθης βρίσκονται σε μια έωλη κατάσταση και τηρείται μια στάση αναμονής έως ότου η νέα κυβέρνηση εκφράσει την πολιτική της και το μοντέλο που θα προωθήσει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απ’ το οποίο και θα εξαρτηθεί το μέλλον του ΣΔΑΝ και του ΧΥΤΑ Ξάνθης. Το μόνο βέβαιο προς στιγμήν είναι ο …τιμοκατάλογος της ΔΙΑΑΜΑΘ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου