Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χαράς Ευαγγέλια στη Νομική Θράκης

Χαράς Ευαγγέλια στη Νομική Θράκης

0

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το πρώτο της νομοσχέδιο ακυρώνει τον νόμο Γαβρόγλου για την ίδρυση 4ης Νομικής

 

Την ικανοποίησή του εκφράζει στο «Ε» ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Α. Πολυχρονίδης. Κατάργηση του ασύλου – Επιφυλάξεις από τον πρύτανη του Δ.Π.Θ.

Λέκτορας του ΔΠΘ ο γενικός γραμματέας της νέας κυβέρνησης Στέλιος Κουτνατζής

 

 

Ήταν ένα δίκαιο αίτημα που το στήριξε σύσσωμη η κοινωνία της Θράκης και γίνεται πράξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου που προβλέπει την ίδρυση της Νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο καθώς και φορείς όπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Θράκης, έδωσαν αγώνα για να μην ιδρυθεί 4η Νομική υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμωθεί η Νομική του ΔΠΘ. Μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας την  έκλεισαν για 15 ημέρες παρόλα αυτά ο κ. Γαβρόγλου ήταν ανένδοτος και ανυποχώρητος, ‘Έτσι ο νόμος 4610/2019 ψηφίστηκε ενώ  στις 4 Ιουλίου 2019, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ , στο οποίο προβλέπεται η σύσταση εννεαμελούς επιστημονικής Επιτροπής από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου, προκειμένου να καταρτίσει το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του νεοσύστατου Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο όπως φαίνεται δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το πρώτο της νομοσχέδιο ακυρώνει την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα! 

Όπως έγινε γνωστό από τις δηλώσεις της νέας υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως διευκρίνισε ότι δεν θα ιδρυθεί η τέταρτη Νομική σχολή στην Πάτρα που είχε δρομολογήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές γιατί δεν χρειάζονται περισσότεροι άνεργοι δικηγόροι.

Την ικανοποίησή του εκφράζει στο «Ε» ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Α. Πολυχρονίδης

“Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ακύρωση του νόμου Γαβρόγλου που ιδρύει νέα Νομική στην Πάτρα από την νέα υπουργό Παιδείας. Ήταν μια προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν τον συναντήσαμε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη. Μας είπε ότι θα ήταν στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής  του και χαιρόμαστε που τηρεί τη δέσμευσή του.  Ευοδώθηκαν οι κόποι μας… Ήμασταν κάθετα αντίθετοι και εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας με κινητοποιήσεις έως του σημείου να κλείσουμε την Νομική. Είχαμε μαζί μας τους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και την τοπική κοινωνία. Τους ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη στην προσπάθειά μας”, δήλωσε στο «Ε» ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης

Κατάργηση του ασύλου – Επιφυλάξεις από τον πρύτανη του Δ.Π.Θ.

Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο νομοσχέδιο εμπεριέχεται και η κατάργηση του ασύλου ωστόσο ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. επιφυλάχθηκε να το σχολιάσει. Πρόσθεσε μόνο: «Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Θα περιμένουμε να δούμε πως θα διατυπωθεί και θα τοποθετηθούμε».

«Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας». Ήταν μία από τις από τις επωδούς του κ. Μητσοτάκη σε όλη την προεκλογική περίοδο μέχρι τέλους. Για την ακρίβεια, όπως είπε και στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του, βασική προτεραιότητα στην παιδεία είναι η επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, αρχής γενομένης από την κατάργηση του ασύλου.

Όπως δήλωσε η κυρία Κεραμέως στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καταργηθεί το άσυλο, καθώς θα υπάρχει διάταξη με βάση την οποία θα μπορεί να επεμβαίνουν οι αρχές αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που συντελείται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.

Λέκτορας του ΔΠΘ ο γενικός γραμματέας της νέας κυβέρνησης Στέλιος Κουτνατζής

Να αναφέρουμε επίσης πως έχει την σημειολογία του το γεγονός ότι τον ρόλο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εμπιστεύτηκε στον λέκτορα δημοσίου δικαίου της Νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Στέλιο Κουτνατζή. Ο 40χρονος δικηγόρος έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ και διδακτορικό στο δημόσιο δίκαιο στη Γερμανία. Διαθέτει επίσης εμπειρία από τη δημόσια διοίκηση, καθώς την περίοδο 2012-2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…