Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

0

Μέρες παράξενες
Σε μέρες μετράμε πλέον την εκλογική αναμέτρηση. Μέρες μονές, μέρες παράξενες. Μέρες αναμονής μιας μεγάλης αλλαγής.
Η αίσθηση στην ατμόσφαιρα είναι από το παρελθόν, από το μακρινό 1981. Όλοι μιλούσαν για την Αλλαγή, για τη νίκη που κάλπαζε, αλλά υπήρχε αγωνία για το ύψος της νίκης αυτής. Έτσι και τώρα. Η αίσθηση είναι ίδια, αλλάζει ο χρόνος και η εποχή. Η προσμονή όμως είναι ίδια στην κοινωνία που θέλει ν’ αφήσει πίσω της τα δεκαετή τραύματα και την επιδείνωση της τελευταίας πενταετίας.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προεξοφλημένο. Ισχυρά προεξοφλημένο. Οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες για να διαμαρτυρηθούν, για να εξοφλήσουν την υποβάθμιση της ζωής, την υπερφορολόγηση, τις χαμένες ελπίδες που όλες πνίγηκαν στα αριστερά ψεύτικα λόγια.
Γ.Δ.


Ο Σπύρος Τσιλιγγίρης
Η ενασχόληση με την πολιτική είναι μια πρόκληση, κυρίως όταν θέλεις να την υπηρετήσεις από αγάπη κι όχι από άλλους σκοπούς.
Από αγάπη λοιπόν κι ενδιαφέρον προς την πολιτική από νεαρός ακόμη, ο συμπολίτης μας Σπύρος Τσιλιγγίρης, κλήθηκε να υπηρετήσει την παράταξή του ως υποψήφιος βουλευτής, δίδοντας έναν αγώνα που δεν πρόσφερε χρονικά περιθώρια προετοιμασίας.
Ο Σπ. Τσιλιγγίρης ως γιατρός είναι περισσότερο της δράσης και των έργων κι όχι των ωραίων λόγων. Στέκεται ενώπιόν μας ζητώντας την ψήφο των Ξανθιωτών, για να υπηρετήσει τον τόπο του μέσω έργων.
Ο Τσιλιγγίρης είναι ένας απλός Ξανθιώτης, φιλικός, έντιμος και μπεσαλής. Διεκδικεί την ψήφο για να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε.
Γ.Δ.


Η απάντηση έρχεται
Είναι επίκαιρο λόγω των βουλευτικών εκλογών. Αφορά τους συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες. Οι οποίοι τις μέρες αυτές θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση των πολιτών. Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ανδρών τε και γυναικών. Και ιδού τι κρίνουν οι υπεύθυνοι πολίτες και τι ζητούν από τους νυν, κυρίως, βουλευτές και τους νέους υποψήφιους των υπολοίπων κομμάτων.
Τα αίτημα που είναι παράλληλα και αξιολόγηση είναι ελληνικό και ξεκάθαρο: «Να ηγείσαι με το παράδειγμά σου. Ότι λες να είναι σύμφωνο μ’αυτό που πράττεις».
Μπορούν άραγε αυτό να το υποστηρίξουν οι τρεις τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση θα δοθεί πολύ σύντομα και θα είναι αποκαλυπτική.
Γ.Δ.


Καθαρό δίλημμα
Η εκλογική ιστορία έχει δείξει ότι τις εκλογές συνήθως τις κερδίζει όποιος έχει το πιο πειστικό μήνυμα και βάζει το πιο καθαρό δίλημμα. Στην παρούσα συγκυρία, το κόμμα που δείχνει να έχει το πιο ξεκάθαρο σχέδιο προς τις εκλογές είναι η Νέα Δημοκρατία.
Γ.Δ.


Αυτόματοι απινιδωτές
Κάνουμε μια πρόταση προς τη νέα δημοτική αρχή που ελπίζουμε να την εξετάσει, την ερευνήσει και εν τέλει την υλοποιήσει εάν διαπιστώσει ότι μπορεί να εφαρμοστεί.
Η πρότασή μας έχει σχέση με τη χρήση αυτόματου απινιδωτή σε καίρια σημεία της πόλης ή όπου κριθεί απαραίτητο. Το πού θα υπάρχουν αυτά τα μηχανήματα, είναι θέμα μελέτης. Λύση μέσω κάποιων φαρμακείων σε διάφορα σημεία της πόλης είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.
Βέβαια τους απινιδωτές θα τους αγοράσει ο δήμος και σιγά-σιγά να φτιάξει ένα δίκτυο που θα καλύψει επαρκώς την πόλη. Με τον τρόπο αυτόν, θα προλαμβάνονται καρδιακές κρίσεις και οι συμπολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία της άμεσης παρέμβασης από τους απινιδωτές μέχρι να έρθει ο ασθενοφόρο.
Πρόταση που σώζει ζωές.
Γ.Δ.


Η Ρίτα Γουίλσον έρχεται για να τραγουδήσει στο  Summer Nostos Festival
Στην Ελλάδα έρχεται  σύζυγος του Τομ Χανκς η Ρίτα Γουίλσον και όχι για διακοπές μόνο όπως το συνηθίζει κάθε χρόνο με τον διάσημο σύζυγό της. Αυτή τη φορά η  Ρίτα Γουίλσον, η οποία εκτός από ηθοποιός είναι και τραγουδίστρια, θα εμφανιστεί στη σκηνή του Summer Nostos Festival που διοργανώνει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για να τραγουδήσει, αυτό το Σάββατο 29 Ιουνίου.
Πριν από λίγες ημέρες, η ίδια ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram την αφίσα του Φεστιβάλ. «Ελλάδα!! Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη που θα τραγουδήσω και θα δω υπέροχους ανθρώπους στο Summer Nostos Festival το Σάββατο 29 Ιουνίου. Τα λέμε!!», έγραψε χαρακτηριστικά.
Να θυμίσουμε ότι η Ρίτα Γουίλσον κατάγεται από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης και συγκεκριμένα από το Ωραίο. Είχε επισκεφτεί μάλιστα το χωριό του πατέρα της πριν χρόνια για να βρει τους συγγενείς της.
Μ.Ξ.


Κυβερνητική ευθύνη έναντι ακυβερνησίας
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών προτάσσει την κυβερνητική ευθύνη έναντι της ακυβερνησίας. Προφανώς αυτή η επιλογή δείχνει μια ωριμότητα που γεννά αισιοδοξία.
Όλοι οι αναλυτές ομιλούν για προεξοφλημένη αναμέτρηση και παρομοιάζουν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με διαδικασία παράδοσης-παραλαβής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά χαμηλούς αλλά αυστηρούς τόνους και ο Αλέξης Τσίπρας πολιτεύεται συναισθηματικά, προσπαθώντας να συγκρατήσει όσες περισσότερες δυνάμεις μπορεί…
Η αίσθηση όμως της κυβερνητικής ευθύνης επικρατεί στους πολίτες, έναντι της ακυβερνησίας που πιθανόν να προέλθει από την περίπτωση μη δημιουργίας κυβέρνησης.
Το μήνυμα επομένως είναι σαφές: Ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου.
Γ.Δ.


Το μέλλον
Οι  προοπτικές είναι ανησυχητικές. Όχι όμως και μη αντιμετωπίσιμες. Ο Αλεκ Ρος σε ένα πραγματικά ανατρεπτικό πρόσφατο βιβλίο, δείχνει ρεαλιστικά αυτό το μέλλον. Αυτοματισμοί, κωδικοποιήσεις, ρομποτική παντού (ιατρική, νομικά, διοίκηση, εκλογικές διαδικασίες, εμπόριο, γεωργία, παιδεία κ.ά.) είναι το αύριο. Κι εξηγεί πως μόνο οι έτοιμοι θα αισθανθούν άνετα για να το αντιμετωπίσουν.
Ο καθηγητής επίσης του Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Αλεσίνα, έδειξε πως μονάχα με μειώσεις φόρων και κρατικών δαπανών ξεπερνιούνται οι οικονομικές δυσκολίες κι επιτυγχάνεται ανάπτυξη. Μελετώντας 200 περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων συμπέρανε με στατιστικά στοιχεία πως όπου αυξήθηκαν οι φόροι, για να διατηρηθούν τα παραδοσιακά μοντέλα ανάπτυξης, τα αποτελέσματα υπήρξαν καταστρεπτικά. Μόνο οι μειώσεις φόρων, οι στροφές σε νέες τεχνολογίες και η αλλαγή των δεδομένων της εργασίας – με πλήρη εγκατάλειψη των παραδοσιακών μορφών και κανόνων απασχόλησης – ανοίγουν δρόμους και διευκολύνουν την είσοδο της ευημερίας.
Οι προκλήσεις είναι εδώ. Αν και τώρα αδρανήσουμε, το μέλλον θα έχει τελειώσει.
Α.Α.


Το παρελθόν
Οι περισσότεροι από εσάς θα απασχοληθούν σε δουλειές που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί»!
Αυτά ήταν τα λόγια, σαν είδος καλωσορίσματος, του προέδρου Πανεπιστημίου του εξωτερικού, στους πρωτοετείς φοιτητές πριν από επτά περίπου χρόνια. Και πόσο δίκιο είχε! Οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας επιβάλλουν συντριπτικές μεταβολές στον τρόπο που δουλεύουμε, αναγνωρίζουμε τον κόσμο γύρω μας και μεθοδεύουμε τα μεγέθη της οικονομίας. Σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την εξαίρεση ίσως της Ελλάδας…
Εδώ εξακολουθούν να κυριαρχούν αντιλήψεις ξεπερασμένες που απηχούν ανησυχίες, ιδέες και προβληματισμούς κολλημένους στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Το τι αναγνωρίζουμε σαν «προοδευτικό» ή τι χαρακτηρίζουμε σαν «αντιλαϊκό» ή «ξεπερασμένο» προέρχεται από ιδεοληψίες δημιουργημένες σε μια άλλη εποχή με ξεπερασμένες προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Με την εξαίρεση της Αννας Διαμαντοπούλου, δεν έχω εντοπίσει κάποιον να φέρνει στον δημόσιο διάλογο προβληματισμούς για το πώς ετοιμάζουμε τη νέα γενιά για ένα μέλλον ψηφιακών τεχνολογιών, αυτοματισμών και ρομποτικής. Οι μισές σημερινές δουλειές δεν θα υπάρχουν πλέον σε λίγα χρόνια!
Η γραφειοκρατία του Δημοσίου θα είναι πρακτικά πλέον τροχοπέδη κι όχι εργαλείο λειτουργίας του κράτους. Τι θα γίνει τότε;
Γ.Δ.


Τα βρήκαν σκούρα στην Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου και θυροκολλήθηκαν στα Λύκεια οι βαθμολογίες των Πανελλήνιων και πλέον όλοι οι υποψήφιοι τις γνωρίζουν Σύμφωνα με ρεπορτάζ μας από τα Λύκεια του νομού η εικόνα είναι πολυμορφική καθώς υπάρχουν και πολύ υψηλές βαθμολογίες αλλά και μέτριες και κάτω του μετρίου. Όλοι συμφωνούν ότι εκεί που τα βρήκαν σκούρα οι μαθητές της Ξάνθης όπως και όλης της Ελλάδας ήταν στην Φυσική , Χημεία και Μαθηματικά.
Τώρα πλέον ο γέγονε γέγονε και αυτό που οφείλουν να κάνουν οι μαθητές είναι να χαλαρώσουν, να απολαύσουν το καλοκαίρι τους και να περιμένουν με ψυχραιμία τις βάσεις κατά τα τέλη Αυγούστου.
Καλό καλοκαίρι!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …