Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

0

 Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα της κάλπης
Όλες αυτές τις μέρες «βομβαρδιζόμαστε» κυριολεκτικά από αναλύσεις και ατέρμονες συζητήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και ποιο είναι το μήνυμα της κάλπης ιδιαίτερα των ευρωεκλογών. Χωρίς να μπούμε στη διαδικασία μιας επιφανειακής και εκλαϊκευμένης αποτίμησης αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι η διαφορά των 9,5 μονάδων που πήρε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει απλά δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος, εκφράζει πρόθεση πολιτικής αλλαγής. Γι αυτό και ορθώς το ερμήνευσε από την πρώτη ώρα ο Πρωθυπουργός και προκήρυξε εθνικές εκλογές. Αυτό που προσπαθούν τώρα να ερμηνεύσουν στο κυβερνών κόμμα είναι τι έφταιξε για την βαριά ήττα και τα ρίχνουν στον Πολάκη. Ως ένα βαθμό επηρέασε αρνητικά και αποδείχθηκε στην πρωτιά που πήρε ο Κυμπουρόπουλος. Αλλά εκεί που είναι η κύρια αιτία είναι η οικονομία. Ο κόσμος κουράστηκε από την υπερφορολόγηση και από την αναμονή… Να περιμένει δηλαδή να δει ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία, να κινηθεί η αγορά, να ανοίξουν δουλειές.
Αυτό δεν το είδε και αναζητά διέξοδο, ζητά αλλαγή…
Αυτό είναι το μήνυμα των καιρών και θα το δούμε και στις εθνικές εκλογές…
Μ.Ξ.


Μαλλιά κουβάρια με τις τετραπλές κάλπες!
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ξάνθη κατά 2.000 λιγότεροι ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές! Δηλαδή ψήφιζαν στο τμήμα Β’ που ήταν οι κάλπες δημοτικές και τοπικές κοινότητες και δεν πήγαινα στο Α’ τμήμα που ήταν οι περιφερειακές και οι ευρωεκλογές. Αλλιώς πως εξηγείται ότι συνολικά στις Δημοτικές εκλογές ψήφισαν 65.519 στις περιφερειακές  63.424 και στις ευρωεκλογές 64.172!
Επίσης ένα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει είναι τα πολλά Άκυρα: Έτσι στις Δημοτικές είχαμε 3.479 σ’ όλο τον νομό, στις περιφερειακές 4.837 και στις ευρωεκλογές 3.283. Απ’ ότι φαίνεται κάποιοι …μπερδεύτηκαν πολύ με τις τετραπλές κάλπες και κάπου τα έκαναν …ρόιδο αφού βρέθηκαν στις κάλπες των περιφερειακών ψηφοδέλτια δημοτικών και τρέχα γύρευε… Κάποιοι είχαν πολλά μαζί τους και τα έριχναν σ’ όποια κάλπη έβρισκαν!
Μην πάνε χαμένα…
Μ.Ξ.


Και μία παραίτηση
Από το Συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος Αβδήρων Παναγιώτη Μορφίδη λάβαμε την παρακάτω σύντομη αποστολή:  «Από την 1η Ιουλίου 2019 παραιτούμαι από σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Αβδήρων για λόγους ευθιξίας και αρχών. Σεβόμενος αρχές ηθικής και δημοκρατικής λειτουργίας από τη νεότητά μου δεν μου είναι δυνατόν σήμερα να συνεργαστώ με το δήμαρχο Αβδήρων που χρησιμοποιεί τη δημοτική περιουσία για ιδιωτικούς σκοπούς και λειτουργεί ρουσφετολογικά».


Όλα είναι πιθανά…
Όλη αυτή η μεθοδολογία με ψέματα εις βάρος του Μανώλη Τσέπελη, μου θύμισε τα ψεύτικα κηδειόχαρτα που τύπωσαν και κόλλησαν σε μια επαρχιακή πόλη πριν χρόνια οι αντίπαλοι ενός υποψήφιου.
Όλα είναι πιθανά, για όλα είναι ικανοί κάποιοι. Να φτάσουν δηλαδή ακόμη και σ’αυτό το σημείο. Να τον «πεθάνουν» τον Τσέπελη μόνο και μόνο για να του κάνουν εκλογική ζημιά. Κι αυτό διότι διαπίστωσαν πως διαφορετικά δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.
Προφανώς και πρόκειται για τον έσχατο ξεπεσμό κάποιων που βλέπουν την ήττα να πλησιάζει.
Γ.Δ.


Από την οργή στην ελπίδα
Από την Κυριακή 26 Μαΐου κι έπειτα μοιάζει σαν η ζωή να επέβαλε τους δικούς της ρυθμούς στην χώρα. Έπειτα από 10 χρόνια κρίσης και 5 χρόνια εξαλλότητας και πολιτικού εκτροχιασμού, οι πολίτες εξέφρασαν χωρίς εξάρσεις και φανατισμούς την διάθεσή τους.
Μπορεί το κυρίαρχο συναίσθημα με το οποίο ψήφισαν να είναι η οργή, όπως έχει καταγραφεί στις έρευνες και η ελπίδα να βρίσκεται πολύ χαμηλά, πλην όμως η ψήφος τους είναι περισσότερο από φανερό τι εκφράζει. Πέραν από την νίκη της ΝΔ με σημαντική διαφορά, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μοιάζει περισσότερο με ένα «αρκετά, ως εδώ».
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι περισσότεροι φαίνεται ότι δεν έχουν πλέον καμία διάθεση για πολεμικές αντιπαραθέσεις και για διχαστικά διλήμματα, πολύ δεν περισσότερο δεν αντέχουν πλέον να υποτιμάται η νοημοσύνη τους. Οι πολιτικές αντιδράσεις στις ημέρες μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ενθαρρυντικές. Από την αποφυγή κάθε είδους έξαλλου πανηγυρισμού και κομματίλας εκ μέρους του Μητσοτάκη, έως την αναγνώριση της πραγματικότητας από τον Θεοδωράκη φαίνεται ότι μία εποχή τελειώνει.
Τώρα πρέπει η Ελλάδα να κοιταχτεί στον καθρέπτη, να δει τα χάλια της και να αποφασίσει τι διορθώνεται και πώς. Το πρώτο και κυριότερο είναι να δοθεί τόπος στην οργή. Και το επόμενο, να υπάρξει ένα κάποιο αίσθημα ελπίδας. Οι Έλληνες εξαντλήθηκαν από τα πάθη τους και φαίνεται ότι θέλουν πλέον κάτι άλλο. Ηρεμία και νηφαλιότητα. Εστω στον βαθμό που αυτά είναι δυνατά σε αυτήν την χώρα…
Α.Κ.


Μετακινήσεις βουλευτών εν όψει
Τα λεγόμενα μικρά κόμματα περνούν δύσκολη περίοδο. Τόσο δύσκολη που κάποια θα πάψουν να υπάρχουν. Η αρχή, δυστυχώς, έγινε με το ΠΟΤΑΜΙ.
Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ του Καμμένου (σε κανέναν δεν θα λείψει το άτομο αυτό) και ενδεχομένως κι άλλα που θα δυσκολευτούν να εκπροσωπηθούν αξιοπρεπώς, όπως Ένωση Κεντρώων, Πλεύση, Λαφαζάνης, Ανταρσύα και διάφοροι άλλοι από δεξιά και αριστερά.
Το τοπίο έχει αλλάξει, η πόλωση είναι δεδομένη και οι αντιμνημονιακοί ένας-ένας εξαφανίζονται από την πολιτική σκηνή. Μάλιστα οι εκτιμήσεις μιλούν ότι η προσεχής βουλή θα είναι το πολύ εξαμελής.
Εν όψει λοιπόν της διάλυσης των μικρών κομματικών σχημάτων άρχισαν ήδη μετακινήσεις και αποχωρήσεις βουλευτών οι οποίοι ψάχνουν σίγουρη στέγη για να στεγαστούν για το μέλλον τους.
Γ.Δ.


Ετοιμάζουν τις λίστες
Στιγμές αγωνίας ζουν οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Με όποιο κόμμα, η αγωνία είναι ίδια σχεδόν. Βέβαια, ξεχωρίζουν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας διότι το ψηφοδέλτιο μάλλον θ’ αλλάξει ριζικά έως κατά τα τέσσερα πέμπτα. Οπότε μνηστήρες πολλοί και το ερώτημα βάσιμο για το ποιοι θα είναι αυτοί οι εκλεκτοί που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους.
Ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί αλλαγές στο ψηφοδέλτιο δεν θα υπάρξει διότι θα είναι εκ νέου οι τρεις βουλευτές υποψήφιοι και δύο «βοηθοί» τους αναπληρωματικοί. Ενδιαφέρον ζωηρό υπάρχει και στο ΚΙΝΑΛ και οι επιθυμούντες να πάρουν το χρίσμα είναι ήδη τρεις.
Ονόματα υπάρχουν αλλά το πλέον σωστό είναι να περιμένουμε. Και αυτό διότι από τη Δευτέρα-Τρίτη θα ξεκινήσουν οι δημοσιοποιήσεις των υποψηφιοτήτων κάθε κόμματος κι εκεί τότε θα πληροφορηθούμε τους εκλεκτούς.
-Λίγες ημέρες υπομονή λοιπόν….
Γ.Δ.


Διευκρινιστική δήλωση από το Γραμματέα του ΙΣΞ
Σε διευκρίνιση σχετικά με το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» και την απεργία στα μικροβιολογικά εργαστήρια προέβη ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ιωάννης Σπανόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι εξέφρασε τις απόψεις του Συλλόγου, όσον αφορά  τις κινητοποιήσεις των Εργαστηρίων Πανελλαδικά , με το σκεπτικό ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν υπάρχουν συνομιλητές ούτε στον ΕΟΠΥΥ ούτε στη κυβέρνηση. Δεν εξέφρασε, προσθέτει, σε καμία περίπτωση τις απόψεις του συνόλου των Βιοπαθολόγων – Μικροβιολόγων της Ξάνθης , οι οποίοι θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες με το Προεδρείο του Συλλόγου , για να αποφασίσουν τη στάση τους όσον αφορά τις κινητοποιήσεις.
Ε.Δ.


Έφεραν γούρι οι εκλογές!
Αναμφίβολα ο πιο τυχερός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πολίτης από το Διδυμότειχο, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης, μετά την
κλήρωση του τζόκερ έγινε εκατομμυριούχος!
Ο υπερτυχερός με δελτίο των τριών ευρώ κέρδισε το ποσό των 1.770.869,20 ευρώ, πετυχαίνοντας σωστά το 5+1.
Ε.Δ.


Επέτειος
Σαν σήμερα 1η Ιουλίου 1977, ημέρα Δευτέρα, ξεκινούσε το μεγάλο της ταξίδι στην κοινωνία της περιοχής η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Ξάνθης.
Σήμερα, μπήκαμε ήδη στο 43ο έτος της «καθημερινής  ζωής» μας. Μια παρουσία συνεχής, ανοδική, πρωτοπόρα. Με κυρίαρχη αρχή τον σεβασμό του αναγνώστη, την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Κινούμενη πάντα με σεβασμό στη προσωπικότητα όλων, με δημοκρατικές αρχές, με προβολή των Τοπικών θεμάτων, βήμα καθημερινό απόψεων, πάντα προς όφελος του Τόπου.
Η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στην πολύχρονη αυτή αδιάλειπτη εκδοτική πορεία, σεβάστηκε την Πολυπολιτισμικότητα του τόπου, δεν την ξεχώρισε και απεναντίας διακήρυξε ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ πορεύτηκε ζώντας τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας, μετέφερε τις χαρές, τις επιτυχίες και τις όμορφες στιγμές της, όπως και τις δύσκολες βέβαια. Δεν έκρυψε τίποτε, δεν σκύλευσε, σεβόμενη τον αδύνατο και πορεύτηκε ασκώντας κριτική στον ισχυρό.
Για όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, δημιούργησε ισχυρές προσβάσεις και πολύχρονη αποδοχή στην κοινωνία. Μια κοινωνία που με ειλικρίνεια και σεβασμό στο έργο, στήριξε οικονομικά με τη συνδρομή της, την επιβίωσή της ως επιχείρησης.
Τα 42 χρόνια αποτελούν ένα ισχυρό χρονικό πλεονέκτημα, μια εμπειρία αλλά και μια συσσωρευμένη ευθύνη έναντι όλων αυτών που στάθηκαν από την αρχή και στη συνέχεια, αρωγοί και συμπαραστάτες.
Όλους αυτούς, ταπεινά ευχαριστούμε και τους υποσχόμαστε ότι με τις ίδιες αρχές θα συνεχίσουμε το δρομολόγιό μας.
Μπαίνουμε στο 43ο χρόνο αισιόδοξοι και με ελπίδες ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι δημιουργικά, παραγωγικά και με θετική πορεία της αγαπημένης μας Ξάνθης και των ανθρώπων της.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …