Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

0

Τι εννοεί ο ποιητής;
Μας ρωτάνε αναγνώστες μας και θέλουν να μάθουν τι να εννοούσε ακριβώς ο Δημαρχόπουλος στη δήλωσή του για τις «άλλες δυνάμεις»;
Δήλωση πικρίας ήταν γιατί οι «άλλες δυνάμεις» ήταν καλές και σωστές πριν, όταν κουβαλούσαν το νερό στο δικό του μύλο. Τώρα, που το νερό πήγε σε άλλον μύλο, οι «άλλες δυνάμεις» έγιναν κατακριτέες και κακές.
Εμ, έχει ο καιρός γυρίσματα Μπάμπη μου. και το γύρισμα αυτό μόνον ο Τσέπελης μπορούσε να το κάνει, και το έκανε.
Γ.Δ.


Γρίφος οι συνεργασίες
Σε όλους τους δήμους του νομού, εκείνο που συζητιέται πλέον μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και την εκλογή των νέων δημάρχων, είναι το θέμα των συνεργασιών.
Ένας γρίφος ιδιαίτερα δύσκολος αλλά και απαιτητικός ως προς τη λύση του. Κι αυτό διότι από το πνεύμα συνεργασίας που θα επιδείξουν όλοι τους στο δημοτικό συμβούλιο θα φανεί κατά πόσο έχουν πραγματική διάθεση να εργαστούν για το συμφέρον της πόλης. Διαφορετικά, τα λόγια τους θα αποδειχτούν κενά περιεχομένου και λέγονταν μόνο για προεκλογική σκοπιμότητα.
Από τη στάση τους αυτή θα κριθούν όλοι από τους Ξανθιώτες. Ας το έχουν υπόψιν τους.
Γ.Δ.


Αλλαγή νοοτροπίας
Κάτι που εμφανώς πρόκειται να αλλάξει στο δήμο Ξάνθης από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη θα είναι η νοοτροπία στις σχέσεις του δημότη με τον δήμο και τις υπηρεσίες του.
Είναι βέβαιο πως οι σχέσεις αυτές θα γίνουν πιο ζεστές, πιο ανοιχτές και ανθρώπινες. Οι Ξανθιώτες θα αισθανθούν τον δήμο περισσότερο δίπλα τους, την διάθεση εξυπηρέτησης ακόμη πιο εμφανή και το «σπίτι του δημότη» όντως θα είναι ο δήμος και οι υπηρεσίες του.
Σιγά-σιγά μάλιστα οι υπηρεσίες του δήμου θα προσφέρονται πλήρως ηλεκτρονικά και με αποστολή με mail στους ενδιαφερόμενους ή στο σπίτι σε όσους έχουν πρόβλημα στην μετακίνηση. Όλα αυτά θα γίνουν, θα εφαρμοστούν, οι ουρές θα μειωθούν και η ηλεκτρονική εποχή θα βρει τη θέση της στο δήμο της Ξάνθης. Κάτι βεβαίως που θα πρέπει να γίνει σταδιακά και στους Περιφερειακούς δήμους.
Αλλαγή νοοτροπίας εκ μέρους των δήμων αλλά και των δημοτών παράλληλα.
Γ.Δ.


Κακόγουστο χιούμορ
Μόνον ως μαύρο χιούμορ, ως ένα κακόγουστο γεγονός μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την εγκατάλειψη ενός ξύλινου άδειου φέρετρου στον δρόμο. Μάλιστα σ’ έναν δρόμο που τον περπατούν περιπατητές σχεδόν κάθε μέρα και διερχόμενοι με Ι.Χ. που κινούνται στα χωριά παραπάνω. Όπως και να’ χει, όποια κι αν ήταν η αιτία και η αφορμή της ιδέας αυτής με το άδειο φέρετρο, σημαίνει πως ο άνθρωπος αυτός ήθελε να διασκεδάσει την πλήξη του ή να διαπιστώσει τις αντιδράσεις αυτού που θα το ανακάλυπτε πρώτος.
Ας το εκλάβουμε κάπως έτσι, χαλαρά, κι ας ικανοποιηθούμε που το φέρετρο ήταν άδειο.
Γ.Δ.


Εκλογικός «πυρετός»
Μπορεί ο καιρός να μην είναι ιδιαίτερα καλοκαιρινός όμως το πολιτικό θερμόμετρο θερμαίνεται επικίνδυνα μιας και πάλι έχουμε μπροστά μας εκλογές. Εκεί που επικεντρώνεται τώρα το ενδιαφέρον είναι στη σύνθεση των ψηφοδελτίων. Ουρά κάνουν οι υποψήφιοι στην ΝΔ και αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της δυναμικής της και των ποσοστών της στις πρόσφατες εκλογές. Η οσμή της εξουσίας άλλωστε είναι πολύ δυνατή. Το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» που έδειχνε μια εικόνα για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων στην Ξάνθη για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βασίστηκε σε πολύ έγκυρες πληροφορίες και ήταν πλήρως διασταυρωμένο. Το υπογραμμίζουμε για να μην υπάρχουν αμφιβολίες…
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ επιχειρείται ένας συγκερασμός εμπειρίας με νέα πρόσωπα προκειμένου να επιτύχουν και την ανανέωση αλλά και την διείσδυση σε άλλους χώρους. Μ΄ αυτά τα κριτήρια «χτίζεται»  το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Μ.Ξ.


Ζυμώσεις γίνονται
Μία πρόγευση των ζυμώσεων που γίνονται για τα βουλευτικά ψηφοδέλτια σας δώσαμε χθες για τα μεγάλα κόμματα βέβαια. Οι πληροφορίες εδράζονται σε στοιχεία που συγκεντρώνονται από συζητήσεις με κομματικά στελέχη και προσωπικά με κάποιους υποψήφιους αλλά και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Τις οριστικές αποφάσεις των κομμάτων θα τις πληροφορηθούμε εντός των ημερών σε επίσημη ανακοίνωση.  Τα υπόλοιπα αποτελούν ευσεβείς πόθους ορισμένων που θέλουν να είναι υποψήφιοι.
Γι’αυτό, ας κάνουμε όλοι υπομονή κι ας περιμένουμε. Οι μόνοι σίγουροι σε ψηφοδέλτιο είναι οι τρεις νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ’αυτών θα εκλεγεί ένας, άγνωστο ποιος. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να εκτεθεί και ο Χατζηθεοδώρου τώρα που απέκτησε σχετική εμπειρία.
Γ.Δ.


Χωρίς πολλά λόγια
kalpi xeri-emprosΦειδωλός στις δηλώσεις του και τις υποσχέσεις ο Μανώλης Τσέπελης. Μετρημένος στα λόγια του όπως και στην κριτική του για την περίοδο Δημαρχόπουλου. Κι αυτά, διότι έχει σαφή επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει. Εξαιτίας των πολλών αναγκών που εκκρεμούν στην πόλη.
Είναι σίγουρο, όπως δηλώθηκε ήδη, ότι σταδιακά θα ξεκινήσει τόσο από τον ίδιο και τους συνεργάτες του και με την πολύτιμη βοήθεια των στελεχών του δήμου μια καταγραφή το που βρίσκονται τα θέματα, που καθυστερούν και πως με ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για να λυθούν.
Τα παραπάνω σηματοδοτούν πως η δουλειά στο δήμο θα ξεκινήσει αμέσως, χωρίς καθυστέρηση και οι «μηχανές» θα πάρουν μπρος αμέσως. Δηλαδή, η καθημερινότητα σιγά-σιγά θα βελτιώνεται και οι μελέτες για τα απαραίτητα έργα θα ξεκινήσουν.
Γ.Δ.


Εξωστρέφεια στον δήμο
Είναι προφανές ότι ο εξωστρεφής νέος δήμαρχος Μαν. Τσέπελης, πως θα υλοποιήσει άμεσα ενέργειες και δράσεις εξωστρέφειας. «Μία εξωστρέφεια που θα φέρει κόσμο και χρήματα στην πόλη». Μια πόλη που θα πρέπει να επανακτήσει τη δική της ταυτότητα που την έκανε να ξεχωρίζει στη Θράκη με τον κοσμοπολιτισμό και την εξωστρέφεια. Αυτά πρέπει να κερδηθούν εκ νέου και σταδιακά η μικρή μας πόλη να κερδίσει το στοίχημα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Η διαχείριση των αναγκών και των προβλημάτων είναι εύκολο να λυθούν αρκεί όλα να γίνουν βάση σχεδίου και οργάνωσης και αυστηρή τήρηση των κανόνων που θα μπουν.
Γ.Δ.


Πήραν μια γεύση
Πικρό το χαμόγελο, γιατί όσα διάβαζα από μέρες τώρα για τους Παπαχρόνη και Λύρατζη τα θεωρούσα δεδομένα. Περίμενα ότι θα συμβούν. Έπεσα έξω ως προς τον χρόνο. Δεν περίμενα να συμβούν τόσο γρήγορα είναι αλήθεια. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν οι δύο κύριοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους ή είναι του ίδιου φυράματος και δεν τους ενοχλεί το φτύσιμο δημοσίως.
Για να επιβεβαιωθεί το λεγόμενο από το λαό «όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα».
-Κύριοι, περαστικά σας, αν και κάτι μου λέει πως σας αρέσει η δημοσιότητα, έστω κι αυτή. Γι’αυτό θα τα κάνετε όλα γαργάρα.
Γ.Δ.


Προϊστορία
Για το θέμα της καλοκαιρινής επιλογής διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών υπάρχει προηγούμενο, μήνα Ιούλιο μάλιστα. Διαβάστε ένα τμήμα από σχετικό κείμενο του Γιώργου Π.Μαλούχου. Έχει ενδιαφέρον: «Ήταν και πάλι γερό καλοκαίρι, περίπου τέτοιες μέρες όπως αυτές που θα διεξαχθούν οι επερχόμενες εκλογές, όταν πριν από 91 χρόνια, στις 4 Ιουλίου 1928, ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεφε έπειτα από καιρό για μία ακόμα φορά στην εξουσία. Η τετραετής κυβέρνησή του που μόλις ξεκινούσε έχει μείνει στην Ιστορία ως η κύρια εκσυγχρονιστική περίοδος της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Ήταν επίσης η μία από τις δύο φορές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας κατά την οποία απαιτήθηκε να διεξαχθούν εκλογές μέσα στο βαθύ καλοκαίρι. Και πάλι, όμως, όχι τον Ιούλιο: κάτι τέτοιο ουδέποτε έχει ξανασυμβεί μέχρι σήμερα. Οι εκλογές του 1928 διεξήχθησαν στις 19 Αυγούστου. Μα και γι’αυτή την εξαίρεση υπήρχαν ανυπέρβλητο λόγοι σεβασμού της δημοκρατίας, όπως και για τη μοναδική άλλη, στις 21 Αυγούστου 1910, που έγιναν κατόπιν ανυπέρβλητης ως προς το χρόνο ρητής βασιλικής εντολής για αναθεωρητική Βουλή, πριν από 109 χρόνια.»
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …