Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Θράκη

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Θράκη

0

Μέσα στον Ιούνιο οι προκηρύξεις

Στην τελική ευθεία έχει μπει η προκήρυξη από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) των διαγωνισμών για την «άφιξη» του φυσικού αερίου σε 18 αστικά κέντρα των Περιφερειών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό εντός Ιουνίου να βγουν στον αέρα οι πρώτες προκηρύξεις για την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων, θέτοντας έτσι σε τροχιά υλοποίησης την αρχική φάση του προγράμματος της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ, για επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές στη χώρα.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΔΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός του πρώτου κύματος επέκτασης, για την πλήρη κάλυψη των αστικών ιστών στις τρεις Περιφέρειες, ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ περίπου. Από αυτά τα κεφάλαια, το 50% θα προέλθει από χρηματοδότηση από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από ήδη συναφθέν δάνειο με την ΕΤΕπ ύψους 48 εκατ. ευρώ καθώς και ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η προετοιμασία των διαγωνισμών συνεχίστηκε κανονικά από την εταιρεία, παρά την επικείμενη απορρόφησή της από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία τελικά «πάγωσε» με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Έτσι, πλέον βρίσκεται επί θύραις η προκήρυξη των έργων στις τρεις Περιφέρειες, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους την επόμενη πενταετία.

Ο στόχος που έχει τεθεί από τη ΔΕΔΑ είναι έως το 2023 να κατασκευαστούν 1.130 χιλιόμετρα δικτύου και να υλοποιηθούν 30.800 συνδέσεις. Για την υλοποίηση των υποδομών, προβλέπεται για κάθε Περιφέρεια η διενέργεια ενός διαγωνισμού για την προμήθεια των υλικών, ενός για το project management, και ενός για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους. Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών. Σε κάθε Περιφέρεια θα αναπτυχθούν δίκτυα διανομής που θα καλύψουν κεντρικούς δήμους. Έτσι, το φυσικό αέριο θα «φτάσει» σε Θήβα – Άμφισσα, Λαμία – Καρπενήσι, Λειβαδιά, Χαλκίδα (στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), σε Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά, Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς – Σέρρες (στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ορεστιάδα (στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης).

Στην πλειονότητα των πόλεων, τα δίκτυα διανομής θα συνδέονται με το εθνικό σύστημα μεταφοράς, από το οποίο και θα γίνεται η τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Ωστόσο, στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Ορεστιάδα, έχει επιλεγεί η λύση του «εικονικού αγωγού», δηλαδή τα δίκτυα θα είναι αυτόνομα και θα ανεφοδιάζονται με καύσιμο μέσω φορτίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) που θα μεταφέρεται οδικώς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βράβευση για την ξανθιώτικη επιχείρηση Apostolos Papadopoulos Meat Company στα Meat Awards

Τα Meat Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την εταιρεία BOUSSIAS και στόχ…