Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

0

 Στα πάνω του ο Εχίνος
Πού να το φανταζόταν οι Εχινιώτες πριν χρόνια ότι θα ερχόταν ημέρα που θ α έχουν βουλευτή, δήμαρχο και υποψήφιο βουλευτή. Λοιπόν, βουλευτή έχουν τον Ζεϊμπέκ, δήμαρχο τον Ντελή Ριτβάν που εξελέγη πρόσφατα και υποψήφιο βουλευτή τον Μεμίς Τουρκές με τη Νέα Δημοκρατία.
Τώρα το μόνο που μένει είναι βγάλουν και Μουφτή για να κλείσει ο κύκλος των αξιωμάτων.
Βέβαια, να το πούμε κι αυτό, οι Εχινιώτες υποψήφιοι βουλευτές θα έχουν κι ένα αρνητικό. Την αντίδραση των άλλων χωριών όπως Μύκη, Κένταυρο και Ωραίον.
Γ.Δ.


Συσκέψεις
Να κι ένα νέο που ενδιαφέρει ελάχιστους. Η είδηση αναφέρει την δήλωση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα πραγματοποιηθούν σε κάθε νομό, σε κάθε μεγάλη πόλη, συσκέψεις των εκλογικών επιτροπών. Στις συσκέψεις αυτές με αποφασιστική διάθεση θα αναλύσουν οι συσκεπτόμενοι το αποτέλεσμα των εκλογών.»
Τούτου δοθέντος, μην αποκλειστεί το γεγονός να βγάλουν το συμπέρασμα ότι πήγαν καλά, να συγχαρούν τον εαυτό τους και ικανοποιημένοι αρκετά να πάνε σπίτια τους αφού το καθήκον τους το υλοποίησαν με το να… πατώσουν παντού.
Γ.Δ.


Νέα πορεία προς τις κάλπες
Η διάγνωση είναι ήδη εδώ. Πορευόμαστε προς τις νέες βουλευτικές εκλογές, προς νέες κάλπες, εν μέσω πόλωσης και δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Κι όσο θεριεύει ο δικομματισμός, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για τα «μικρά» κόμματα να συνθλιβούν ανάμεσα στα μεγάλα.
Κι αυτό βέβαια θα πρέπει ν’αποτραπεί και να μη συμβεί. Μπορεί οι δύο μονομάχοι να το επιδιώκουν, όμως αυτό θα πρέπει ν’αποφευχθεί, παρότι η κυβέρνηση πολώνει το κλίμα προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις μετά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. και να «μαζέψει» όσο γίνεται την διαφορά.
Όμως από την πλευρά της Ν.Δ. η όρεξη έχει ανοίξει και στόχος είναι πλέον η διεύρυνση της διαφοράς για να φτάσει το ποσοστό στην αυτοδυναμία.
Γ.Δ.


Διάγνωση αρνητική
Η συζήτηση στο γνωστό καφέ της πόλης. Όπου ακόμη γίνονται συζητήσεις για το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Κι εκεί λοιπόν, εθίγη ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, αυτό της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη και το νομό συνολικά.
Το συμπέρασμα λοιπόν κατά τη συζήτηση, απέδειξε ότι η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στους χριστιανούς ψηφοφόρους είναι πολύ μικρή. Η δύναμη που αναδείχθηκε στις προηγούμενες βουλευτικές τοπικά, οφείλονταν στις ψήφους της μειονότητας και μόνον.
Εξάλλου, όπως παραδέχτηκαν όλοι κατά τη συζήτηση, αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά κατά τις δημοτικές εκλογές όπου ο δημοτικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη έλαβε 1800 ψήφους, όσο και κατά το παρελθόν με τον Ανταμπούφη.
Ιδιαίτερα δε στους περιφερειακούς δήμους Αβδήρων και Τοπείρου η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα τόσο στους μειονοτικούς όσο και στους χριστιανούς.
Γ.Δ.


Καμπάνες για την ανακύκλωση
Κυρώσεις θα επιβάλλονται στους δήμους που δεν προωθούν την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Όπως έγινε γνωστό, οι παραβάσεις θα διακρίνονται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και με βάση την επιλογή του κάθε ΟΤΑ να οργανώσει την ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων σε συνεργασία με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή αυτοτελώς, οπότε ο δήμος αναλαμβάνει περισσότερες αρμοδιότητες. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% των ετήσιων εσόδων του δήμου από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού του προηγούμενου έτους από τη βεβαίωση της παράβασης. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο για το θέμα των διοικητικών προστίμων, υπάρχει διαβάθμιση υπέρ των ΟΤΑ που έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό ή την υλοποίηση εργασιών χωριστής συλλογής έστω και σε μικρότερο βαθμό από το προβλεπόμενο στα τοπικά τους σχέδια και επιβάρυνση των ΟΤΑ που δεν αναλαμβάνουν καμία δράση για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εφαρμογή των χωριστών ρευμάτων αποβλήτων.
Τ.Ν.


Έκλεισαν οι τέσσερις

 

Τελικό με τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας για την Ξάνθη. Ήδη έχουν ενημερωθεί σχετικώς τηλεφωνικά οι: Κοντός, Σαλτούρος, Παυλίδου και Τουρκές. Μένει ένα όνομα ακόμη και αυτό θα είναι γυναίκας από τη Μειονότητα μετά την άρνηση Χουμεϊρά Αμέτογλου, που δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια και το δήλωσε εδώ και μέρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που είναι απόλυτα διασταυρωμένες, αρνητικός ήταν και ο γιατρός Χαμδή Χαμάτς, ο οποίος μάλιστα απορούσε για την εμπλοκή του ονόματός του.
Γ.Δ.


Υπενθύμιση
Τηλεφώνησε φίλος με πολλές γνώσεις για τα τοπικά πολιτικά τεκταινόμενα για να μας υπενθυμίσει πως θα αναβιώσει η κλασική ρήση: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος…»
Ερωτήθη για ποιον η παραπάνω ρήση και αντί ονόματος είπε: Παρακολουθείστε τα κείμενα, θα σας οδηγήσουν στην απάντηση.
Γ.Δ.


Όλα στο φως για το φιάσκο με τη Novartis
Όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες  με δημόσιες δηλώσεις, επιστολές και παρεμβάσεις δικαστικών λειτουργών, επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο ότι οι διώξεις και οι κατηγορίες  για το περιβόητο σκάνδαλο Novartis, μεθοδεύτηκαν και οργανώθηκαν με στόχο, όχι τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά τη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων.
Η έρευνα για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» κατά τον πολυπράγμονα υπουργό, αποδεικνύεται τώρα με συγκεκριμένες καταγγελίες ότι μεθοδεύτηκε ποικιλοτρόπως για να κατηγορηθούν μια σειρά πολιτικοί, ανάμεσα τους  δυο πρώην πρωθυπουργοί, που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι έπρεπε να εξοβελιστούν από το προσκήνιο.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να παριστάνει τώρα ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Ρασπούτιν που καταγγέλλουν ανώτατοι εισαγγελείς, αλλά οι πάντες γνωρίζουν πόσα είχε επενδύσει ο ίδιος και το κόμμα του στο σκάνδαλο της Novartis. Όλοι θυμόμαστε τις  κραυγές και τα «κατηγορώ» στη Βουλή, τις δηλώσεις Πολάκη και λοιπών υπουργών. Τώρα που το σκάνδαλο  τους  γυρίζει μπούμερανγκ ή σιωπούν ή μεταθέτουν τις ευθύνες τους ή προσπαθούν να τα φορτώσουν όλα στις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης.
Ο ασκός του Αιόλου όμως έχει ανοίξει  πλέον και όλη η αλήθεια  πρέπει αποκαλυφθεί συντομότατα. Για να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν, για να  σταματήσει η πολιτική ομηρία των πολιτικών που στοχοποιήθηκαν και κυρίως για να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης. Όλα δείχνουν ότι η επόμενη βουλή θα ασχοληθεί με τον Ρασπούτιν περισσότερο απ’ όσο ασχολήθηκαν στα ρωσικά ανάκτορα…
Τ.Β.


Τα σενάρια για την κατανομή των εδρών στο νομό μας
Έρχονται οι εκλογές και πήραν τα κομπιουτεράκια οι υποψήφιοι και οι άτυποι εκλογολόγοι και μετρούν πως θα γίνει η μοιρασιά των τριών εδρών στο νομό μας. Έτσι διακινούνται διάφορα σενάρια με αφετηρία πάντα τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές.  Βέβαια στο νομό μας είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα γιατί πρώτο κόμμα ήρθε το ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές  που πήρε 24% περίπου και το οποίο δεν θα συμμετέχει στις εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτοί είναι ψήφοι της μειονότητας οι οποίοι και θα καταμεριστούν στους υποψήφιους της στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να κατευθυνθούν σε κάποιον  μαζικά. Αυτό που πρέπει επίσης να γνωρίζουμε είναι ότι όποιο κόμμα πάρει πάνω από 45% θα πάρει τις 2 από τις 3 έδρες του νομού μας . Και σ’ αυτό στοχεύει η ΝΔ. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται εκτός από τον πιο δυνατό υποψήφιό της την άλλη έδρα το πιο πιθανό είναι να την πάρει ο  μειονοτικός της υποψήφιος. Σ’ αυτό βεβαίως θα παίξει ρόλο και ποιος θα είναι και τι αποδοχή έχει από την μειονότητα. Αν όμως η ΝΔ δεν πάρει αυτό το ποσοστό και έρθει 3ο κόμμα το ΚΙΝΑΛ έχει πιθανότητες να πάρει την έδρα αν συμπληρώσει πάνω από 6.000 ψήφους. Κάτι που θεωρείται εφικτό αν σκεφτεί κανείς ότι ο Σιμιτζής στις περιφερειακές εκλογές πήρε 4.600 ψήφους στο νομό μας. Σ’ ότι αφορά την άλλη έδρα λογικά θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μ.Ξ.


Μια σολομώντεια λύση για την «Θηλιά»
Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όποτε υπάρχει καλοπιστία, νηφαλιότητα, διαλλακτικότητα βρίσκονται λύσεις που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές που έχουν διαφορετική προσέγγιση σ’ ένα θέμα. Ο λόγος για την ασφαλτόστρωση της «θηλιάς» που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Αντιδρούν σύλλογοι, φορείς,  πολίτες που θέλουν να μην γίνει καμιά παρέμβαση υποστηρίζοντας ότι θα υποβαθμιστεί και ότι ο νομός μας θα χάσει έναν χώρο αναψυχής. Απ’ την άλλη όμως υπάρχουν οι κάτοικοι του Κενταύρου και άλλων χωριών της ορεινής περιοχής  που ζητούν από το 1980 να γίνει η ασφαλτόστρωση για να μην είναι αναγκασμένοι  να κάνουν 50 χιλιόμετρα από την Εχίνο για να έρθουν στην Ξάνθη αλλά μόνο 14. Είναι επίσης και θέματα πυροπροστασίας γιατί ας μη γελιόμαστε πιο εύκολα γίνεται η μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο παρά σε χωματόδρομο. Πρέπει να βρεθεί λοιπόν μια εναλλακτική, μια σολομώντεια λύση. Και αυτή θα μπορούσε να είναι να γίνει ο δρόμος αλλά να παρακαμφθεί η «θηλιά». Μάλιστα είναι κάτι που το πρότεινε και ο Ορειβατικός Σύλλογος και όπως μας είπε το υποστηρίζει και ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Έθεσε μάλιστα το θέμα και στον περιφερειάρχη. Σύμφωνα με την πρόταση η παράκαμψη θα γίνει από το Σιρόκο όπου υπάρχει δρόμος με άσφαλτο και οδηγεί πίσω από την «θηλιά» και είναι τα ίδια χιλιόμετρα ως τον Κένταυρο.
Ιδού λοιπόν η λύση της «θηλιάς» που «πνίγει» την τοπική μας κοινωνία τόσο καιρό τώρα…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…