Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πήρε τα …πάνω της κτηματαγορά στο νομό μας

Πήρε τα …πάνω της κτηματαγορά στο νομό μας

0

Την ξαναζωντάνεψαν οι Βούλγαροι με το ενδιαφέρον τους να επικεντρώνεται σε αγορές οικοπέδων και κατοικιών στην παραλιακή ζώνη

 

Αύξηση πάνω από 5% στις τιμές των ακινήτων – Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των Τούρκων  – Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε την προσφορά – Πωλούνται όσο  – όσο κληρονομιές  – Σε χαμηλές πτήσεις η επαγγελματική στέγη

 

 

Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινείται η κτηματαγορά ακινήτων στο νομό μας. Μετά από μια μακρόχρονη νεκρή  περίοδο που κράτησε πάνω από 10 έτη το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων αναθερμαίνεται.  Ολοένα και περισσότερες αγοροπωλησίες πραγματοποιούνται ενώ έχουν αυξηθεί οι τιμές επειδή έχει αυξηθεί η ζήτηση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που καταγράφουν μια αύξηση της τάξης του 4,16% για όλη την Περιφέρειά μας ενώ επιβεβαιώνεται από τους κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στην τοπική κτηματαγορά.

 Οι Βούλγαροι ξαναζωντάνεψαν της κτηματαγορά στου νομού μας

Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα για τον νομό μας πως κατά κύριο λόγο η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων οφείλεται στο ενδιαφέρον των γειτόνων μας των Βουλγάρων. Είναι γεγονός ότι από τότε που άνοιξε η δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου και πλέον έχουμε επισκεψιμότητα από τους γείτονές μας ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν αυξηθεί οι αγοραπωλησίες. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι τα παραλιακά χωριά και αγοράζουν συνήθως οικόπεδα. Επίσης ενδιαφέρον  υπάρχει και για παλιές κατοικίες που συνήθως είναι ακατοίκητες μέσα σε οικισμούς που είναι σχετικά κοντά σε παραλίες όπως για παράδειγμα τα Άβδηρα ή το Μυρωδάτο. Αυτά επιβεβαιώνονται και από τις πολλές ενημερωτικές πινακίδες για πώληση οικοπέδων ή κατοικιών που υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής οδού στο Μυρωδάτο αλλά και στα Άβδηρα.

 Αύξηση πάνω από 5% στις τιμές των ακινήτων

Είναι νόμος της αγοράς ότι η αύξηση της ζήτησης φέρνει αύξηση τιμών και το αντίστροφο. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους κυρίως από τα Βαλκάνια και όχι μόνο για αγορά οικοπέδων στην παραλιακή ζώνη του νομού μας. Αυτό δίνει ώθηση της κτηματαγοράς και έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα επίπεδα πάνω από 5%Οι Βούλγαροι ενδιαφέρονται κυρίως για σπίτι ή οικόπεδα στην παραλία αλλά και μέσα στα χωριά. Απ’ την πλευρά των άλλων γειτόνων μας των Τούρκων το ενδιαφέρον είναι σταθερό όπως όλα τα χρόνια. Δεν διαπιστώνουμε αυξομειώσεις», επισημαίνει ο κτηματομεσίτης κ. Φίλιππος Τσαουσέλης.

Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε την προσφορά – Πωλούνται όσο  – όσο κληρονομιές

Υπαρκτό και στο νομό μας σύμφωνα με τον κ. Τσαουσέλη, το φαινόμενο της αύξησης της προσφοράς προς πώληση ακινήτων από κληρονομιές σε τιμές όσο – όσο, προκειμένου να απαλλαγούν από το βάρος του ΕΝΦΙΑ. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να τα νοικιάσουν σε χαμηλή τιμή μόνο και μόνο για να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ.

Σε χαμηλές πτήσεις η επαγγελματική στέγη

Αντίθετα η  επαγγελματική στέγη κινείται σε χαμηλές …πτήσεις. Σύμφωνα  με τον κ. Τσαουσέλη περισσότερο υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικιάσεις παρά για αγορές. Και αυτό έχει την εξήγησή του καθόσον το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ασταθές και ευμετάβλητο και κάποιος δεν θέλει να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό  για απόκτηση επαγγελματικής στέγης. Αυτό συμβαίνει μόνο σε επιχειρήσεις μεγάλες και παλιές που θέλουν να μετεγκατασταθούν.

 Περιορισμένη η Airbnb στην Ξάνθη

Το φαινόμενο της  AirBnb παρουσιάζει έκρηξη τα τελευταία 2 χρόνια στην χώρα μας . Η Αθήνα, άλλωστε, αποτελεί… προπύργιο της επίμαχης πλατφόρμας, «μετρώντας», σήμερα περισσότερες από 10.000 ενεργές αγγελίες. Στην Ξάνθη όμως είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον. Όπως σημειώνει ο κ. Τσαουσέλης ενδιαφέρον εκδηλώνεται μόνο από φοιτητές ή κάποιους που θέλουν να μείνουν για λίγο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Airbnb συναντάτε περισσότερο στις τουριστικές περιοχές και η Ξάνθη δεν ανήκει σ’ αυτές ενώ αντίθετα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση του τουρισμού.

Ποια είναι η εικόνα πανελλαδικά

Η Πανελλαδική Έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 1ης Athens Real Estate Expo, την επίμαχη περίοδο πωλήθηκαν 34.454 διαμερίσματα έναντι 11.268 το 2017, 18.337 το 2018 και 4.849 τους πρώτους μήνες του 2019.

Το ίδιο διάστημα άλλαξαν χέρια 5.414 μονοκατοικίες (ποσοστό 9,01%, με τις περισσότερες συναλλαγές, ήτοι 2.864, να έχουν πραγματοποιηθεί πέρυσι). Συνολικά, οι δύο κατηγορίες οικιστικών ακινήτων συγκέντρωσαν το 66,37% του ενδιαφέροντος των αγοραστών, αφήνοντας στις τελευταίες θέσεις τα επαγγελματικά ακίνητα, που προτιμήθηκαν από μόλις το 7,08% αυτών.

Ειδικότερα, το 2017 πωλήθηκαν 2.586 αγροτεμάχια, αριθμός Από την ίδια έρευνα καταγράφεται «έκρηξη» στις συναλλαγές στα οικόπεδα., ο οποίος εκτινάχθηκε σε 3.839 τον αμέσως επόμενο χρόνο, ενώ τους πρώτους μήνες του 2019 έγιναν 923 σχετικές αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, οι ξένοι επενδυτές επέδρασαν ως καταλύτης στις συναλλαγές της κτηματαγοράς και η αποκτηθείσα δυναμική μένει, όχι μόνο να ενισχυθεί από την εμπλοκή των τραπεζών, με τη χορήγηση νέων δανείων σε αξιολογημένους αγοραστές, αλλά και να απορροφήσει κάθε μελλοντικό απόθεμα, που θα διατεθεί εντός της επόμενης πενταετίας. ΕΝΦΙΑ αντικειμενικές

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισές συναλλαγές που έγιναν την τελευταία τριετία αφορούσαν σε  διαμερίσματα, κατασκευής 1961 – 1980. Στον αντίποδα, τα νεόδμητα, δηλαδή αυτά που χτίστηκαν μετά το 2012, συγκέντρωσαν μόλις το 0,62% των προτιμήσεων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέραν του προφανούς, ότι, δηλαδή, τα ακίνητα άνω της 25ετίας είναι φθηνότερα εν συγκρίσει με εκείνα της τελευταίας επταετίας, εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ενδιαφερομένων φαίνεται να έπαιξε και η διαθεσιμότητα. Παράλληλα, σχεδόν επτά στα 10 πωληθέντα ακίνητα ήταν από 50 τ.μ. έως και 70 τ.μ., επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις κτηματομεσιτικών κύκλων πως όσο μεγαλύτερο είναι το διαμέρισμα, τόσο δυσκολότερο είναι να πωληθεί.

Στην Αθήνα και στις περιοχές γύρω από το κέντρο επικέντρωσαν την αναζήτησή τους για στέγη οι επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΠΑ, η περιφέρεια Αττικής έκλεισε την πλειονότητα των συμβολαίων το διάστημα 2017 – 2019 (52,98%), γεγονός, που φαίνεται να συνδέεται και με την έκρηξη του φαινομένου της AirBnb. Τη δεύτερη θέση από άποψη συναλλαγών καταλαμβάνει η Κεντρική Μακεδονία, με 17,18%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Νοτίου Αιγαίου με 4,63%, 4,16% και 3,63% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, την χαμηλότερη θέση από πλευράς κινητικότητας κατέγραψε η Ήπειρος, με 1,18% επί των συνολικών συναλλαγών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…