Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαθήματα και παιδαγωγικές δραστηριότητες του ΚΕΣΠΕΜ

Μαθήματα και παιδαγωγικές δραστηριότητες του ΚΕΣΠΕΜ

0

Σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και τμήματα νέων και ενηλίκων

Ολοκληρώθηκαν σταδιακά, από τα τέλη Απριλίου έως και τα μέσα Ιουνίου, τα μαθήματα ελληνομάθειας που διοργάνωσε και για αυτή τη σχολική χρονιά το Πρόγραμμα. Τα μαθήματα που έγιναν εκτός των ωρών του σχολείου, απογεύματα και Σαββατοκύριακα, στο ΚΕΣΠΕΜ της Ξάνθης, στα Κιμμέρια, στον Κύρνο, στις Σάπες, στον Άρατο, στα Αρριανά, στο 3ο Μειονοτικό Δημοτικό Κομοτηνής παρακολούθησαν 350 παιδιά.

Σε κάθε τμήμα που ολοκλήρωσε τον χειμερινό κύκλο λειτουργίας του διοργανώθηκε ένα ανοιχτό μάθημα κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι εργασίες των παιδιών, τα βιβλία που έγραψαν και εικονογράφησαν, οι χάρτες που δημιούργησαν, τα παραμύθια που συνέθεσαν και όσα άλλα εκπόνησαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους αξιοποιώντας τα υλικά του Προγράμματος. Οι υπεύθυνες της δράσης και οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζουν ήδη τα θερινά μαθήματα.

Τα Κινητά ΚΕΣΠΕΜ σε τριανταδύο χωριά

Οι κινητές μονάδες του Προγράμματος επισκέπτονταν αυτόν τον χειμώνα 32 μακρινά μειονοτικά χωριά, προσφέροντας σε 370 παιδιά μαθήματα με ηλεκτρονικά παιγνίδια μάθησης, παιδικά βιβλία και υλικά για εργασίες σε όλα τα μαθήματα. Η λήξη της χειμερινής περιόδου σταδιακά ολοκληρώθηκε (από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου) με τη διοργάνωση ανοικτών μαθημάτων σε κάθε χωριό. Σε γιορτινή ατμόσφαιρα τα παιδιά παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς,τα βιβλία, τα παιχνίδια, τους χάρτες, τις κατασκευές, τις ζωγραφιές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Το θερινό πρόγραμμα της δράσης προετοιμάζεται.

Ενισχυτικά μαθήματα στη Δευτεροβάθμια

Ολοκληρώθηκαν σταδιακά τα μαθήματα ενίσχυσης της ελληνομάθειας και βελτίωσης της επίδοσης που προσφέρει το Πρόγραμμα σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου. Λειτούργησαν 49 τμήματα με συνολικά 242 μαθητές στο ΚΕΣΠΕΜ της Ξάνθης, στον Ίασμο, στο Εσπερινό Λύκειο της Κομοτηνής, στο τρίτο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και στο Γυμνάσιο Σουφλίου.

Τα παιδιά διδάχθηκαν γλώσσα, γραμματική, λογοτεχνία, ιστορία, μαθηματικά και φυσική με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλίων και εκπαιδευτικών υλικών του Προγράμματος, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε συλλογικές και ατομικές εργασίες, θεατρικά δρώμενα και λοιπές δραστηριότητες. Παράλληλα με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις έγιναν έως τα μέσα Ιουνίου και μαθήματα μαθηματικών στο ΚΕΣΠΕΜ της Ξάνθης.

Μαθήματα Ελληνικών για ενήλικες

Ολοκληρώθηκαν τα χειμερινά μαθήματα ελληνικών για ενήλικες που οργάνωσε και αυτή τη σχολική χρονιά το Πρόγραμμα στους τρεις νομούς της Θράκης, στην Κομοτηνή, στα Αριαννά, στο Μικρό Πιστό, στον Άρατο στον Ληνό του Ν. Ροδόπης, στην πόλη της Ξάνθη και στο Μεγάλο Ορφανό στον Ν. Ξάνθης, στη Ρούσσα, στο Γονικό και στο Μ. Δέρειο στον Έβρο. Τα μαθήματα παρακολούθησαν 130 γυναίκες, κυρίως μητέρες παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Διήμερη διαπολιτισμική συνάντηση στην Μαρώνεια

Στις 23 και 24 Μαρτίου 2019 με πρωτοβουλία των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων πραγματοποιήθηκε μια διήμερη διαπολιτισμική συνάντηση στον χώρο της κατασκήνωσης της Μαρώνειας. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε από τα ΔΕΝ σε συνεργασία με την Ακαδημία της ομάδας «Ζενίθ» της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας και την ομάδα «Σπάρτακος» του νομού Ροδόπης. Στο διήμερο πήραν μέρος συνολικά 47 νέοι, 24 από τους οποίους ήταν μέλη του εργαστηρίου,14 αγόρια και 10 κορίτσια. Σε ένα τέτοιο ιδανικό πλαίσιο διαπολιτισμικής συνύπαρξης δόθηκε το έναυσμα για συζητήσεις και προβληματισμούς πάνω σε θέματα διαφορετικότητας, ενσυναίσθησης, αμοιβαίας προσφοράς και ανταλλαγής.

Οι νέοι των Δημιουργικών Εργαστηρίων γνωρίζουν τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Στις 12 Απριλίου 2019 τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων οργάνωσαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν 46 μαθητές και μαθήτριες από Λύκεια της Θράκης. Οι νέοι και οι νέες επισκέφθηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με καθηγητές των δύο πανεπιστημίων, οι οποίοι τους παρουσίασαν τη δομή των πανεπιστημίων και τους ξενάγησαν σε συγκεκριμένες Σχολές και Τμήματα. Η δράση αυτή που διοργανώνεται συστηματικά και με επιτυχία τα τελευταία χρόνια έχει ως σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές και μελλοντικοί φοιτητές μια Πανεπιστημιούπολη και όσα συντελούνται μέσα σε αυτήν, να κατανοήσουν τη δομή των Πανεπιστημιακών Σπουδών και επίσης να πάρουν μια γεύση από τη φοιτητική ζωή και να αποκτήσουν κίνητρα για πανεπιστημιακές σπουδές.

ΔΕΝ: Βιωματικές Δράσεις για τα δικαιώματα των νέων

Tα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων σε συνεργασία με τον πρώην Συνήγορο του Παιδιού Γιώργο Μόσχο, ο οποίος ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμά τους, οργάνωσαν δύο βιωματικές δράσεις με μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων της Ξάνθης με θέμα τα δικαιώματα των νέων. Η ιδέα γεννήθηκε από τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν στα ΔΕΝ, τα οποία εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν στο σχολικό πλαίσιο καθώς και για την καλύτερη οργάνωση των συνελεύσεών τους. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019. Το πρωί, στο 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τη διοίκηση του σχολείου και τους συνεργάτες των ΔΕΝ, οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου πήραν μέρος σε ένα βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Ζουμ στο δικό μας σχολείο». Με την καθοδήγηση του κ. Μόσχου ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον σε αυτή την εμπειρία, βίωσαν την ομαδικότητα και τον διάλογο δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν όπως η μουσική, ο αθλητισμός, η καθαριότητα και η αλληλεγγύη. Την ίδια ημέρα, αντίστοιχη απογευματινή δράση για νέους και νέες ηλικίας 14 έως 17 ετών πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΚΕΣΠΕΜ με θέμα «Το δικαίωμα των νέων στον ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία». Σε αυτήν την συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον ελεύθερο χρόνο, τη διεκδίκηση και την αξιοποίησή του σε όλα τα πεδία της κοινωνικής τους ζωής.

ΔΕΝ: Βιωματικές Δράσεις για τα δικαιώματα των νέων

Tα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων σε συνεργασία με τον πρώην Συνήγορο του Παιδιού Γιώργο Μόσχο, ο οποίος ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμά τους, οργάνωσαν δύο βιωματικές δράσεις με μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων της Ξάνθης με θέμα τα δικαιώματα των νέων. Η ιδέα γεννήθηκε από τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν στα ΔΕΝ, τα οποία εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν στο σχολικό πλαίσιο καθώς και για την καλύτερη οργάνωση των συνελεύσεών τους. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019. Το πρωί, στο 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τη διοίκηση του σχολείου και τους συνεργάτες των ΔΕΝ, οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου πήραν μέρος σε ένα βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Ζουμ στο δικό μας σχολείο». Με την καθοδήγηση του κ. Μόσχου ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον σε αυτή την εμπειρία, βίωσαν την ομαδικότητα και τον διάλογο δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν όπως η μουσική, ο αθλητισμός, η καθαριότητα και η αλληλεγγύη. Την ίδια ημέρα, αντίστοιχη απογευματινή δράση για νέους και νέες ηλικίας 14 έως 17 ετών πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΚΕΣΠΕΜ με θέμα «Το δικαίωμα των νέων στον ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία». Σε αυτήν την συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον ελεύθερο χρόνο, τη διεκδίκηση και την αξιοποίησή του σε όλα τα πεδία της κοινωνικής τους ζωής

Οι νέοι των ΔΕΝ συναντούν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Tμήματος Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στις 5 Απριλίου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής στη Θράκη, 30 φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Κοινωνική Εργασία του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επισκέφθηκαν το ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης. Οι φοιτητές πριν το ταξίδι τους στη Θράκη είχαν ενημερωθεί για το Πρόγραμμα από την επιστημονική υπεύθυνη καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα. Οι συνεργάτες μας στην Ξάνθη τους παρουσίασαν το έργο του Προγράμματος και τις δυσκολίες του στο πεδίο, αλλά και τη μεθοδολογία της διαπολιτισμικής προσέγγισης που επιχειρούν τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων. Στη συνέχεια, οι φοιτητές και οι νέοι των ΔΕΝ συζήτησαν σε μικρές ομάδες για το Τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας και τη φοιτητική ζωή στην Αθήνα. Την επόμενη μέρα οι φοιτητές επισκέφθηκαν την Κομοτηνή όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και εκεί με τους συνεργάτες του Προγράμματος.

Παρουσίαση του έργου του Προγράμματος σε συνέδριο της ΔΟΕ στην Ξάνθη Το έργο του Προγράμματος παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα

«Η εκπαίδευση της μειονότητας και το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων στο περιβάλλον συνύπαρξης πλειονότητας και μειονότητας στη Θράκη» το οποίο οργάνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην Ξάνθη στις 9-11 Μαΐου 2019. Στην εισήγηση της Νέλλης Ασκούνη με τίτλο «Εκπαίδευση και κοινωνική αλλαγή στη μειονότητα της Θράκης. Η συμβολή του Προγράμματος “ Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων”» αναλύθηκε ο ρόλος του Προγράμματος ως μία από τις βασικές συνιστώσες των σημαντικών αλλαγών που παρατηρούνται τα τελευταία 20 χρόνια στο πεδίο της εκπαίδευσης της μειονότητας.

Το πρόγραμμα στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

  • Σε βιωματικές δράσεις για τα δικαιώματά τους συμμετείχαν μαθητές της Ξάνθης: Εμπρός 9.5.2019
  • Π.Ε.Μ.: Λίγο Πριν το τέλος: Συνέντευξη της καθηγήτριας Θ. Δραγώνα IndeXanthi.gr, 22.4.2019
  • Συνεχίζονται οι δράσεις του προγράμματος «Ένταξη κι εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων», indexanthi.gr, 14.3.2019
  • Συνέντευξη της καθηγήτριας Θ. Δραγώνα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, 1/3/2019 (αρχή συνέντευξης 4.40”)
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …