Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ήρθε η ώρα των νικητών

Ήρθε η ώρα των νικητών

0

Αντιμέτωποι με την ετυμηγορία της κάλπης οι οκτώ μονομάχοι των δήμων της Ξάνθης- Κρίσιμη αναμέτρηση και στην Περιφέρεια

 Λιγότερο σε σχέση με την πρώτη Κυριακή αναμένεται να κρατήσει η αγωνία λόγω της απλούστερης διαδικασίας καταμέτρησης

Λίγες ώρες απομένουν για την ετυμηγορία της κάλπης της δεύτερης Κυριακής, η οποία αναμένεται να αναδείξει τους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις διοικήσεις της νέας τετραετίας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Την προηγούμενη Κυριακή τον πρώτο λόγο είχε η μέτρηση δυνάμεων, αφού το πλήθος των συνδυασμών και οι συσχετισμοί δεν έδιναν μεγάλη πιθανότητα στη συγκέντρωση του 50% στις συμμετέχουσες δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας περιοχή. Η αυριανή μέρα, είναι η μέρα των νικητών, αφού οι πολίτες θα αναδείξουν αυτούς που επιλέγουν για πρώτους πολίτες στον τόπο τους. Είναι αυτοί που, λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα συνθήκη που δημιουργεί ο Κλεισθένης, θα κληθούν να επιτύχουν συνθέσεις και συνεργασίες για να μπορέσουν να διοικήσουν τους δήμους τους.

Επομένως, η Κυριακή αυτή, είναι ημέρα των προσώπων. Είναι η ημέρα αυτών που θα καταφέρουν να πείσουν ότι είναι ο καταλληλότερος δήμαρχος, περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρχης.

Μικρότερη συμμετοχή- Κάτω από το 50% στο δήμο Ξάνθης

Η συμμετοχή, αναμένεται να είναι μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη φορά, αφού, ως είθισται η παρουσία εκατοντάδων υποψηφίων σε κάθε δήμο την πρώτη Κυριακή, δίνει κίνητρο για συμμετοχή και στήριξη, ενώ η δεύτερη Κυριακή έχει πιο προσωποποιημένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο εκείνου που θα επιλεγεί ως νέος δήμαρχος ή περιφερειάρχης.

Βέβαια, ειδικά για την περίπτωση του δήμου της Ξάνθης όπου η συμμετοχή την πρώτη Κυριακή έφτασε μόλις στο 50,01% με 27.068 ψηφοφόρους να προσέρχονται στην κάλπη, η ακόμη μεγαλύτερη αποχή αναμφίβολα δημιουργεί έλλειμμα εκπροσώπησησης για τη νέα δημοτική αρχή του τόπου. Έχει αξία να αναφέρουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2014 στο δήμο Ξάνθης η συμμετοχή έφτασε την πρώτη Κυριακή το 54,27%, ενώ τη δεύτερη μόλις το 50,98%.

 

Δεύτερος γύρος χωρίς εκλεγέντες συμβούλους

Η μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις σταυροδοσίες των υποψηφίων δημιουργεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν ή χωρίς να γνωρίζουν επαρκώς τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο.

Τις προηγούμενες ημέρες επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τα ανεπίσημα αποτελέσματα, λόγω της αγωνίας και των ερωτημάτων των συμπολιτών, ωστόσο η οριστική εικόνα αναμένεται να προέλθει από τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου την ερχόμενη εβδομάδα.

Πιο απλή διαδικασία-πιο γρήγορη καταμέτρηση

Η διαδικασία πάντως είναι πιο απλοποιημένη αυτή τη φορά, καθώς δεν υπάρχει σταυροδοσία κι έτσι αναμένεται και η καταμέτρηση να δρομολογηθεί γρηγορότερα, δίνοντας και πιο γρήγορα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων. Βέβαια, η κάλπη είναι αυτή που αποφασίζει αν η έκβαση θα καθοριστεί γρήγορα ή αν θα προκύψει ντέρμπι ως το τέλος.

Οι «μονομάχοι» της Ξάνθης

Στην κάλπη της Κυριακής οι μονομάχοι είναι:

Περιφέρεια ΑΜΘ: Χρήστος Μέτιος-Χριστόδουλος Τοψίδης

Δήμος Ξάνθης: Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος-Μανώλης Τσέπελης

Δήμος Αβδήρων: Γιώργος Τσιτιρίδης-Αθανάσιος Κριτσίνης

Δήμος Μύκης: Τζεμήλ Καπζά- Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν

Δήμος Τοπείρου: Θωμάς Μίχογλου- Άγγελος Κηλικιώτης

Κάλπη Υποψήφιος Ψήφοι/ Ποσοστό
Περιφέρεια ΑΜΘ/ ΠΕ Ξάνθης Χρήστος Μέτιος 21.447, 38,46%
Χριστόδουλος Τοψίδης 15.678, 28,11%
Δήμος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος 6.185, 24,31%
Μανώλης Τσέπελης 6.151, 24,18%
Δήμος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης 5.384, 39,05%
Αθανάσιος Κριτσίνης 4.088, 29,65%
Δήμος Μύκης Τζεμήλ Καπζά 3.813, 31,75%
Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν 3.261, 27,15%
Δήμος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου 4.205, 46,82%
Άγγελος Κηλικιώτης 2.576, 28,68%
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…