Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ήρθε η ώρα των νικητών

Ήρθε η ώρα των νικητών

0

Αντιμέτωποι με την ετυμηγορία της κάλπης οι οκτώ μονομάχοι των δήμων της Ξάνθης- Κρίσιμη αναμέτρηση και στην Περιφέρεια

 Λιγότερο σε σχέση με την πρώτη Κυριακή αναμένεται να κρατήσει η αγωνία λόγω της απλούστερης διαδικασίας καταμέτρησης

Λίγες ώρες απομένουν για την ετυμηγορία της κάλπης της δεύτερης Κυριακής, η οποία αναμένεται να αναδείξει τους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις διοικήσεις της νέας τετραετίας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Την προηγούμενη Κυριακή τον πρώτο λόγο είχε η μέτρηση δυνάμεων, αφού το πλήθος των συνδυασμών και οι συσχετισμοί δεν έδιναν μεγάλη πιθανότητα στη συγκέντρωση του 50% στις συμμετέχουσες δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας περιοχή. Η αυριανή μέρα, είναι η μέρα των νικητών, αφού οι πολίτες θα αναδείξουν αυτούς που επιλέγουν για πρώτους πολίτες στον τόπο τους. Είναι αυτοί που, λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα συνθήκη που δημιουργεί ο Κλεισθένης, θα κληθούν να επιτύχουν συνθέσεις και συνεργασίες για να μπορέσουν να διοικήσουν τους δήμους τους.

Επομένως, η Κυριακή αυτή, είναι ημέρα των προσώπων. Είναι η ημέρα αυτών που θα καταφέρουν να πείσουν ότι είναι ο καταλληλότερος δήμαρχος, περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρχης.

Μικρότερη συμμετοχή- Κάτω από το 50% στο δήμο Ξάνθης

Η συμμετοχή, αναμένεται να είναι μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη φορά, αφού, ως είθισται η παρουσία εκατοντάδων υποψηφίων σε κάθε δήμο την πρώτη Κυριακή, δίνει κίνητρο για συμμετοχή και στήριξη, ενώ η δεύτερη Κυριακή έχει πιο προσωποποιημένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο εκείνου που θα επιλεγεί ως νέος δήμαρχος ή περιφερειάρχης.

Βέβαια, ειδικά για την περίπτωση του δήμου της Ξάνθης όπου η συμμετοχή την πρώτη Κυριακή έφτασε μόλις στο 50,01% με 27.068 ψηφοφόρους να προσέρχονται στην κάλπη, η ακόμη μεγαλύτερη αποχή αναμφίβολα δημιουργεί έλλειμμα εκπροσώπησησης για τη νέα δημοτική αρχή του τόπου. Έχει αξία να αναφέρουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2014 στο δήμο Ξάνθης η συμμετοχή έφτασε την πρώτη Κυριακή το 54,27%, ενώ τη δεύτερη μόλις το 50,98%.

 

Δεύτερος γύρος χωρίς εκλεγέντες συμβούλους

Η μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις σταυροδοσίες των υποψηφίων δημιουργεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν ή χωρίς να γνωρίζουν επαρκώς τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο.

Τις προηγούμενες ημέρες επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τα ανεπίσημα αποτελέσματα, λόγω της αγωνίας και των ερωτημάτων των συμπολιτών, ωστόσο η οριστική εικόνα αναμένεται να προέλθει από τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου την ερχόμενη εβδομάδα.

Πιο απλή διαδικασία-πιο γρήγορη καταμέτρηση

Η διαδικασία πάντως είναι πιο απλοποιημένη αυτή τη φορά, καθώς δεν υπάρχει σταυροδοσία κι έτσι αναμένεται και η καταμέτρηση να δρομολογηθεί γρηγορότερα, δίνοντας και πιο γρήγορα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων. Βέβαια, η κάλπη είναι αυτή που αποφασίζει αν η έκβαση θα καθοριστεί γρήγορα ή αν θα προκύψει ντέρμπι ως το τέλος.

Οι «μονομάχοι» της Ξάνθης

Στην κάλπη της Κυριακής οι μονομάχοι είναι:

Περιφέρεια ΑΜΘ: Χρήστος Μέτιος-Χριστόδουλος Τοψίδης

Δήμος Ξάνθης: Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος-Μανώλης Τσέπελης

Δήμος Αβδήρων: Γιώργος Τσιτιρίδης-Αθανάσιος Κριτσίνης

Δήμος Μύκης: Τζεμήλ Καπζά- Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν

Δήμος Τοπείρου: Θωμάς Μίχογλου- Άγγελος Κηλικιώτης

Κάλπη Υποψήφιος Ψήφοι/ Ποσοστό
Περιφέρεια ΑΜΘ/ ΠΕ Ξάνθης Χρήστος Μέτιος 21.447, 38,46%
Χριστόδουλος Τοψίδης 15.678, 28,11%
Δήμος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος 6.185, 24,31%
Μανώλης Τσέπελης 6.151, 24,18%
Δήμος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης 5.384, 39,05%
Αθανάσιος Κριτσίνης 4.088, 29,65%
Δήμος Μύκης Τζεμήλ Καπζά 3.813, 31,75%
Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν 3.261, 27,15%
Δήμος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου 4.205, 46,82%
Άγγελος Κηλικιώτης 2.576, 28,68%
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ξάνθη

  Πρώτη επίσκεψη του Επιτετραμμένου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. David Bu…