Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 4 ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης από το City Lab

4 ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης από το City Lab

4

Οι νέοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση και ανάδειξη των «δυνατών χαρτιών» της περιοχής μας

Με αφορμή το θέμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης  που απασχόλησε  το  φετινό μας συνέδριο  αποφασίσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση περί βιώσιμης ανάπτυξης  στη τοπική κοινωνία της  Ξάνθης και να αναδείξουμε σκέψεις και προτάσεις  που έχουν γεννηθεί  μέσα από δομημένο διάλογο και έρευνα  από τη νέα γενιά.

Εάν πιστεύουμε πως ο τόπος μας μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και προοπτικές  σε όρους απασχόλησης  και οικονομικής ευμάρειας  τότε η επένδυση στις  παρακάτω αναφερόμενες  προτάσεις αποτελεί  ζωτική ανάγκη.

Πρόταση 1

Στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης εργαστήκαμε πάνω στο κομμάτι της γεωθερμίας. Πάνω στην έρευνά μας «ανακαλύψαμε» πως ο νομός της Ξάνθης είναι πλούσιος σε γεωθερμικό πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαμε πως υπάρχουν γεωθερμικά πεδία στις περιοχές των Μαγγάνων, των Θερμών, του Ερασμίου, της Νέας Κεσσάνης και της  Γενισσέας. Τα πιο αξιοσημείωτα θεωρούνται της Νέας Κεσσάνης και της Γενισσέας με αρκετά σημαντική γεωθερμική αξία.  Ήδη σε χώρες της Βόρειας  Ευρώπης η γεωθερμία είναι κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καιρός λοιπόν να αξιοποιηθεί και στην χώρα μας αυτός ο αειφόρος τρόπος παραγωγής ενέργειας.

Στο ερώτημα «γιατί τη γεωθερμία;» απαντάμε με τις εξής προτάσεις. Αρχικά προσφέρεται συνεχής παροχή ενέργειας με υψηλό συντελεστή λειτουργίας ( μεγαλύτερο από 90% ). Επίσης για την εκμετάλλευση ενός γεωθερμικού πεδίου χρειάζεται  μικρή έκταση γης όπως ακόμη απαιτείται μικρό λειτουργικό κόστος.

Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η μείωση  της ενεργειακής εξάρτησης της ευρύτερης περιοχής καθώς επίσης και η άνθιση της τοπικής οικονομίας εξαιτίας των επενδύσεων καθώς η  γεωθερμία μπορεί να έχει εφαρμογή στην βιομηχανία, στην προάστια γεωργία (θερμοκήπια), στον  τουρισμό ( θερμά λουτρά ), στην θέρμανση κτηρίων, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ( περίπου 2,5 δισ. KWh/έτος ) ενώ ακόμη μπορεί να εφαρμοστεί και στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Τέλος, το έργο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Λευκής Βίβλου της Ε.Ε. και του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε πως είναι απαραίτητη η αξιοποίηση της  γεωθερμίας.

Πρόταση 2 

Η επόμενη ιδέα μας, αφορά την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης. Αρχικά, το φυτό της κάνναβης περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κανναβιδιόλη (CBD) η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό μας. Μετά από εκατοντάδες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ,μάλιστα, ένα μεγάλος εύρος ασθενειών που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την θεραπευτική ιδιότητα της κανναβιδιόλης.

Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις των επιληπτικών ατόμων και να μειωθούν τα συμπτώματα σπαστικότητας σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπρόσθετα, προστατεύει τον οργανισμό από τον διαβήτη αλλά και αντιμετωπίζει τη σχιζοφρένεια, το αλτσχάιμερ και τη νόσο του πάρκινσον. Ωστόσο, η χρήση του φυτού της κάνναβης δεν περιορίζεται μόνο στην φαρμακευτική βιομηχανία αλλά επεκτείνεται στην χαρτοβιομηχανία, την αυτοβιομηχανία, τη παρασκευή σπάγκων, σχοινιών, υφασμάτων για σάκους και τροφίμων και τη σύνδεση των σωλήνων ύδρευσης. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η καλλιέργεια της κάνναβης δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και καθόλου χημικά λιπάσματα, οπότε θεωρείται ότι έχει ευεργετική επίπτωση για το περιβάλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προϊόντα της κάνναβης μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα

συνθετικά ή χημικά , πρέπει να δώσουμε βάση στην καλλιέργεια της.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ήδη δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, οι περισσότερες από αυτές στην Βόρεια Ελλάδα λόγω του ευνοϊκού κλίματος. Φορείς της αγοράς σχολιάζουν πως «η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης». Πρέπει λοιπόν, να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία που έχει διττό χαρακτήρα: αφ’ ενός τα προϊόντα της κάνναβης θα αντικαταστήσουν άλλα που βλάπτουν το περιβάλλον, αφ’ ετέρου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, έχουμε δηλαδή αυτό που λέμε Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Πρόταση 3 

Η επόμενη μας πρόταση αφορά την αξιοποίηση των γοπών. Περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα παράγονται κάθε χρόνο , με αποτέλεσμα την δημιουργία 1,2 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων από αποτσίγαρα. Τα νούμερα αναμένονται να αυξηθούν κατά σχεδόν το ήμισυ ως το 2030 λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών του RMIT University η ανάμειξη ασφάλτου με γόπες τσιγάρων μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων , που είναι κοινό πρόβλημα στις μεγαλουπόλεις,  έχοντας βέβαια μειωμένη θερμική αγωγιμότητα.  Επίσης ο Δόκτορας Άμπα Μοχαγερανί, μηχανικός στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης, έχοντας ως στόχο του να απαλλάξει το περιβάλλον από τη μόλυνση των γοπών, βρήκε μία φόρμουλα, ώστε οι γόπες να μετατρέπονται σε δομικό υλικό και πιο συγκεκριμένα σε τούβλα.

Η ιδέα λοιπόν που προτείνουμε είναι η τοποθέτηση ειδικών κάδων σε κομβικά σημεία της πόλης όπως οι πλατείες και τα πάρκα με σκοπό την ανακύκλωση και στη συνέχεια την εκμετάλλευση των γοπών. Αυτή η κινητοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την επίλυση του προβλήματος της μόλυνσης των γοπών αλλά και την βιώσιμη αξιοποίηση τους.

Πρόταση 4

Ένας άλλος τρόπος που θα προσφέρει βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην Ξάνθη είναι η παραγωγή βιοαερίου με την ενσωμάτωσή του στο φυσικό αέριο  και η υποστήριξη μέσω καινοτόμων και πρωτοπόρων εγκαταστάσεων στο κοντινό μέλλον.

Η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών με αυτές τις πηγές ενέργειας θα περιορίσει την ζήτηση και την υπερκατανάλωση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εντατική παραγωγή βιοντίζελ (καύσιμο υποκατάστατου του κανονικού ντίζελ) που έχει παραπλήσιες ιδιότητες με το προηγούμενο και δρα θετικά στο περιβάλλον. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει και μέσω των πολιτών από την προσφορά τους σε λάδια και υγρά που δεν χρησιμοποιούν.

*Το άρθρο έγραψαν μαθητές λυκείου που συμμετείχαν στο City Lab 2019: Νικήτας Σκούρας, Σωτήρης Γιαδίνης, Ελένη Πάγγου, Επαμεινώνδας Αρχοντάκης, Πηνελόπη Πατάνη, Νεκτάριος Πανταζίδης, Βασίλης Τσάγγαλος, Βασιλική Πλευρίδη, Χαράλαμπος Ψεμματάκης, Παντελής Ιωακκειμίδης, Αλεξάνδρα Όπερμαν, Έλενα Καφετζοπούλου, Δημήτρης Σταματόπουλος, Νίκη Χατζηφωτιάδου, Ξένια Λασκαρίδου, Θάλεια Σουπλιαδου και Πηνελόπη Γιαννοπουλου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…