Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

0

Κυκλοφορία και το Σάββατο
Λόγω των εκλογών και της διευκόλυνσης των υποψηφίων και των συνδυασμών, η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 25 Μαΐου. Με όλες τις σχετικές πληροφορίες για τους ψηφοφόρους και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα νέα, με συνεντεύξεις υποψηφίων και διάφορα άλλα.
Γ.Δ.


Αυτό θα πρέπει να γίνει
Όπως και να’χει, κουτσά στραβά οι εκλογές σε λίγες, ελάχιστες μέρες θα τελειώσουν. Έτσι, τα φώτα θα χαμηλώσουν, θα σβήσουν. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα κι αυτό δεν είναι άλλο από το να μην υπάρχουν και ανοιχτές πληγές την επόμενη ημέρα…
Το τι εννοούμε, το καταλαβαίνουν όλοι. Ας το’ χουν αυτό υπόψιν τους κάποιοι που θα υποχρεωθούν να κατέβουν από τ’ άλογα και με τη συμπεριφορά τους προκαλούσαν.
Γ.Δ.


Αισιοδοξία για τη συμμετοχή
Ομολογημένη πραγματικότητα απ’ όλους. Ότι στις συγκεντρώσεις που έγιναν, όλων των υποψηφίων, υπήρχε πλήθος κόσμου. Έδωσαν το «παρών» τους στα διάφορα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων των υποψηφίων δημάρχων τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και στους Περιφερειακούς.
Πολίτες, παλιοί και νέοι συνεργάτες και φίλοι των υποψηφίων, μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, συγγενείς και υποστηρικτές. Ήταν εκεί, με αισιοδοξία και με θετική διάθεση και πίστη στον αγώνα τους.
Το αισιόδοξο και θετικό; Ότι δυναμικό ήταν στις συγκεντρώσεις και το «παρών»  της νεολαίας.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν βεβαίως ότι θα υπάρξει αυξημένη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία.
Γ.Δ.


«Εσύ καπιτάλα βγάλε το σκασμό»
Μας στάλθηκε ηλεκτρονικά από συμπολίτη και το μοιραζόμαστε μαζί σας. Γράφει: «Όταν φορολογείσαι από το πρώτο ευρώ ακόμα κι αν έχεις πενιχρά εισοδήματα, πληρώνεις το άθλιο χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, σου επιβάλουν προκαταβολή φόρου 100% και διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές για την ίδια παροχή, είσαι ελεεινός καπιτάλας και να βγάλεις το σκασμό. Βέβαια αφού πληρώσεις πρώτα…»
Γ.Δ.


Για αποφυγή ταλαιπωρίας
Το «Μάθε που ψηφίζεις» για να μην ταλαιπωρηθείς δεν είναι μια απλή επισήμανση εν όψει των εκλογών. Απεναντίας θα έλεγα. Ο λόγος; Έχουν γίνει αλλαγές κυρίως στην πόλη, ως προς τα εκλογικά τμήματα. Για διευκόλυνση και γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυξήθηκαν κι έτσι χρειάζεται έρευνα για το ποιο είναι το ή τα νέα εκλογικά κέντρα.
Η ενημέρωση είναι απαραίτητη για ν’ αποφευχθούν πάνε-έλα, μπρος-πίσω και άδικο χάσιμο χρόνου.
Η ενημέρωση γίνεται στο www.ypes.gr πατώντας την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις 2019».
-Καλές κάλπες λοιπόν.
Γ.Δ.


Στους κάδους ανακύκλωσης
Στο δρόμο από το γραφείο, μας τηλεφώνησε συμπολίτης, μετά το μεσημέρι και σε κάποιο σημείο, συναντώ τους γνωστούς κάδους ανακύκλωσης. Το καπάκι ανοιχτό γιατί δεν έκλεινε από τις χαρτόκουτες που έριξαν μέσα.  Κι έτσι, «γέμισαν», κι από πάνω βρέθηκαν όλα τα υπόλοιπα χαρτιά, αλουμινένια κουτιά, πλαστικά. Τα οποία μάλιστα είχαν πέσει στο δρόμο και σε λίγο θα διασκορπιστούν δεξιά-αριστερά.
«Το έχετε επισημάνει κι εσείς», συνέχισε ο συμπολίτης, «όμως η συνήθεια δεν αλλάζει δυστυχώς. Αντί να διπλώνουν τις κούτες οι επαγγελματίες, τις ρίχνουν ολόκληρες κι αυτό είναι λάθος, μας είπε και βέβαια συμφωνήσαμε μαζί του.»
Γ.Δ.


Ο απρόβλεπτος γείτονας
Δεν είμαστε καθαρά τουριστική περιοχή η Θράκη όπως τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη. Είμαστε όμως εδώ στην άκρη της Ελλάδας και όπως όλοι οι Έλληνες, επιθυμούμε να μην δημιουργούνται προβλήματα από κάποιον στραβό κι ανάποδο γείτονα.
Και δυστυχώς, τέτοιον γείτονα τον έχουμε και θα τον έχουμε για πάντα. Έναν γείτονα που συχνά δημιουργεί εντάσεις και ανησυχίες τόσο στην ίδια τη χώρα του αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά του. Πρόκειται για ένα κύμα ανησυχιών σε διεθνές επίπεδο διότι ο Ερντογάν εμφανίζεται πολεμοχαρής και απρόβλεπτος.
-Και κατά πως λέει ο λαός μας, «ο θεός να βάλει το χέρι του».
Γ.Δ.


Μισθοφόροι ή ψηφοφόροι;
Τέτοια απροκάλυπτη προσπάθεια εξαγοράς ψήφων δεν έχει ξαναγίνει. Εντάξει, όλες οι κυβερνήσεις φροντίζουν να συμπίπτουν με εκλογές διάφορα έργα ή παροχές- αλλά τέτοιο μοίρασμα χρημάτων λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση ποτέ. Δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με την παροιμιώδη παράδοση επιταγών σε αγρότες που επιχείρησε η κυβέρνηση Ράλλη το 1981, όταν γύριζε από χωρίου εις χωρίον με ελικόπτερο και τις μοίραζε ο υπουργός Γεωργίας Θανάσης Κανελλόπουλος.
Tην ιδέα να μοιραστεί «13η σύνταξη» σε 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους, στο 30% περίπου του πραγματικού εκλογικού σώματος, δεν την  είχε σκεφθεί κανείς πριν αναλάβει για πρώτη φορά η Αριστερά τη διακυβέρνηση της χώρας. Η οποία υπαινίσσεται ότι μπορεί να δώσει και «δώρο Χριστουγέννων» – εσπευσμένα μάλλον, από τον Οκτώβριο, πριν τις εκλογές πάλι.
Ξεκάθαρα και κυνικά: σας δίνω κάτι για να με ψηφίσετε. Θα αποδώσει το φιλοδώρημα; Είναι μισθοφόροι οι σημερινοί εκλογείς; Θα μάθουμε την Κυριακή – το πιθανότερο πάντως είναι, αφού πήραν ήδη την αμοιβή τους, πολλοί να μην εμφανιστούν καν στις κάλπες. Δεν έχουν τίποτα άλλο να περιμένουν από την πολιτική…
Δ.Ψ.


Τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια
Είναι κατανοητό και ως ένα βαθμό δικαιολογημένο το άγχος των υποψηφίων  στις επικείμενες εκλογές στην προσπάθειά τους να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν. Γι αυτό πολλοί αν και νέοι υιοθετούν παλαιοκομματικούς τρόπους αυτούς που θεωρούν ότι μόνο με τον αγώνα πόρτα – πόρτα και μοιράζοντας σταυρωμένα με το όνομά τους ψηφοδέλτια κερδίζεις τις εκλογές. Έτσι τώρα βρισκόμαστε στο  pic αυτής της διαδικασίας. Βουνό οι φάκελοι με ψηφοδέλτια σε κάθε πολυκατοικία. Η νέα μόδα τώρα είναι να βάζουν στους φακέλους με τα ψηφοδέλτια εκτυπωμένη την φωτογραφία τους και κάποια στοιχεία από την κάρτα τους. Το πόσο «αποδοτικά» είναι όλα αυτά, εδώ οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι βοηθά πολύ ιδιαίτερα τους μεγάλους σε ηλικία ψηφοφόρους που δεν έχουν πρόσβαση και στο internet και στα social media. Υπάρχουν όμως και πολλοί που εκνευρίζονται γιατί θεωρούν ότι τους υποτιμούν με το να τους δίνουν σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Έτσι πολλά απ’ αυτά καταλήγουν στην καλύτερη περίπτωση στους κάδους ανακύκλωσης.
Αυτό όμως που διαπιστώνεται είναι ότι κάποιοι υποψήφιοι έχουν ρίξει στον αγώνα τους να εκλεγούν πολύ …χρήμα!
Μ.Ξ. 


Όλοι τρέχουν να ρυθμίσουν με 120 δόσεις…
Μεγάλη αποδοχή φαίνεται πως έχει η ρύθμιση των 120 δόσεων  αφού συνολικά 30.000 ασφαλισμένοι οφειλέτες επισκέφθηκαν τις ηλεκτρονικές εφαρμογές για την νέα «έξυπνη» και ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση τις πρώτες έξι ώρες λειτουργίας της!
Τις 5.000 επισκέψεις την ώρα έφτασαν οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ για την ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 2.500 αιτήσεις ήταν από ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του πρ. ΟΑΕΕ, ενώ 370 αιτήσεις υποβλήθηκαν τις πρώτες πέντε ώρες από αγρότες του πρ. ΟΓΑ.Αυτό σημαίνει πως υποβάλλονται κατά μέσο όρο περίπου 700 αιτήσεις για υπαγωγή στην ρύθμιση ανά ώρα (το μεσημέρι υποβάλλονταν έως και πάνω από 850 αιτήσεις την ώρα).
Αυτό βέβαια δείχνει και πόσο μεγάλο πρόβλημα έχουν αυτοί οι κλάδοι και πως περίμεναν σαν «μάνα» εξ’ ουρανού μια ευνοϊκή ρύθμιση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

 Έχουν γνώση οι φύλακες Και η ιστορία στον Έβρο επαναλαμβάνεται… Όχι που δεν το περιμέναμε…