Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Πιστοποίηση «ΚΑΝΟΝ» για μοναστηριακά προϊόντα και προϊόντων μικρών παραγωγών

Πιστοποίηση «ΚΑΝΟΝ» για μοναστηριακά προϊόντα και προϊόντων μικρών παραγωγών

0

Με πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την Διακοινοβουλευτική Σύνοδο Ορθοδοξίας.  Παρουσίαση του σήματος από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά

 

Τα οφέλη: Η αναγνωσιμότητα ενός προϊόντος όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στη διεθνή αγορά από Ορθόδοξους χριστιανούς αλλά και η ενεργοποίηση της χριστιανικής συνείδησης

 

«Φρένο» στον σφετερισμό των μοναστηριακών προϊόντων και συγχρόνως στην απόκτηση ενός brand name που θα τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν «διαβατήριο» για τις ξένες αγορές  με το όνομα «ΚΑΝΟΝ», επιχειρεί να θέσει με μια νέα πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ. Παράλληλα το ίδιο σήμα θα παρέχεται και στα προϊόντα μικρών παραγωγών. Φορέας υλοποίησης της πρωτοβουλίας είναι η Αστική  Μη Κερδοσκοπικής εταιρεία με την επωνυμία «ΚΑΝΟΝ» που έχει ιδρυθεί και  που θα απονείμει σήμα μοναστηριακών προϊόντων και προϊόντων μικρών παραγωγών σε συνεργασία με την Διακοινοβουλευτική Σύνοδο Ορθοδοξίας η οποία αποτελείται από 25 χώρες που στα Κοινοβούλιά τους έχουν Χριστιανούς Ορθόδοξους βουλευτές. Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας πραγματοποίησε στην Ξάνθη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαΐου στον Πολυχώρο τέχνης και Σκέψης η ΟΕΒΕΕ Ξάνθης. Καλεσμένοι ήταν εκπρόσωποι μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τομέα μεταποιώντας τα προϊόντα που παράγουν. Παρών επίσης ο πρωτοσύγκελος κ. Σοφρώνιος. Προλόγισε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου.

ΚΑΝΟΝ: Ένα όνομα «Ευλογημένο» για μοναστηριακά προϊόντα αλλά και προϊόντων μικρών παραγωγών

Όπως εξήγησε ο κ. Καββαθάς  το σήμα ΚΑΝΟΝ είναι η αντιστοίχιση με τα σήματα που έχουν άλλοι θρησκευτικοί οργανισμοί, άλλες θρησκείες όπως έχουν οι μουσουλμάνοι το Halal ή ισραηλινοί το Kosher, οι Δυτικοί το Monastic: «Υπήρχε ένα μεγάλο κενό σ’ ότι αφορά τα δικά μας μοναστηριακά προϊόντα.   Υπάρχουν πολλές μοναστικές κοινότητες στο σύνολο της χώρας και εκτός των συνόρων της χώρας οι οποίες έχουν παραγωγή εδεσμάτων  – τροφίμων π.χ. κρασιού, μελιού, ελαιολάδου και τα πωλούν για να βοηθήσουν οικονομικά την μοναστική κοινότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει σφετερισμός των μοναστικών προϊόντων από διάφορους επιτήδειους οι οποίοι χρησιμοποιούν την επωνυμία μοναστηριακό προϊόν ενώ δεν είναι. Ο ΚΑΝΟΝ έρχεται να καλύψει ένα κενό στην πιστοποίηση προϊόντων μοναστηριακών».

Όπως ειπώθηκε το ίδιο σήμα θα παρέχεται και στους μικρούς παραγωγούς σε διαφορετική απόχρωση.  Μπορντώ για τα μοναστηριακά προϊόντα, μπλε για τις επιχειρήσεις. Το σήμα  φιλοτεχνήθηκε από τους φοιτητές της σχολής καλών τεχνών της Αθήνας. Θα απονέμεται μετά από έλεγχο των εγκαταστάσεων που θα πραγματοποιεί ο ΚΑΝΟΝ και η πιστοποίηση θα γίνεται από επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Σχολή Θεσσαλονίκης. Το κόστος της πιστοποίησης μιας επιχείρησης ή ενός μοναστηριού δεν θα ξεπερνά τα 150 ευρώ ετησίως για 6 κωδικούς και αυτό θα αυξάνεται γεωμετρικά ανάλογα με τον αριθμό των προϊόντων.

Οφέλη

Σ’ ότι αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν για τις μοναστηριακές κοινότητας αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις ο κ. Καββαθάς σημείωσε: «Η αναγνωσιμότητα ενός προϊόντος όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στη διεθνή αγορά από Ορθόδοξους χριστιανούς αλλά και η ενεργοποίηση εκτός της εθνικής συνείδησης και της χριστιανικής.  Ο καταναλωτής θα το βλέπει ως ευλογημένο. Θα είναι σε αντιστοίχιση με των Καθολικών το monastic πολλές Μονές στην Δυτική Ευρώπη χρησιμοποιούν την σήμανση αυτή για να αναδείξουν τα προϊόντα τους και να αποκτήσουν ένα επιπλέον brand name. Έτσι θα ενισχύσει τα μοναστηριακά προϊόντα και αντιστοίχως τους μικρούς παραγωγούς είτε στον πρωτογενή είτε στον δευτερογενή τομέα ώστε να αποκτήσουν μία ακόμη ένδειξη ότι το προϊόν είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ εντάξαμε δύο ομάδες παραγωγών μία από την Χαλκιδική και μία από την Πελοπόννησο στην προσπάθεια αυτή ώστε να αρχίσει να διαχέεται στον πρωτογενή τομέα». Τέλος όπως επισημάνθηκε η πρωτοβουλία αυτή έχει την συναίνεση και την ευλογία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπάρχει συνεργασία με τις τοπικές μητροπόλεις.

Διακοινοβουλευτική Σύνοδος Ορθοδοξίας

H ΔΣΟ είναι διακοινοβουλευτικό όργανο, που ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία της ελληνικής Βουλής, και περιλαμβάνει κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από: Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρο, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουκρανία και Φινλανδία, καθώς και ομάδες βουλευτών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αφρική.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…