Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Τσίπρας εξήγγειλε αλλαγή του νόμου για την ανάδειξη των Μουφτήδων

Ο Τσίπρας εξήγγειλε αλλαγή του νόμου για την ανάδειξη των Μουφτήδων

0

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά Μητσοτάκη με αφορμή την πρόταση μομφής για τον Πολάκη : Οι λέξεις «Siemens-Novartis-offshore» θα συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη για πάντα»

 

 37,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στην Ξάνθη στην τετραετία 2015-2019 και 12,5 εκ. ευρώ από τον «Φιλόδημο»

 

 Ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Κλειστό Γυμναστήριο Ευμοίρου Ξάνθης, το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει πρόταση μορφής κατά του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας ο πρωθυπουργός έφτασε στο κατάμεστο Κλειστό του Ευμοίρου και χαιρέτισε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές πρώην υπουργοί, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Έλενα Κουντουρά, ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος καθώς και ο Ξανθιώτης υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, οι βουλευτές της Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ, Γ. Στογιαννίδης, Ροδόπης, κύριοι Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ, Κώστας Κατσιμίγας, ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου καθώς και άλλοι υποψήφιοι από άλλους δήμους της ΑΜΘ. Να σημειώσουμε ότι στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι υποψήφιες στο ευρωψηφοδέλτιο από την Θράκη κυρίες Ουφούτ Μουσταφά και Μαρία Τζαμπάζη καθώς και οι κύριοι Κατσιμίγας και Χατζηθεοδώρου.

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά Μητσοτάκη με αφορμή την πρόταση μομφής για τον Πολάκη

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος την κατάθεση της πρότασης μομφής» και πρόσθεσε ότι «στη θέση του θα κρυβόμουν και από τη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης που κρύβεται από μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση, κατέθεσε πρόταση μομφής, θέτοντας ως κεντρικό δίλημμα της προεκλογικής περιόδου τη παράφραση του συνθήματος μας: “Με την Ελλάδα των ελίτ ή με την Ελλάδα των πολλών”. Και αντικατέστησε τη λέξη ελίτ με τη λέξη Πολάκης. Για πρώτη φορά αρχηγός της συντηρητικής παράταξης είχε φτάσει σε τόσο φθηνό μιμιτισμό. Τόλμησε να μιλήσει στο όνομα των πολλών, ο απόγονος και κληρονόμος μιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες. Ο άνθρωπος, που ξεστόμισε την φράση για την “αδαή πλειοψηφία”, μίλησε στο όνομα των πολλών. Μιλάει στο όνομα εκείνων, που απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε, απαξίωσε. Επιχειρεί μια εξοργιστική εργαλειοοποίηση για τον δικό του υποψήφιο με αναπηρία, τον κ. Κυμπουρόπουλο. Στην πραγματικότητα τον εκθέτει και τον μειώνει, αλλά και κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία».

 “Οι λέξεις «Siemens –Novartis-offshore» θα συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη για πάντα»

Πρόσθεσε ακόμη πως:« Λες κι η βασική αντίθεση συμφερόντων των πολλών δεν είναι με την ολιγαρχία, που ο ίδιος εκπροσωπεί, αλλά με τον Πολάκη». Συμπλήρωσε δε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης με την εργαλειοποίηση αυτή φανερώνει τη βαθιά του υποκρισία. Ο άνθρωπος που κάλυψε τον σύμβουλό του, που καταδικάστηκε για παιδεραστία και ασέλγεια, δεν μπορεί να μιλά για ηθική. Δεν έπαθε καμία ηθική κρίση ο κ. Μητσοτάκης ούτε με τον κ. Κυμπουρόπουλο ή με το ξαναζεσταμένο φαγητό της πυρκαγιάς στο Μάτι. Μετατρέπουμε την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί στη Βουλή να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης»», τόνισε , ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι: «οι λέξεις «Siemens-Novartis-offshore» θα συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη για πάντα».

“Θα αναγγείλουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης”

Συνεχίζοντας στους ίδιους τόνους ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Πρόταση μομφής κάνουν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη και εξήγγειλε την ανακοίνωση μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης: «Στην Βουλή θα μιλήσουμε για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Θα αναγγείλουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Ό, τι κάνουμε, το κάνουμε με πρόγραμμα. Την δεύτερη τετραετία θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη αλλά τις δυνατότητες που δίνονται»,  είπε ο πρωθυπουργός.

 

37,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στην Ξάνθη στην τετραετία 2015-2019 και 12,5 εκ. ευρώ από τον «Φιλόδημο»

Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα κονδύλια που διατέθηκαν για έργα στην Ξάνθη και στην ΑΜΘ και ειδικότερα ανέφερε πως : «μέσω του ΕΣΠΑ, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν για τον νομό Ξάνθης νέα έργα ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, 14 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014». Ανέφερε επίσης ότι οι δήμοι της Ξάνθης συνολικά πήραν 12,5 εκ. ευρώ από τον «Φιλόδημο», ενώ σ’ ότι αφορά έργα σε φάση δημοπράτησης ανέφερε τον βιολογικό του Σελέρου στο δήμο Αβδήρων, κατασκευή Σχολείων (Μουσικό και Ειδικό) επίσης στο δήμο Αβδήρων.

Αλλαγή του νόμου για την ανάδειξη των Μουφτήδων

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στα ζητήματα της μειονότητας κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για αλλαγή του νόμου ανάδειξης των μουφτήδων:  «Επανεξετάζουμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, που αναγνωρίζουμε όλοι, ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα. Μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που βεβαίως θα οδηγήσει στην κατάργηση οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής», είπε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε επίσης μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του όπως τον νόμο για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρίας, τον διορισμό των τοποτηρητών στις Μουφτείες με την ευθύνη της ενίσχυση της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας στη λειτουργία των Μουφτειών. Μάλιστα ανήγγειλε ότι αυτήν τη βδομάδα, θα εκδοθεί ΠΔ που για πρώτη φορά θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας τους. Μίλησε ακόμη για τροποποιήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου του 2008 και την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών και τη δημόσια παιδεία με την ίδρυση νέων δημοτικών εκεί που χρειάζεται: « Και την ίδια στιγμή, βάλαμε τέλος στο θολό καθεστώς στο οποίο λειτουργούσε το Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και αναβαθμίσαμε τις υποδομές του. Επίσης λειτουργεί για πρώτη φορά, σε 15 νηπιαγωγεία με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, πιλοτικό πρόγραμμα όπου διαμεσολαβήτριες από την μειονότητα που μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και εκμάθηση της ελληνικής».

«Στις λαϊκές διεργασίες νιώθουμε σαν το ψάρι στο νερό»

Καταλήγοντας ο Αλ Τσίπρας τόνισε με έμφαση: «Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες αλλά είμαστε σαν τα ψάρια μέσα στο νερό. Μας στηρίζει ο λαός και όχι οι ολιγάρχες και τα μίντια. Δεν λογοδοτούμε στα τζάκια και στους τραπεζίτες. Το 2015 κάναμε ένα βήμα πίσω αλλά δεν γίναμε τα τσιράκια της παλιάς εξουσίας. Οι αυλοκόλακες του παλιού καθεστώτος είναι απέναντί μας γιατί δεν υποκύψαμε και δεν εξομοιωθήκαμε μαζί τους» και υπογράμμισε με νόημα: «Τις επόμενες ημέρες θα φανεί ότι κάνουμε το δίκαιο πράξη», αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Θερμό χαιρετισμό αντάλλαξε ο πρωθυπουργός με τον Στάθη Γιαννακίδη
Το ίδιο και με τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Στο στιγμιότυπο η κόρη του κ. Ζεϊμπέκ προσφέρει λουλούδια στον Α. Τσίπρα
Ευχές για καλή επιτυχία από τον πρωθυπουργό στον υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ Κώστα Κατσιμίγα

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…