Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Μεγάλο «ντέρτι» για τους επαγγελματίες τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

Μεγάλο «ντέρτι» για τους επαγγελματίες τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

0

Σύσκεψη των καταστηματαρχών καφέ και εστίασης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γ. Καββαθά στην ΟΕΒΕ

Παραμένει ομιχλώδες το νομικό πλαίσιο της αμοιβής των δημιουργών.  Έως 24.000 ευρώ ζητούν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης από επιχειρήσεις της Ξάνθης. Η ΓΣΕΒΕΕ αναλαμβάνει τη νομική κάλυψη

Παρά το ξεσκέπασμα της αυταρχικής δράσης της ΑΕΠΙ και την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου δίκαιου και διαφανούς νομικού πλαισίου για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών για τη χρήση της μουσικής στα καταστήματα, ο προϋπολογισμός του κόστους και η αμοιβή των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο «ντέρτι» για τους επαγγελματίες και κύρια για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ και εστίασης.

Την Πέμπτη το απόγευμα η ΟΕΒΕ πραγματοποίησε σύσκεψη με τον πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργο Καββαθά, όπου συμμετείχαν επαγγελματίες με σκοπό να ενημερωθούν για όσα σήμερα ισχύουν και να υποβάλουν επιμέρους ερωτήματα, καθώς στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν ζητήματα με τη δικαιοσύνη που δε μπορούν να περιμένουν. Μάλιστα, στις 8/5 πολλοί από τους επαγγελματίες καλούνται ενώπιον του δικαστηρίου μετά από μηνύσεις που έχουν δεχθεί για την πληρωμή τρεχουσών αμοιβών και παρελθοντικών ετών.

Καμία αμφισβήτηση στο πνευματικό δικαίωμα

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαίρη Τσιακίρογλου καλωσορίζοντας τα μέλη της Ομοσπονδίας και τον ομιλητή χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια των επιχειρήσεων το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι τα πρόστιμα είναι μεγάλα και εν πολλοίς ασαφή ως προς τα κριτήρια με τα οποία καθορίστηκαν.

«Δεν αμφισβητούμε το πνευματικό δικαίωμα, ούτε ζητούμε να μην το πληρώσουμε. Είναι η δουλειά των δημιουργών» είπε εισαγωγικά και χωρίς περιστροφές ο Γιώργος Καββαθάς, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι η μουσική δεν είναι ένα αμιγώς εμπορεύσιμο είδος, αλλά πολιτισμός και υπό αυτοί την έννοια τόσο οι δημιουργοί, όσο και οι χρήστες δηλαδή τα καταστήματα, οφείλουν να το προστατεύσουν.

Ο ίδιος προέβη σε μία ιστορική αναδρομή της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα στη χώρα μας, καταλήγοντας ότι παρότι η ΑΕΠΙ πλέον έχει φύγει από το χάρτη και βρίσκεται αντιμέτωπη με χρέη 40 εκ. ευρώ προς τους δημιουργούς το σκηνικό δεν έχει εξορθολογιστεί.

Παρουσίασε τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες με τους νέους φορείς συλλογικής διαχείρισης, της «Αυτοδιαχείριση» και την ΕΥΕΔ, με το αμοιβολόγιο, που δεν προέκυψε από διαπραγμάτευση με τους χρήστες, αλλά και με το ποιος καθορίζει τι είδος της επιχείρησης ώστε να καθοριστεί η αμοιβή. Επιπλέον, ζήτημα για τους επαγγελματίες προκύπτει με τη GEA, δηλαδή τον φορέα διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων όπου και εκεί το τοπίο είναι θολό.

Αίτημα αλλαγής νομοθετικού πλαισίου από τη ΓΣΕΒΕΕ

Ανήσυχοι οι επαγγελματίες, παρουσίασαν προσωπικές υποθέσεις οφειλών και υπέβαλαν σειρά ερωτημάτων

Μετέφερε στους επαγγελματίες τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ και τις ενέργειες που δρομολογούνται στην κατεύθυνση της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται. Όπως είπε, τα αιτήματα είναι:

1)Διαμόρφωση αμοιβολογίου με διαπραγμάτευση και όχι με μονομερή απόφαση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.

2)Τήρηση της νομικής υποχρέωσης δημοσιευμένου αμοιβολογίου και δημοσιοποίησης ρεπερτορίου αναλυτικά (με τίτλο, όνομα στιχουργού και συνθέτη) και επικαιροποίηση ανά εξάμηνο

3)Το συγγενικό δικαίωμα να μην είναι μεγαλύτερο του πνευματικού δικαιώματος, αφού και στην Ευρώπη αντιστοιχεί στο 1/3 του πνευματικού.

4)Σαφήνεια και διαφάνεια. Να προκύπτει από πού και πώς πληρώνεται ο δημιουργός.

Η Συνομοσπονδία παρέχει νομική κάλυψη στους επαγγελματίες

Ο κ. Καββαθάς κάλεσε τους επαγγελματίες αντί να προσπαθήσουν να λύσουν ο καθένας μόνος του το πρόβλημα με «παζάρι», να ασκήσουν πίεση όλοι μαζί, με στόχο να αλλάξει ο νόμος. «Όταν σας ζητούν αμοιβή, να ζητάτε το ρεπερτόριο, όπως από το νόμο καθορίζεται», τους είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δεσμευόμενος να καλύψει η Συνομοσπονδία τη δαπάνη για τη νομική διαδικασία, ώστε να προκύψουν πλήρεις τεκμηριώσεις προς τους δικαστές.

Οι επαγγελματίες που παραβρέθηκαν έθεσαν επισταμένα στον κ. Καββαθά και το ζήτημα των οφειλών για συγγενικά δικαιώματα που φτάνουν σε επιχειρήσεις της Ξάνθης στα 24.000 ευρώ, αλλά υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις κι έτσι μειώνεται αρκετά. Ωστόσο, αυτό που συνεχίζει να προβληματίζει είναι ότι προκύπτει αμοιβή στην οποία οι επαγγελματίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν αφού αφορά και σε παρελθόντα έτη και επιπλέον συνεχίζει o τρόπος υπολογισμού της αμοιβής να μένει μετέωρος, αλλά και αβέβαιο το κατά πόσο θα διατηρηθεί σταθερός τα επόμενα έτη.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…