Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, ούτε παραποιείται

Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, ούτε παραποιείται

0

Εκδήλωση για την 104η επέτειο της Αρμένικης Γενοκτονίας στην Ξάνθη με τον Δρ Κ. Φίλη: «Η σημερινή στάση της Τουρκίας δε δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες»

Μέλη της Αρμένικης Κοινότητας Ξάνθης και πολλοί φίλοι παραβρέθηκαν για να τιμήσουν τα θύματα της γενοκτονίας και να δηλώσουν τη στήριξή τους στον αγώνα για τη δικαίωση

Σε μια εκδήλωση πλούσια, ιστορικά και πολιτιστικά, η Αρμένικη Κοινότητα Ξάνθης τίμησε την 104η επέτειο της Αρμένικη Γενοκτονίας την Κυριακή 12 Μαΐου, στο «Π», όπου μέλη και πολλοί φίλοι της Κοινότητας παραβρέθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες για δικαίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, που είχε θέμα: «Τουρκία, quo vadis: Εξωτερική Πολιτική και Εσωτερικές Δυναμικές στα χρόνια του Ερντογάν». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική παρέμβαση, με τραγούδια από την Asmig Baglaryan με τη συνοδεία της παιδικής χορωδίας του Αρμενικού σχολείου Ξάνθης και του κ. Μιχάλη Χατζόπουλου. Ακόμη, η χορωδία της Αρμένικης εκκλησίας Κομοτηνής υπό τη διεύθυνση της Nelly Andreasian τραγούδησε προσευχές και εμβατήρια μνήμης.

Λόγια ειρήνης και αλληλεγγύης από τις τοπικές αρχές

Οι νέοι της Αρμένικης Κοινότητας Ξάνθης ανέλαβαν την παρουσίαση της εκδήλωσης

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων που τόνισε ότι, «όπως λέει ο λαός, οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν οι άνθρωποι τους ξεχνούν» και επεσήμανε ότι τόσο στην περίπτωση των Αρμενίων, όσο και των Ποντίων, «οι πρόγονοί μας θέλουν δικαίωση, που δεν είναι άλλο από την αναγνώριση από τους πολιτισμένους λαούς και μία συγγνώμη από τη γειτονική χώρα, όπου απλώνουμε χέρι συνεργασίας. Είναι μία συγγνώμη για να γυρίσουμε σελίδα και να ζήσουμε ειρηνικά».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ανέφερε: «πέρα από το ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και να σεβόμαστε τα θύματα, είναι το πώς θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μία κοινωνία που δεν θα επιτρέψει ξανά να συμβούν τέτοια εγκλήματα».

Εκπροσωπώντας τη Βουλή, ο βουλευτής Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την αναγνώριση των γενοκτονιών και τη δικαίωση της ιστορίας από τις χώρες της Ευρώπης και ευχαρίστησε θερμά την Αρμένικη Κοινότητα Ξάνθης για τη συμβολή της στην αρμονική συμβίωσης στην πολυπολιτισμική Ξάνθη.

Παρούσα ήταν και η πρόξενος της Δημοκρατίας τη Αρμενίας Άννα Χατσαντριάν, που ανέγνωσε το λόγο του πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα για την 104η επέτειο της Αρμένικης Γενοκτονίας. Ο κ. Fadey Charchoghlyan μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις τραγικές μνήμες που έχει φωλιασμένες ο λαός της Αρμενίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο αρμένικος λαός δεν έχει έλλειψη φίλων στην αποστολή του για την πρόληψη των Γενοκτονιών», ωστόσο, παρότι διατηρούν ως σημαία το «Ποτέ Ξανά», οι κίνδυνοι της γενοκτονίας δεν έχουν εκλείψει από τη διεθνή ημερήσια διάταξη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης ανάδειξε τη σημασία της γνώσης των νέων γύρω από τα ιστορικά γεγονότα και ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος μίλησε για την κοινή ευθύνη οχύρωσης της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και του σεβασμού.

Ακόμη δόθηκε στην εκδήλωση το στίγμα της δράσης της Αρμένικης Νεολαίας Ελλάδος με τους ίδιους του νέους Αρμένιους να δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν όχι μόνο την ευθύνη της συνέχισης των αγώνα για τη δικαίωση, αλλά και το καθήκον να μεταφέρουν το εθνικό χρέος και στην επόμενη γενιά.

Κ. Φίλης: «Δεν αρκούν ως μέσο πίεσης μόνο οι αναγνωρίσεις από κράτη και πολιτείες των ΗΠΑ

Αναμνηστικό δώρο από τον πρόεδρο Τακβόρ Καραογλανιάν στον κ. Φίλη

Συνδέοντας την ημέρα της Μητέρας με το εθνικό τραύμα μέσα από το ρόλο της Αρμένισσας μάνας στα χρόνια της γενοκτονίας ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Φίλης. «Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ δημοκρατική χώρα. Ήταν πάντα αυταρχική από το 1923 κι έπειτα με δεσποτική διοίκηση. Δίνοντας μικρή αξία στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Εφαρμόζοντας μόνο μια επίφαση δημοκρατίας, μέσω των εκλογών», σημείωσε ο διακεκριμένος επιστήμονας, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια και κυρίως μέσω της διακυβέρνησης Ερντογάν η Τουρκία έρχεται όλο και πιο κοντά στις οθωμανικές της ρίζες, ρέποντας προς την Ανατολική και ανακτώντας εντονότερα την ισλαμική ταυτότητα που της προσέδωσε ο σημερινός Πρόεδρος. Με βάση αυτές τις συνθήκες, όπως είπε, «δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες και να έχουμε ιδιαίτερες προσδοκίες για την αναγνώριση των γενοκτονιών και την καλή γειτονία». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση του Ρ.Τ. Ερντογάν το 2015 είχε δημιουργήσει προσδοκίες, οι δηλώσεις στη φετινή επέτειο της γενοκτονίας δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ο κ. Φίλης, ως εκ τούτου, σημείωσε, «γι’ αυτό και τα εργαλεία πίεσης δεν πρέπει να περιοριστούν σε αναγνωρίσεις της γενοκτονίας από κοινοβούλια και πολιτεία των ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία σήμερα νιώθει αρκετά ισχυρή. Δεν πτοείται από αυτά ο Ερντογάν» και συμπλήρωσε: «κι εμείς πρέπει να κατανοήσουμε ότι ναι μεν είναι εξαιρετικά χρήσιμες αυτές οι ενέργειες, αλλά ορισμένα κράτη εργαλειοποιούν την αναγνώριση και αυτό παραβιάζει κάθε κανόνα ηθικής», καταλήγοντας «η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, ούτε παραποιείται».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…