Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σε Ελλάδα και Γερμανία, επικεφαλής του ευρωπαϊκού κόμματος ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «Ε»
«Δεν συγκρούστηκα με την Ευρώπη αλλά αυτούς που την καταστρέφουν…»
«Ο Τσίπρας γνώριζε ότι ο Σόιμπλε δεν μπορούσε να πείσει την Μέρκελ για το Grexit»
«Δεν ήθελα να φύγουμε από το ευρώ αλλά αν γινόταν θα ήμασταν καλύτερα τώρα…»
Για τις ιστορικές …Μέρες και τις Νύχτες του 2015 αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης μίλησε στο «Ε» ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών που τάραξε τα νερά στο Eurogroup με τις ιστορικές ρήξεις με τον τότε πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπουμ και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε , επισκέφτηκε την Τρίτη 7 Μαΐου την πόλη μας στο πλαίσιο της περιοδείας του ως υποψήφιος ευρωβουλευτής σε Ελλάδα και Γερμανία επικεφαλής του ευρωπαϊκού κόμματος ΜέΡΑ 25 , το οποίο είναι και το μοναδικό κόμμα που κατέρχεται στις ευρωεκλογές σε 11 χώρες της Ε.Ε. Συναντήσαμε τον κ. Βαρουφάκη σε καφέ της Π. Πόλης παρέα με την υποψήφια επίσης Σοφία Σακοράφα , άλλους υποψήφιους από άλλες χώρες καθώς και τη σύζυγο του Δανάη Στράτου και συνεργάτες του.
Δεν συγκρούστηκα με την Ευρώπη αλλά αυτούς που την καταστρέφουν…
…είπε αναφερόμενος σε εκείνη την περίοδο που όλη η Ευρώπη μιλούσε για εκείνον: «Δεν συγκρούστηκα με την Ευρώπη, συγκρούστηκα με τον Ντάισελμπλουμ, με τον Σόιμπλε, αυτούς που καταστρέφουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι το Eurogroup ούτε ο κ. Τόμας Βίζερ(τροικανός). Αυτοί δημιούργησαν τις συνθήκες για την αποδόμηση της Ευρώπης, μέσα από πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και στην Γερμανία που τελικά έχουν οδηγήσει και στην αποκαθήλωση ακόμη και της κας Μέρκελ . Αυτό το διευθυντήριο που έκανε τόσο μεγάλο κακό στην Ευρώπη, είναι που έρχεται σε σύγκρουση με την Ευρώπη. Εγώ αντιπροσώπευσα κάποιες βασικές αξίες των Ευρωπαίων πολιτών όχι μόνο των Ελλήνων».
-Ποια Ευρώπη οραματίζεστε;
«Καταρχάς μια Ευρώπη που να μην αποδομείται, να μην αποσαθρώνεται να μη δημιουργεί ερείσματα του αντιευρωπαίους ευρωσκεπτικιστές, ξενοφοβικούς οι οποίοι δράττονται των καταστροφικών πολιτικών του Διευθυντηρίου και στρέφονται εναντίον της Ευρώπης. Οραματίζομαι μια Ευρώπη βιώσιμη σε μεγάλες λαϊκές μάζες στον βορά, στον νότο και στο κέντρο.
-Είναι εφικτό αυτό ή είναι ουτοπία;
«Δεν γνωρίζω ,εγώ βλέπω μια Ευρώπη να αποδομείται. Αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι δεν θα υπάρχει Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή ήπειρος θα υπάρχει ελπίζω αλλά η Ε.Ε., η Ευρωζώνη χώρος ενιαίας αγοράς αποδομείται καθημερινά. Αν πάτε στην Ιταλία για να περάσετε στην Αυστρία θα σταματήσετε στα σύνορα το ίδιο και από Αυστρία – Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που είχαμε σκεφτεί ως ενωμένη και χωρίς σύνορα. Αν δείτε τα οικονομικά δεδομένα η ιταλική οικονομία που είναι πολύ σημαντική οικονομία αυτή τη στιγμή αποσχίζεται από την γερμανική οικονομία. Έχει 3% εμπορικό πλεόνασμα και δεν μπορεί να επιβιώσει και η οποία βρίσκεται συνεχώς σε μια κατάσταση αποσάθρωσης σε σχέση με μια Γερμανία η οποία αν και είναι απόλυτα πλεονασματική, λιμνάζει το χρήμα στην Γερμανία, και ο μισός πληθυσμός της δεν τα βγάζει πέρα Αυτή είναι η Ευρώπη έτσι όπως εξελίσσεται και αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον».
-Τι πρέπει να γίνει; Ποια είναι η πρόταση του ΜΕΡα25 για την Ευρώπη;
«Το πρόγραμμα του ΜΕΡα25 πρέπει να εφαρμοστεί . Εμείς είμαστε το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά που έχουμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο τομέα των επενδύσεων και της πράσινης ανάπτυξης, στον τομέα της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στην τραπεζική κρίση, σε ζητήματα που αφορούν τις ελευθερίες των πολιτών, τον εκδημοκρατισμό των διαδικασιών . Σ’ αυτά έχουμε δουλέψει από τον Φεβρουάριο του 2016 με τα μέλη μας στην Δανία στην Πολωνία. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που κατεβαίνει σε 11 χώρες. Ένα κόμμα και όχι φιλία κομμάτων. Κατεβαίνω και στην Γερμανία υποψήφιος ευρωβουλευτής για να συμβολίσουμε το πανευρωπαϊκό στίγμα του κόμματος μας. Όπως δημιουργήσαμε κόμμα εδώ έτσι και στην Γερμανία. Ακούγεται μεγαλεπήβολο αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή γιατί τα υπάρχοντα κόμματα είναι τόσο απαρχαιωμένα και ξεπερασμένα και τόσο παλιομοδίτικα που εκλαμβάνουν τις ευρωεκλογές ως πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι εξευτελισμός για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε οι μόνοι που κατεβαίνουμε με πρόγραμμα για την Ευρώπη.
500 δις επενδύσεις ανά έτος με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η μεγάλη πληγή της Ευρώπης είναι η έλλειψη επενδύσεων. Μάλιστα σημείωσε ότι διέρχεται το χαμηλότερο επίπεδο σε επενδύσεις στην ιστορίας της : «Υπάρχουν 3 τρις ευρώ τα οποία λιμνάζουν και δεν επενδύονται. Γι αυτό έχουμε κακής ποιότητας δουλειές για αυτό τα παιδιά δουλεύουν με 380 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο ισχύει και στην Γερμανία. Κάθε μέρα καταστρέφονται καλές δουλειές και αντικαθίστανται με τριτοκοσμικού χαρακτήρα θέσεις εργασίας. Πρότασή μας είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ανήκει σ’ όλη την Ευρώπη να εκδώσει ομόλογα όπως κάνει ήδη 500 δις για 5 χρόνια και να στηρίζει στην δευτερογενή αγορά κάτι που είναι απολύτως νόμιμο γίνεται ήδη απλά δεν γίνεται στον βαθμό που θέλουμε εμείς. Έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να επενδυθούν σε μια Ε.Ε. πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα και πολύ ενδιαφέρον και θα δημιουργήσει εξαιρετικές θέσεις εργασίας ενώ θα σώσει τον πλανήτη, το περιβάλλον μας. Είναι αστείο να έχομε λιγνίτη του 2019 ή να μιλάμε για αγωγούς φυσικού αερίου στην Θράκη όταν αυτή η τεχνολογία έχει τελειώσει. Στην ηλεκτροκίνηση αυτοκίνητων, τρένων, λεωφορείων, στην μεταποίηση και στην αγροτική παραγωγή.
Πανικοβληθείτε με την κλιματική αλλαγή – Η γη πεθαίνει
Τη λήψη άμεσων μέτρων για το περιβάλλον προτείνει επίσης ο κ. Βαρουφάκης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Δεν υπάρχει περιβάλλον η γη πεθαίνει Φέτος την Πρωτοχρονιά είχαμε +1 βαθμό Κελσίου στον Βόρειο Πόλο. Αυτό που λέω είναι «Πανικοβληθείτε» Αυτή την αντιστροφή του κλίματος θα την πληρώσουμε.
Δεν είναι να σεβόμαστε τον περιβάλλον είναι να πάρουμε μέτρα για να σώσουμε το περιβάλλον. Είμαστε δολοφόνοι που μετά μιλάμε περί ηθικής. Πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια»
«Η Ευρώπη κοιτάει τον Τραμπ να αποτελειώνει το περιβάλλον – Εκλέχθηκε για να κάνει οικονομικό πόλεμο στην Ευρώπη επειδή οι ΗΠΑ έχασαν τον έλεγχο της οικονομίας της»
Στο σημείο αυτό του θυμίσαμε ότι η πολιτική των ΗΠΑ και του προέδρου Τραμπ δεν έχει δείξει ανάλογη ευαισθητοποίηση στα θέματα της κλιματική αλλαγής. Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη ήταν καταπέλτης: «Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να καταστρέψει ότι έχει απομείνει. Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε ως Ευρώπη. Ένα Τραμπ απέναντι και τον κοιτάμε, δεν κάνουμε τίποτε».
Συνεχίζοντας ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον έλεγχο της οικονομίας της Ευρώπης και ότι αυτός έχει περάσει στην τρόικα, « σ΄ ένα σκοτεινό διευθυντήριο», όπως το χαρακτήρισε που εξυπηρετεί συγκεκριμένα τραπεζικά συμφέροντα: «Είναι ένα κλειστό καρτέλ που δεν το ελέγχουν οι Αμερικανοί γι αυτό εκλέχθηκε ο Τραμπ, για να κάνει οικονομικό πόλεμο στην Ευρώπη. Εμείς πρέπει να συνετιστούμε, να σοβαρευτούμε και να πάψουμε να εκχωρούμε τις εξουσίες στους 3 – 4 ολιγάρχες ευρωπαίους, κυρίως τραπεζίτες οι οποίοι μας καταστρέφουν, αποδυναμώνουν την Ευρώπη και ενδυναμώνουν τον Τραμπ γιατί ο Τραμπ θέλει μια διαιρεμένη Ευρώπη, μια τοξική Ευρώπη αυτό που υπάρχει σήμερα δηλαδή».
Τι θα γινόταν αν…
Θέσαμε στον κ. Βαρουφάκη μια υποθετική ερώτηση: Όπως τι θα ήταν ίδιο και τι διαφορετικό αν παρέμεινε υπουργός Οικονομικών: «Για να ήμουν ακόμη υπουργός Οικονομικών δεν θα είχαμε υπογράψει το τρίτο μνημόμιο. Γιατί αυτό ήταν η επιδείνωση της κρίσης, γιατί πήραμε ένα ακόμη δάνειο 86 δις για να προσποιούμαστε ότι για να αποπληρώσουμε τα προηγούμενα υπό όρους που συρρικνώνουν τα εισοδήματα των πολλών. Θα σήμαινε ότι ο Τσίπρας θα το είχε τιμήσει εκείνο το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και θα λέγαμε στον Τράγκι ότι: « αν δεν μας ανοίξει τις τράπεζες θα σου κουρέψουμε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχεις». Πιστεύω ότι αυτό δεν θα μπορούσε να το σηκώνει γιατί θα σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να σώσει την Ιταλία πλέον. Δεν θα μπορούσε να αγοράσει ιταλικά ομόλογα αν είχαμε κουρέψει τα ελληνικά. Η ρήξη εκείνη ήταν απαραίτητη για να μην έχουμε αυτό που έχουμε σήμερα. Είμαστε σε μία πόλη μια σπιθαμή από την Βουλγαρία… οποιοδήποτε μαγαζί πρέπει να πληρώνει το 80% των κερδών του στο ελληνικό δημόσιο ενώ στην Βουλγαρία 19% Η Ελλάδα έτσι τελειώνει. Και δεν θα φεύγανε τα παιδιά μας στους ρυθμούς που φεύγουν Θα είχαμε διαφορετική πολιτική.
Αυτό που γίνεται τώρα με τα κόκκινα δάνεια είναι έγκλημα απέναντι στους ανθρώπους και απέναντι στην λογική. Γιατί αν έχει ένα κόκκινο δάνειο 100.000 θα ερχόταν μια εταιρεία θα τα έπαιρνε 8.000 και θα απαιτούσε από σας 100.000 ευρώ τοκογλυφία απίστευτη…».
Ο Τσίπρας γνώριζε ότι ο Σόιμπλε δεν μπορούσε να πείσει την Μέρκελ για το Grexit
Αυτό ωστόσο ήταν το τίμημα για να παραμείνουμε στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη όπως υποστήριξε η κυβέρνηση Τσίπρα. Κι αυτό το τίμημα το πληρώσαμε και το πληρώνουμε. Διαφορετικά όπως παραδέχτηκε ο κ. Σόιμπλε υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ: «Ο κ. Σόιμπλε ήθελε από το 2010 Grexit αλλά έφαγε βέτο από την Μέρκελ. Το ήξερε ο κ. Τσίπρας γιατί μαζί διαπιστώσαμε, μαζί και το γιορτάσαμε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν έχει τη δυνατότητα να πείσει την κα Μέρκελ. Το ότι συνεχίζει να το επικαλείται μετά απλά είναι κομμάτι της προσπάθειάς του να συγκαλύψει την συνθηκολόγηση που δεν έχει κάνει ποτέ. Από την Ε.Ε. δεν θα φεύγαμε ποτέ. Γιατί δεν μπορούν να σε διώξουν ακόμη και αυτοί που θέλουν (Βρετανοί) να φύγουν δεν μπορούν. Κανένας δεν μίλησε ποτέ για έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. Υπήρχε σχέδιο για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, από το 2010 υπήρχε. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα γινόταν ποτέ γιατί θα τους κόστιζε ένα τρις ευρώ
Αλλά και να γινόταν. Δεν έχει σημασία τι νόμισμα έχεις όταν οι επιχειρήσεις σου πληρώνουν το 80% των κερδών τους στο κράτος. Είναι καταστροφή…»
Δεν ήθελα να φύγουμε από το ευρώ αλλά αν γινόταν θα ήμασταν καλύτερα τώρα…
«Το νόμισμα είναι εργαλείο, δεν είναι ο αφέντης δεν πρέπει εμείς να δουλεύουμε για το νόμισμα. Εγώ δεν ήθελα ποτέ να φύγουμε από το ευρώ ποτέ δεν το σχεδίασα ποτέ δεν απείλησα ποτέ δεν το πρότεινα. Όμως όταν έρχονται και σου λένε 80% φόρους για να παραμείνεις στο ευρώ η μόνη απάντηση που πρέπει να δώσεις είναι κάντο.
Δεν θα το κάνανε αλλά και να το κάνανε θα ήμασταν καλύτερα σήμερα.
Θα κουρεύονταν τα χρέη και τα ιδιωτικά τα κόκκινα δάνεια και τα δημόσια θα είχαμε μια υποτίμηση θα είχαμε μεγάλο κόστος για 1,5 χρόνο γι αυτό δεν το ήθελα αλλά μετά δεν βρισκόμασταν στην κατάσταση της σκοτοδίνης που είμαστε σήμερα. Το ήθελε το 62% των Ελλήνων παρά τον πόλεμο που δέχτηκε
Ο ελληνικός λαός ήταν σοφός. Ψήφισε όχι στην συνέχιση αυτής της σκοτοδίνης. Μας έδωσε εντολή να διαπραγματευτούμε το κούρεμα του χρέους, το τέλος της λιτότητας», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Δεν σας χρέωσα ούτε ένα ευρώ
Ερωτηθείς για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και ευθύνες που του προσάπτουν ότι χρέωσε την Ελλάδα με 200 δις ευρώ ο κ. Βαρουφάκης απάντησε με τρία νούμερα. Και συγκεκριμένα τα ταμειακά διαθέσιμα όταν ανέλαβε και όταν παρέδωσε, το χρέος και το ΑΕΠ: «Όλοι οι υπουργοί πρέπει να κρίνονται από εσάς τους πολίτες. Ελέγξετε τα νούμερα
Ταμειακά του κράτους: 11 – 23 μέρες αποθεματικά είχαμε όταν ανέλαβα, παρέδωσα αποθεματικά 50 ημερών. Πόσα σας χρέωσα. Ούτε ένα ευρώ γιατί δεν πήρα ούτε ένα ευρώ δάνειο και αποπλήρωσα 11 δις στο ΔΝΤ και ιδιώτες. Το χρέος ήταν 320 δισ όταν παρέλαβα και 309 δισ . Το ΑΕΠ ήταν το 2008 245 δις κι όταν πήγα στο υπουργείο στα 175 δις. Η μεγαλύτερο μείωση του εισοδήματος μια χώρας σε καιρό ειρήνης. Ούτε σε πόλεμο υπάρχει τόση μείωση. Σήμερα είναι 182 δισ.
Το δικό τους κόστος θέλουν να το βαφτίσουν κόστος Βαρουφάκη
«Λένε ότι έχασα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το έγκλημα του Βενιζέλου 2012 με το PSI και το δεύτερο μνημονιακό δάνειο είναι υπεύθυνο για τις τράπεζες. Γιατί είχε πτωχευμένες τράπεζες πήρε 41 δισ ,σας τα χρέωσε και τα έδωσε στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση. Είναι ανήκουστο! Οι τράπεζες θέλουν κι άλλη ανακεφαλαιοποίηση γιατί τα κόκκινα δάνεια παραμένουν τεράστια. Θα το αντιμετωπίσει στο μέλλον η κυβέρνηση που θα εκλεγεί».
-Θεωρείται ότι με την ΝΔ στην κυβέρνηση και Μητσοτάκη πρωθυπουργό θα δούμε καλύτερες μέρες;
«Σε καμιά περίπτωση. Σε πολλά συμφωνούμε με τον Μητσοτάκη αλλά δεν μπορεί να τα κάνει γιατί πρέπει να πείσει τους δανειστές και οι δανειστές δεν θα πεισθούν επειδή είναι εγκλωβισμένοι στη λογική αυτής της πολιτικής. Πρέπει να καταργηθεί η προπληρωμή φόρου πρέπει να το κάνουμε τώρα. Τα αυτονόητα πρέπει να γίνουν γιατί αν θα έχουν φύγει οι νέοι μας μετά από 20 χρόνια τι να το κάνουμε;».
Μαριάννα Ξανθοπούλου