Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ανάσα» για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, τα μέτρα ελάφρυνσης

«Ανάσα» για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, τα μέτρα ελάφρυνσης

0

Μείωση στον συντελεστή 13% ο ΦΠΑ στα τρόφιμα , εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Χαιρετίζουμε την μείωση του ΦΠΑ αλλά κρατάμε μικρό καλάθι…»

 

Μόνιμη 13η σύνταξη για όλους με κλιμάκωση από 30% – 10%  – Επιδότηση εισφορών για νέους εργαζόµενους

 

 

Ανάσα ανακούφισης για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες φέρνουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που αφορούν  σηµαντική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιµα, στην εστίαση και στο ηλεκτρικό ρεύµα και θα τεθούν σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου. Ανάσα όμως και για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που θα πάρουν 13η σύνταξη, ενώ στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων εντάσσεται και η  επιδότηση εισφορών για νέους εργαζόµενους.

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική παρέµβαση µείωσης της υπέρµετρης φορολόγησης που έπληξε τα νοικοκυριά στα χρόνια των µνηµονίων. Να σημειώνουμε ότι η ελάφρυνση για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερη αφού με την αναίρεση της προγραµµατισµένης µείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 ακυρώνεται ετήσια επιβάρυνση έως 650 ευρώ για όλους τους µισθωτούς και συνταξιούχους.

Χαιρετίζουμε την μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση αλλά κρατάμε μικρό καλάθι…

Με ικανοποίηση αλλά και επιφυλακτικότητα υποδέχεται την μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% στην εστίαση η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσικίρογλου εκφράζοντας φόβους ότι δεν πρόκειται για ένα μακρόπνοο μέτρο αλλά μια προεκλογική αβάντα της κυβέρνησης Τσίπρα προς τους επαγγελματίες της εστίασης αφού πρώτα τους «κατακρεούργησε» όπως χαρακτηριστικά είπε: «Είναι ένα μέτρο θετικό και όλοι οι συνάδελφοι το χαιρετίζουμε αλλά δεν μπορούμε παρά να κρατάμε μικρό καλάθι γνωρίζοντας ότι το 2015 ο κ. Τσίπρας αύξησε από 13% σε 23% τον ΦΠΑ και ένα χρόνο αργότερα σε 24%. Η εστίαση έχει ανάγκη από μόνιμου χαρακτήρα μέτρα και όχι από προεκλογικά πυροτεχνήματα. Μη ξεχνάμε ότι η φορολογία μας παραμένει στο 29%απο το πρώτο ευρώ. Το 60% του τζίρου μας το δίνουμε σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν πολλά λουκέτα», σημειώνει η κα Τσιακίρογλου.

Θα μειωθούν οι τιμές στην εστίαση – Θα το νιώσει στην τσέπη του ο καταναλωτής;

Στα καίρια ερωτήματα αν η μείωση του ΦΠΑ κατά 11 μονάδες συμπαρασύρει προς τα κάτω τις τιμές με αποτέλεσμα να το νιώσει ο καταναλωτής η κα Τσιακίρογλου δεν έδωσε σαφή απάντηση: «Στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς κάθε επαγγελματίες έχει τη δική του τιμολογιακή πολιτική. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα κινηθεί η αγορά καθώς πολλές επιχειρήσεις είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Πάντως είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθεί ο καταναλωτής».

Μόνιμη 13η σύνταξη για όλους με κλιμάκωση από 30% – 10%

Όπως ανακοινώθηκε άµεσα θα νοµοθετηθεί και θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η νέα, µόνιµη 13η σύνταξη, η οποία έρχεται µε κλιµάκωση 30%-100% επί του ποσού της μεικτής κύριας σύνταξης. Οι συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν µια πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν έως 500 ευρώ και κατά µέσο όρο περίπου 370 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 420 ευρώ θα λάβει 420 ευρώ ως 13η σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι, που θα λάβουν από 350 έως 420 ευρώ. Κατά µέσο όρο θα λάβουν 380 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 550 ευρώ θα λάβει 385 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι µε µεικτή κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά µέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 830 ευρώ θα λάβει 13η σύνταξη 415 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι µε µεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 770.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν από 300 ευρώ και πάνω και κατά µέσο όρο κοντά στα 400 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ θα λάβει 450 ευρώ, ενώ άλλος µε κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ θα λάβει 600 ευρώ. Οσοι δικαιούνται διπλές ή περισσότερες κύριες συντάξεις αναµένεται να λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισµα των κύριων συντάξεών του.

Επιδότηση εισφορών για νέους εργαζόµενους

Από το 2020 αυξάνεται σηµαντικά και το πακέτο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων µισθωτών πλήρους απασχόλησης. Από την κρατική επιδότηση θα καλύπτονται πλέον και µισθωτοί 25 έως 29 ετών, που σήµερα µένουν ακάλυπτοι.

Αναλυτικά το µέτρο που έρχεται, και το οποίο θα καλύψει όχι µόνο τις νέες αλλά και τις υφιστάµενες θέσεις εργασίας, προβλέπει:

Για τους εργαζόµενους κάτω των 25 ετών θα επιδοτείται πλέον το 80% των εισφορών του εργαζοµένου και του εργοδότη. Αυτό µεταφράζεται σε µείωση της εισφοράς του εργοδότη από 6,67% σε 2,66% και του εργαζοµένου από 6,67% σε 1,34%. Το µέτρο θα ωφελήσει περίπου 140.000 εργαζόµενους.

Για τους εργαζόµενους 25-29 ετών θα επιδοτείται πλέον το 25% των εισφορών του εργαζοµένου και του εργοδότη. Αυτό σηµαίνει µείωση της εισφοράς του εργοδότη από 13,33% σε 10% και του εργαζοµένου α πό 6,67% σε 5%. Το µέτρο θα ωφελήσει περίπου 180.000 εργαζόµενους. Υπενθυµίζεται ότι σήµερα καλύπτεται από κρατική επιδότηση µόνο το 50% της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ (13,33%) και µόνο για τους νέους έως 25 ετών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…