Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γ. Παπανδρέου: Το ΚΙΝΑΛ προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Γ. Παπανδρέου: Το ΚΙΝΑΛ προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη

0

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον στελεχών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής στην Ξάνθη για το στοίχημα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης

 

«Για μένα η Ξάνθη, η Θράκη, πρέπει πάντα να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας, ισοπολιτείας, γέφυρα φιλίας και πολυπολιτισμικότητας», είπε αναφερόμενος στην απειλή του ρατσισμού στην Ευρώπη

 

Επικαλούμενος λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου για τη Δικαιοσύνη και τη Λαοκρατία μίλησε στην Ξάνθη, σε πολιτική εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το απόγευμα της Πέμπτης, πλαισιωμένος από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Παύλο Δαμιανίδη από την Κομοτηνή, Γιάννη Δαλμά, Βάσω Μώραλη από την Καβάλα, Σεβτζάν Σαδουλά επίσης από το Νομό Ροδόπης και τον Στέργιο Κωνσταντίνου από τη Δράμα. Στην εκδήλωση μίλησε επίσης, ο Κωστής Σιμιτσής,υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ και επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση». Το παρών έδωσαν στελέχη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, ενώ τον π. πρωθυπουργό καλωσόρισε στο βήμα ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Παλτόγλου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην «μεγάλη πολιτική μάχη» των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι η εκλογική αυτή αναμέτρηση «θα καθορίσει κατευθύνσεις και προτεραιότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνικό λαό αλλά και για κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Αναρωτήθηκαν αν έπιασαν «τόπο» οι θυσίες των δέκα ετών της κρίσης και επιτέθηκε αιχμηρά στη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή για την τεράστια σπατάλη και την κακοδιαχείριση μιας οικονομίας που ήταν στις 25 πιο ανθηρές στον κόσμο όταν ανέλαβε.

 

«Τότε, όταν ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σβήναμε τις φωτιές της κρίσης, καλούσα και την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όχι μόνο δεν το έκαναν – Αλλά μας πετούσαν πέτρες γιατί εμείς κάναμε το καθήκον μας για να μην ζήσει ο Έλληνας και η Ελληνίδα μια καταστροφική χρεοκοπία», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά και χρέωσε «συμβιβασμό με τη συναλλαγή» στη δεξιά και στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως είπε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι, «η Ελλάδα για να προκόψει, κι αυτό είμαι σίγουρος το καταλαβαίνετε πολύ καλά εδώ στη Ξάνθη, χρειάζεται ταυτόχρονα δύο πράγματα: ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που θα δημιουργήσει υποδομές, θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, θα επενδύσει στην ποιοτική γεωργία, θα ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές, θα μειώσει τη γραφειοκρατία – όσον αφορά μάλιστα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εσείς γνωρίζετε τις ευεργετικές επιπτώσεις της γεωθερμίας που αξιοποιήσαμε όταν είμασταν στην Κυβέρνηση, αλλά παράλληλα, θα κάνει τις τομές που χρειάζονται για να έχουμε ποιοτική δημόσια διοίκηση, παιδεία, υγεία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, θα στηρίξει τους πιο αδύναμους, θα βοηθήσει να σταθεί στα πόδια της η μεσαία τάξη, θα μειώσει την άδικη υπερφορολόγηση, θα ενισχύσει την αξιοκρατία και την λογοδοσία».

 

Ειδική και εκτενή αναφορά έκανε για τη Θράκη, δίνοντας βαρύτητα στην προσέγγιση και τις μεταρρυθμίσεις που έφερε το ΠΑΣΟΚ για τη μειονότητα. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «εδώ στη Θράκη, μια περιοχή όμορφου πολυπολιτισμού, καταλαβαίνετε πιο καθαρά ποιοι είναι οι κίνδυνοι του ρατσισμού που ασπάζεται η δεξιά και διχάζει κοινωνίες. Οι αντιλήψεις της άκρας δεξιάς υπονομεύουν τις κοινωνίες μας, μας κάνουν αδύναμους, φοβικούς. Υπονομεύουν τη συνοχή – για μια ειρηνική Ευρώπη αλλά και σε κάθε κράτος μέλος χωριστά. Αντιλήψεις φοβικές, ρατσιστικές, απομονωτικές, μας οδηγούν σε αδιέξοδα όχι σε λύσεις. Για μένα η Ξάνθη, η Θράκη, πρέπει πάντα να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας, ισοπολιτείας, γέφυρα φιλίας και πολυπολιτισμικότητας. Όταν λίγα χιλιόμετρα από εδώ, μέσα στο νομό Ξάνθης υπήρχαν οι μπάρες, ο διαχωρισμός και η απομόνωση αφορούσε όλους τους κατοίκους. Χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η δική μας παράταξη, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τόλμησε και κατήργησε  τις μπάρες. Οι δικές μας κυβερνήσεις έκαναν σημαντικά βήματα στην εγκαθίδρυση της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες της χώρας. Και εγώ προσωπικά εργάστηκα, εγγυήθηκα για την πορεία αυτή. Ως Υπουργός Παιδείας καθιέρωσα νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για να έχουν πρόσβαση στην Ανώτατη Παιδεία τα παιδιά της μειονότητας. Αυτό είναι το πρότυπο της Ευρώπης που θέλουμε».

 

Με αυτή την αφορμή, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο σταυροδρόμι που υπάρχει ενώπιόν μας, ανάμεσα σε όσους θέλουν να ναρκοθετήσουν ένα προοδευτικό ευρωπαϊκό εγχείρημα και όσους επιμένουν στην Ευρώπη των αξιών και την αξιοπρέπειας, που εκφράζουν οι σοσιαλιστές.

Ο ίδιος κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας, «απευθύνω έκκληση σε κάθε πολίτη, παντού στη χώρα, να αναλάβουμε μαζί την ευθύνη που μας αναλογεί – για κάθε πόλη, κάθε περιφέρεια, για τη χώρα, την Ελληνική κοινωνία, για τα παιδιά μας. Και να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ, στις δυνάμεις της μιζέριας και της παραίτησης» και τόνισε ότι υπάρχει διέξοδος και αυτή είναι προοδευτική με στρατηγική στόχευση την αλλαγή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επισκέψεις της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στη Θράκη

Συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και είχε επαφές για θέματα ψυχικής υγείας στο ΠΝΓΑ  Συνάν…