Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιτακτικό αίτημα η μείωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

Επιτακτικό αίτημα η μείωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

0

Το θέτουν οι πρατηριούχοι με αφορμή την ψήφιση ρυθμίσεων για τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

 «Πολλαπλά τα οφέλη από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλη την ‘αλυσίδα’ της οικονομίας», εξηγεί ο πρόεδρος των πρατηριούχων Ξάνθης Κ. Χαραλαμπίδης

Με αφορμή τη σημερινή εισαγωγή προς ψήφιση των ρυθμίσεων για τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), επαναφέρει το αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης αλλά και σε πετρέλαιο θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι η εξαίρεση των υγρών καυσίμων από το πακέτο των μειώσεων στη φορολογία, αποτελεί σοβαρή παράλειψη.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση προς τον υπουργό Οικονομίας, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αποτελεί «πάγιο και δίκαιο αίτημα όχι μόνο του κλάδου αλλά και των καταναλωτών».

Οι πρατηριούχοι τονίζουν ότι η μείωση του ΕΦΚ, θα αποκαθιστούσε την αδικία που συνιστά το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη εν μέσω κρίσης, ενώ παράλληλα:

– Θα μείωνε το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων βελτιώνοντας συνολικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

– Θα αύξανε τα έσοδα του δημοσίου από την άνοδο της κατανάλωσης.

– Θα επέτρεπε σε χιλιάδες νοικοκυριά να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης με οικονομικό τρόπο τον επόμενο χειμώνα.

– Θα αύξανε το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

«Η αποφορολόγηση των καυσίμων αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ότι αποτελεί αναγκαίο και δίκαιο μέτρο. Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα της πράξης επιλέγονται άλλες λύσεις μικρότερης αποτελεσματικότητας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) καλεί την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσει σε θαρραλέα μείωση της φορολογίας στα καύσιμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τρίτη ακριβότερη χώρα στο πετρέλαιο η Ελλάδα

Το αίτημα της μείωσης του ΕΦΚ υποστηρίζει αδιαμφισβήτητα και το σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ξάνθης «ο Άγιος Χριστόφορος», με τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσεγγίσει το θέμα χωρίς καθυστέρηση, καθώς το πετρέλαιο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης. «Εμείς είμαστε οι τελικοί αποδέκτες. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για είδος πρώτης ανάγκης», εξηγεί ο ίδιος και συμπληρώνει: «είμαστε η  3η ακριβότερη χώρα στο πετρέλαιο, χωρίς να υπάρχει αντιστοίχηση με το βιοτικό επίπεδο και αυτό επηρεάζει αρνητικά όλη την αλυσίδα της οικονομίας (ταξί, φορτηγά κλπ)».

Περιπλέκει τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων η πολυνομία

«Αίτημά μας είναι η μείωση του ΕΦΚ, αλλά και ο περιορισμός της πολυνομίας στον κλάδο μας που δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας»
Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης
Πρόεδρος βενζινοπωλών Ξάνθης

Όπως ενημερώνει ο κ. Χαραλαμπίδης, η αποστολή της επιστολής ήταν ένα πρώτο βήμα προκειμένου να αρθεί η σημαντική παράλειψη και να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η πρόσφατη συνάντηση του σωματείου με τον υφυπουργό Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη στον οποίο τέθηκε το εν λόγω αίτημα, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της πολυνομίας στο χώρο των καυσίμων. «Εμείς προτείνουμε πριν την ψήφιση νέων νόμων ή διορθώσεων να υπάρχει συζήτηση και συντονισμός, ώστε να αποτρέπονται προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου.

Δείκτης οικονομικής πορείας και ψυχολογία του κόσμου η αγορά του πετρελαίου

Αναφορικά με τη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης το χειμώνα που μας πέρασε, ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρει ότι, «αν και ήταν σχετικά ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης εφοδιάστηκε ο κόσμος και σε αυτό συντέλεσε και ο δύσκολος χειμώνας που διανύσαμε. Επειδή ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες και μοιράζονται τις ανησυχίες τους, αγόρασαν πετρέλαιο, κάνοντας περικοπές από άλλα έξοδα. Βοήθησε βέβαια και η επιδότηση» και καταλήγει, «η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά. Η οικονομία του πετρελαίου είναι και ένας δείκτης της οικονομικής πορείας της χώρας, και επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του κόσμου».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…