Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της αλλαγής στο δήμο Ξάνθης

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της αλλαγής στο δήμο Ξάνθης

0

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης, Σάββας Μελισσόπουλος, με το συνδυασμό «Ξάνθη για Όλους», που τόλμησε να δημιουργήσει ένα ψηφοδέλτιο με στίγμα τους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με δυναμισμό και «φρεσκάδα» για πρώτη φορά με τα κοινά της πόλης, καταθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του για τη νέα σελίδα που ανοίγουν στο μέλλον της Ξάνθης οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

E”: Χάρη στην υποψηφιότητα σας έχετε πλήθος επαφών σε διαφορετικούς χώρους και με πολλούς ανθρώπους. Ποια είναι η εικόνα της πόλης. Πού πονάει;

Σ.Μ.: Περπατώντας σε κάθε στενό της πόλης και συνομιλώντας με τους κατοίκους της σε κάθε γειτονιά, νιώθω την αγωνία και την αγανάκτηση των δημοτών μας. Λαμβάνω την εικόνα μιας Ξάνθης που παρακμάζει κοινωνικά και οικονομικά, αλλά κυρίως βουλιάζει στην αδράνεια, στην αυθαιρεσία, στην κακοδιαχείριση και στην πλήρη εγκατάλειψη,  με άμεσο αντίκτυπο τη δραματική μείωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Οι πληγές της Ξάνθης είναι ορατές σε όλους τους κατοίκους. Μια πόλη που πνίγεται στα καθημερινά της προβλήματα και στην ανικανότητα της υπάρχουσας διοίκησης να οικοδομήσει μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη για όλους. Στέγες που καταρρέουν, ιστορικά ακίνητα εγκαταλελειμμένα, δημοτικές υποδομές στο έλεος του Θεού, διαχρονικοί θεσμοί όπως το καρναβάλι και οι γιορτές Παλιάς Πόλης να παρακμάζουν λόγω έλλειψης σχεδιασμού, οργάνωσης και απουσίας ενός ισχυρού εξωστρεφούς brand name.

Η καταστροφή στην πόλη δεν είναι ένα προεκλογικό σύνθημα, είναι η πραγματικότητα.

E”: Ποια είναι η αυτοδιοικητική πρόταση της δημοτικής κίνησης «Ξάνθη για Όλους»;

Σ.Μ.: Σχεδιάζουμε ένα ΔΗΜΟ με Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Αντίληψη, με προσήλωση στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, με συγκεκριμένο πολυετές στρατηγικό πλάνο ισόρροπης Ανάπτυξης όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων της Ξάνθης, με κοινή Ευθύνη Διακυβέρνησης και Συμμετοχικές διαδικασίες, με σχεδιασμό έργων εμβληματικού – οραματικού χαρακτήρα και ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων και των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, με μια νέα αντίληψη για την απόκτηση επιτέλους μιας ισχυρής ταυτότητας και σήματος για την πόλη μας (branding), με κοινωνική συνοχή και ισχυρές δομές αλληλεγγύης, με ενσωμάτωση στη λειτουργία του νέων πολιτιστικών δράσεων, πιο εξελιγμένων και πιο δημιουργικών και με άμεσες  λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα του δημότη και αντικειμενική ιεράρχηση των αναγκών της πόλης.

Τελικός μας στόχος είναι να γίνει η ΞΑΝΘΗ μία ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ και ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΗ, με σημεία αναφοράς την ευφυΐα, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.

E”: Ο συνδυασμός σας έχει το στίγμα της νέας γενιάς και ανθρώπων που για πρώτη φορά ασχολούνται με τα κοινά. Πως προτίθεστε να αξιοποιήσετε το δυναμικό αυτό;

Σ.Μ.: Όταν ξεκίνησα να δημιουργώ την ομάδα που θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις που επικρατούν εδώ και 40 χρόνια, αποφάσισα να πάρω μια μεγάλη απόφαση. Να βάλω στην πρώτη γραμμή του συνδυασμού μας ανθρώπους ΝΕΟΥΣ, όχι μόνο με όρους ηλικιακούς, αλλά με όρους νοοτροπίας και στάσης ζωής. Όσοι πιστεύουν ότι οι νέοι δεν έχουν εμπειρία και πείρα, ούτε στη διοίκηση, αλλά ούτε και στις εκλογές κάνουν μεγάλο λάθος. Η δική μου αντίληψη είναι πως η νέα γενιά, την οποία ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ απόλυτα, είναι αυτή που μπορεί να ηγηθεί και να βγάλει το Δήμο από το αδιέξοδο των χαμένων ευκαιριών, να ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές στους τομείς του πολιτισμού, της τοπικής οικονομίας και των κοινωνικών υποδομών.

Η νέα γενιά είναι η αιχμή του δόρατος και ο μοναδικός φορέας της αλλαγής για τον τόπο μας, διότι δεν μολύνθηκε από το πελατειακό αλισβερίσι, τον φθηνό λαϊκισμό και την ακατάσχετη παροχολογία. Και αυτός είναι ο λόγος που ο συνδυασμός μας κέρδισε από τη πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη των νέων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των φοιτητών και των νέων επιχειρηματιών καθώς είδαν σε εμάς ήθος, εντιμότητα και πειθώ, με σοβαρές προτάσεις και επιχειρήματα.

E”: Πώς προσεγγίζετε την απλή αναλογική και το ζήτημα των συνεργασιών;

Σ.Μ.: Παρά τις πολλές αντιρρήσεις που καταγράφηκαν, κάποιες από τις οποίες έχουν σοβαρή βάση, σε ένα γενικότερο επίπεδο, το νέο αυτό νομοθέτημα παρουσιάζει πολλές καινοτομίες, με κυριότερη μια νέα αυτοδιοικητική αντίληψη και κουλτούρα που βασίζεται στις συνέργειες, στις συνεργασίες, στο διάλογο, στη μείωση του άκριτου αρνητισμού και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και από τη μειοψηφία.

Η Ξάνθη μέχρι σήμερα έζησε τόσο τη λειτουργία, όσο και τα αποτελέσματα των ισχυρών πλειοψηφικών συστημάτων, που με βάση την τελική εικόνα της πόλης, δεν ήταν τα αναμενόμενα. Αυτό το παλιό πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό που διοίκησε το Δήμο μας εδώ και 4 δεκαετίες έχει στο DNA του όλα αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά, μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε συνθήκες απόλυτων πλειοψηφιών και αδυνατεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και εξελίξεις. Δεν μπορεί να καθιερώσει συμμαχίες, συναινέσεις και συνεργασίες.

Αντίθετα εμείς πιστεύουμε στις συλλογικές διαδικασίες, έχουμε κουλτούρα συνεργασιών, αναζητούμε πάντα δικαιότερα συστήματα αντιπροσώπευσης μιας κοινωνίας, αποδεχόμαστε και αναδεικνύουμε τη διαφορετικότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινωνίας και εν πάση περιπτώσει αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελεύθερης διατύπωσης της διαφορετικής άποψης.

E”: Ο Δήμος μπορεί να έχει αναπτυξιακό ρόλο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας;

Σ.Μ.: Χαίρομαι που μου γίνεται αυτή η ερώτηση διότι το πρόγραμμά μας είναι εστιασμένο πρωτίστως στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία προσδοκούμε να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης, της προόδου και του εκσυγχρονισμού του Δήμου μας.

Δημιουργούμε άμεσα  τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ως Μητροπολιτικός Δήμος του Νομού για την συγκράτηση των υπαρχουσών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ελάφρυνση των βαρών στους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας.

Δημιουργούμε άμεσα γραφείο επιχειρηματικότητας στο Δήμο μας, το οποίο θα είναι διασυνδεμένο με την αγορά, στελεχωμένο από οικονομολόγους και συμβούλους επιχειρήσεων, με σκοπό την ώθηση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο εχθρός του επιχειρηματία και του ελεύθερου επαγγελματία. Οφείλει να είναι σύμμαχος, αρωγός και συμπαραστάτης στον δύσκολο δρόμο της ελεύθερης οικονομίας στα πλαίσια βέβαια μιας υγιούς ανάπτυξης.

E”: Μεγάλος λόγος γίνεται για το ΟΡΑΜΑ ενός Δημάρχου, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μιας πόλης. Ποιο είναι το δικό σας όραμα;

Σ.Μ.: Όραμά μας είναι να μεγαλώσουμε την πόλη μας, να την ξανακάνουμε μια πόλη σύγχρονη και Ευρωπαϊκή, μια πόλη δηλαδή κανονική! Μια πόλη που θα είναι στον πυρήνα των σύγχρονων εξελίξεων κι έναν Δήμο πρωταγωνιστή και παρόντα παντού.

Ο Δήμος που οραματίζομαι θα είναι ανθρωποκεντρικός, πιστός και αφοσιωμένος σε ένα αξιακό σύστημα λειτουργίας το οποίο θα υπηρετεί τον πολίτη με άμεσο τρόπο, θα τον αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη, ευαισθησία, κατανόηση, ανθρωπιά.

Με λίγα λόγια ΟΡΑΜΑ μου είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη για ΟΛΟΥΣ!

Για να μπορέσει να συγκρατήσει τη νέα γενιά στα σπλάχνα της, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό βέβαια με την Ιστορία και τον Πολιτισμό της, τελικά να αναδείξει την εικόνα και τη φυσιογνωμία της στις εγχώριες και διεθνείς αγορές!

Για τη διασφάλιση της σωστής χρήσης αυτής της ταυτότητας, στα πρότυπα και άλλων μεγάλων Ευρωπαϊκών Δήμων απαιτείται η δημιουργία ενός Οργανισμού που θα λειτουργεί ως συντονιστικός φορέας για την προστασία και την προώθηση του εμπορικού αυτού σήματος της πόλης.


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΣΑΒΒΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟ

Αγαπημένο σημείο στη πόλη;

Ως φανατικός λάτρης του υγρού στοιχείου θα σας έλεγα πως το μέρος που με συγκινεί συναισθηματικά και  θέλω να αφιερώνω τις περισσότερες ώρες του ελεύθερου μου χρόνου είναι κοντά στο υγρό στοιχείο, δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό. Εκεί ακριβώς που ενώνεται η νέα όψη της πόλης με τη παλιά. Είναι ένα σημείο της πόλης όπου η φύση έχει έντονη παρουσία, καθώς νερό και πράσινο κυριαρχούν έναντι του ανθρώπινου παράγοντα.

Είναι ένα μέρος με μεγάλες προοπτικές που σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Πιο χαρούμενη στιγμή για το 2019;

Η ορκωμοσία του αγαπημένου μου γιού του Παύλου στην Οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ. Ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή καθώς ήταν η ανταμοιβή των προσπαθειών του και της προσωπικής επιστημονικής του δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια. Λατρεύω και τα δύο παιδιά μου – όπως κάθε γονιός – και προσπαθώ να μαθαίνω από αυτά παίρνοντας γνώσεις από τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους για τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν – με τις αξίες που τους έχουμε αναθρέψει εγώ και η γυναίκα μου – τις προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες του αύριο.

Ως Δήμαρχος ποιο θα είναι το πρώτο σας ταξίδι για να αντλήσετε ιδέες;

Ως πολίτης μου αρέσει να ταξιδεύω σε μέρη με έντονο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και να γνωρίζω καλές πρακτικές και συνήθειες άλλων λαών. Η διαφορετικότητα των εθίμων και των ηθών που συναντώ στα ταξίδια μου, υπήρξε για εμένα πολύτιμη πηγή πλούτου.

Από την άλλη μεριά με το αξίωμα του Δημάρχου, αδιαμφισβήτητα θα επέλεγα να ταξιδέψω στις Βρυξέλλες μαζί με μια ομάδα νέων και έμπειρων αυτοδιοικητικών ανθρώπων και τεχνοκρατών. Θα είναι προφανώς ένα ταξίδι που πέρα από την ουσία του θα συμβολίζει την εξωστρέφεια και την ευρωπαϊκή αντίληψη για το σχεδιασμό της Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…