Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν θα απεργήσουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Ξάνθης

Δεν θα απεργήσουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Ξάνθης

0

Αποφάσισαν να  μην συμμετέχουν στην πανελλαδική επ’ αόριστον απεργία που ξεκινά στις 10 Ιουνίου

 

Ποια είναι τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ-  Clawback και rebate απειλούν την βιωσιμότητα του κλάδου

 

Σε β΄ γύρο οδεύει η κόντρα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ με τα Διαγνωστικά Κέντρα. Μετά την 3ήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους  στις 23 – 24 – 25 Μαΐου κατέρχονται σε επ’ αόριστον απεργία στις 10 Ιουνίου. Αυτό αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων. Όπως τόνισαν η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί επ’ αόριστον και έως να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Δεν συμμετέχουν τα 10 Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Ξάνθης

Κανονικά θα μπορούν να προσέρχονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για μικροβιολογικές εξετάσεις στα 10 μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει η Ξάνθη καθώς όπως μας πληροφόρησε ο γραμματέας του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ Γιάννης Σπανόπουλος αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην κινητοποίηση παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν στην 3ήμερη αποχή: «Αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε σε μια απεργία που γίνεται ενώ είμαστε σε προεκλογική περίοδο και μπορεί να της αποδοθεί και προεκλογική σκοπιμότητα. Έχουμε προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ αλλά θα ήταν πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό να τα συζητήσουμε με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί μετά τις εκλογές».

Να σημειώσουμε ότι η Ξάνθη διαθέτει και 2 Ακτινολογικά κέντρα τα οποία όμως όπως πληροφορηθήκαμε δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετέχουν στην απεργία.

Ποια είναι τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ-  Clawback και rebate απειλούν την βιωσιμότητα του κλάδου

Όπως μας εξηγεί ο κ. Σπανόπουλος το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα δημιουργήθηκε από την εφαρμογή από τον ΕΟΠΥΥ του clawback. Πρόκειται για την υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ την οποία καλούνται να πληρώσουν τα διαγνωστικά κέντρα. Να σημειώσουμε ότι το  α΄ εξάμηνο του 2018 το clawback ανήλθε σε 24%, από 17% του αντίστοιχου του 2017. Όπως υποστηρίζει ο κ. Σπανόπουλος  απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου» και γι αυτό βασικά αιτήματα είναι: «Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback. Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…