Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

0

Όλοι κρίνονται
Μάλλον είναι λίγοι αυτοί που ενοχλούνται από τη χυδαιότητα και την πολιτική ανηθικότητα της εκλογικής περιόδου. Το λένε και κάποιοι επικεφαλής συνδυασμών, το γράφουν και διάφοροι πολίτες που παρακολουθούν στενά τα κοινά, αλλά γενικά δε μας κλονίζει ιδιαίτερα.
Είναι θέμα συνήθειας; Βολεύει κιόλας ενίοτε; Είναι μάταιο να αντιπαρατεθείς; Υπάρχει φόβος; Δεν βγάζω άκρη.
Όλοι κρίνονται πάντως. Κι επειδή στην Ξάνθη ο πολιτικός διάλογος της εξουσίας είναι περισσότερο υπόγειος παρά δημόσιος (όπως αρμόζει στις τριτοκοσμικές και παρακμάζουσες κοινωνίες), να ξέρουν οι εμπλεκόμενοι ότι και στο κρυφτό ακόμη κι αν κερδίσεις όλοι μαθαίνουν στο τέλος πού είχες κρυφτεί.
Ε.Δ.


Κανένα πρόβλημα με το Νόμο
Η δήλωση έγινε από τον ίδιο τον Μανώλη Τσέπελη μετά τη διοχετευμένη σκόπιμα, ψεύτικη πέρα για πέρα φήμη πως δήθεν «ο Τσέπελης έχει πρόβλημα με το Νόμο». Μας είπε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το Νόμο, καμία εκκρεμότητα, κανένα στίγμα στην πολύχρονη δράση μου στα δημοτικά πράγματα. Κατηγορήθηκα άδικα και ψευδώς γι’ αυτό και ΠΑΝΤΑ στο Δικαστήριο επιβεβαιωνόταν η αλήθεια και η αθώωσή μου. Αυτοί που ψευδολογούν σήμερα έχουν εκκρεμότητες. Μάλιστα πριν λίγο καιρό αυτό τους το υπενθύμισε ο σημερινός τους φίλος».
Γ.Δ.


Στρεβλή αντίληψη
Πρέπει να θεωρούνται αφελείς όσοι πιστεύουν πως οι επικεφαλής των παρατάξεων με μια δήλωσή τους προς τους ψηφοφόρους τους που τους τίμησαν την Κυριακή,  μπορούν να τους επηρεάσουν και να τους κατευθύνουν προς κάποιον υποψήφιο.
Η παρότρυνση αυτή, όποιος κι αν την κάνει, έχει μικρή επιτυχία και απόδοση. Οι εκατοντάδες ψηφοφόροι ή χιλιάδες που τίμησαν και επέλεξαν Μελισσόπουλο, Παπαχρόνη, Λύρατζη κλπ έχουν τη δική τους προσωπικότητα, τις εκτιμήσεις τους και δεδομένα. Έχουν άποψη και είναι λογικό, οι περισσότεροι να μην επηρεάζονται από την όποια δήλωση του επικεφαλής.
Οι Ξανθιώτες αυτοί ελεύθερα από δεσμεύσεις της πρώτης Κυριακής θα ψηφίσουν αυτόν που εκτιμούν ότι θ’ αλλάξει την πόλη προς το καλύτερο, πως θα φτιάξει έργα, πως θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής τους αξιοποιώντας τα χρήματα των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Η αγωνία των σταυρών
Πάμε για τις επαναληπτικές εκλογές, έμειναν δύο ημέρες και ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας της προηγούμενης Κυριακής!
Δηλαδή, δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό πόσους σταυρούς έχουν πάρει οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Το φαινόμενο είναι πρωτοφανές, είναι μοναδικό και ανησυχητικό. Κι αυτό διότι στα χρόνια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η σταυροδοσία να καθυστερεί πολύ περισσότερο από τα χρόνια που όλα γίνονταν με το χέρι.
Αυτό, είναι ανεξήγητο και σαφώς μας προβληματίζει όλους, διότι δίνει το δικαίωμα να κυκλοφορούν διάφορες φήμες δεξιά-αριστερά κι αυτές δεν τιμούν βέβαια όλους όσους ασχολούνται με το θέμα αυτό.
Γ.Δ.


Είναι στο χέρι μας να στείλουμε στο σπίτι τους «δερβέναγες» αυτού του τόπου
Ο β΄ γύρος των εκλογών είναι τελείως διαφορετικός από τον πρώτο. Τώρα πλέον εκλείπει το κριτήριο «ψηφίζουμε τον συγγενή ή τον φίλο» καθώς όποιοι ήταν να εκλεγούν εκλέχθηκαν. Επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κριτήριο το πλεονέκτημα των περισσότερων εδρών γιατί για παράδειγμα στον δήμο  Ξάνθης οι Δημαρχόπουλος– Τσέπελης έχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό και αυτό ισχύει  πάνω κάτω με κάποιες μικρές διαφορές και στους άλλους δήμους και στην περιφέρεια. Κατά συνέπεια τώρα θα ψηφίσουμε πρόσωπα. Ποιον θέλουμε για δήμαρχο του δήμου μας και ποιον θέλουμε περιφερειάρχη. Ποιον πιστεύουμε ότι είναι ικανός να οδηγήσει το δήμο μας και την περιφέρειά μας στην ανάπτυξη, να κάνει έργα, να ενταχθεί σε προγράμματα να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ. Ποιος  πιστεύουμε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες, να τους εμπνεύσει να συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις του δήμου, να δώσει ώθηση στην κοινωνία. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να είναι το κριτήριό μας είναι να υποκύψουμε σε μια ισοπεδωτική λογική ότι όλοι ίδιοι είναι και τίποτε δεν μπορεί ν’ αλλάξει σ’ αυτό τον τόπο. Είναι στο χέρι μας να στείλουμε στο σπίτι τους κάποιους και  τους παρατρεχάμενούς τους που χρόνια τώρα έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα εξουσίας και  χειραγωγούν με τους μηχανισμούς τους αυτό τον νομό και τον έχουν καταντήσει από τους φτωχότερους στην χώρα.  Να τους ξεδοντιάσουμε!
Είναι στο χέρι μας…
Μ.Ξ.


Στην καρδιά του καλοκαιριού
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βουλευτικές εκλογές θα έχουμε στις 7 Ιουλίου. Την απόφαση αυτή έχει λάβει η κυβέρνηση με το αιτιολογικό να μην ενοχληθούν οι μαθητές στις Εξετάσεις τους, ενώ αυτό δεν ισχύει όπως εγράφη χθες με στοιχεία και ημερομηνίες.
Όλες οι ενδείξεις λοιπόν οδηγούν αλλού. Κι αυτό το «αλλού» δεν είναι άλλο από το γεγονός της επιμονής της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας στον Άρειο Πάγο.
Για το θέμα υπάρχουν ενστάσεις εκ μέρους σοβαρών Συνταγματολόγων. Όμως, όπως πλέον εξελίσσονται τα πράγματα, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας
καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμος. Από τη δική του στάση θα κριθούν πολλά.
Αυτά μάλλον υπολόγισε και ο υπουργός Δικαιοσύνης που με επιστολή του στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ζητά να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Κι ο νοών νοείτω…
Είναι βέβαιο ότι κανένας επικεφαλής των παρατάξεων που δεν συμμετέχουν στη β’ Κυριακή δεν μπορεί να υποδείξει στους ψηφοφόρους που τον τίμησαν ποιον να ψηφίσουν στη β΄ Κυριακή. Οφείλει όμως να είναι συνεπής μ’ αυτά που έλεγε προεκλογικά. Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιοι που ωρύονταν εναντίον της δημοτικής αρχής και της καταλόγιζαν ανυπαρξία έργου , ανικανότητα και χίλια μύρια , τώρα ν’ αλλάζουν στάση και χωρίς να το λένε φανερά αλλά μόνο με υπονοούμενα να δίνουν γραμμή για ψήφο σ’ αυτή την παράταξη. Δηλαδή ψηφίζουν να συνεχιστεί η ανικανότητα; Εκτός και αν αυτά που έλεγαν δεν τα πίστευαν ή αν τους έταξαν διάφορα. Αν συμβαίνει το πρώτο είναι υποκριτές αν συμβαίνει ο δεύτερο ιδιοτελείς , συμφεροντολόγοι και κατάπτυστοι.
Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος δεν είναι πρόβατα ούτε μασάει κουτόχορτο και φτάνει πια με την υποκρισία!
Μ.Ξ.


Η… χλιαρή επιλογή της Κυριακής
Είναι πολύ ενδιαφέρον να εντοπίζεις πώς ο κάθε πολίτης οδηγείται στην πολιτική απόφαση της ψήφους στις εκλογές. Άλλος απέχει για λόγους πολιτικής θεώρησης, άλλος γιατί αδιαφορεί, άλλος γιατί αλλού μένει αλλού έχουν μείνει (συναισθηματικά) εκλογικά του δικαιώματα, άλλος γιατί νομίζει ότι με τις εκλογές τίποτα δεν αλλάζει.
Άλλος ψηφίζει με γνήσια αισθήματα εμπιστοσύνης σε κάποιο υποψήφιο, άλλος από ιδιοτέλεια, άλλος με ψευδαισθήσεις, άλλος γιατί έλαβε το «αντίτιμο», άλλος με το χέρι στην καρδιά κι άλλος με πικρία αλλά συγκατάβαση.
Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς που θέλουν να δώσουν μία σκέψη παραπάνω στην ψήφο της Κυριακής. Κυρίως σε όσους θα προσέλθουν στην κάλπη έχοντας ψηφίσει συνδυασμό που δεν κατάφερε να φτάσεις στη δεύτερη Κυριακή. Είναι δεδομένο ότι δεν θα δώσουν «δαγκωτό» ούτε η ψήφος θα είναι ενθουσιώδης, αφού πράγματι άλλη ήταν η επιλογή τους.
Ας εξετάσουν όμως, όλες τις συγκυρίες γύρω από κάθε υποψήφιο. Παρασυρόμαστε ως όχλος από το τι λένε ή τι πιστεύουν οι άλλοι, λες κι αυτοί είναι περισσότερο ικανοί από μας να κρίνουν. Έτσι ,λίγοι και φωνακλάδες δημιουργούν εντυπώσεις, βάζουν ταμπέλες, κάνουν «κλίμα».
Εμείς λέμε να ψηφίσετε με τόλμη και αγάπη και αισιοδοξία για την Ξάνθη. Εμείς πράγματι, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δε θα σκεφτόμαστε αδιάλειπτα το καλό της πόλης μας. Θα ξεχαστούμε λίγο, θα αφιερωθούμε στις δικές μας έννοιες. Ας διεκδικήσουμε ένα δήμαρχο που θα έχει μόνο αυτό στο μυαλό του μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Ε.Δ.


Κόμμα χωρίς πρόσωπα…
Πώς να σχολιάσεις τη δήλωση της ξανθιώτισσας προέδρου του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου   στο Open που είπε: ««το ΚΙΕΦ είναι τουρκικό κόμμα, αλλά είναι ένα επίσημο κόμμα του ελληνικού κράτους, απλά έχει ιδρυθεί από Τούρκους», ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η πατρίδα της είναι η Ελλάδα, αλλά η «μητέρα πατρίδα της» είναι η Τουρκία;
Το έχουμε τονίσει χιλιάδες φορές ότι για εμάς η ύπαρξη της μειονότητας στη Θράκη είναι πλούτος και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό απόλυτα σεβαστό.
Θεωρούμε όμως ότι έχει μεγάλο κόστος η υποκινούμε πολιτική στάση που δεν υπαγορεύεται από αυτή καθεαυτή την προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων της μειονότητας, αλλά εκπορεύεται από φιλοδοξίες εθνικές, ξένες προς τα ίδια τα μέλη της μειονότητας της Θράκης.
Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν μειονότητες. Μειονοτικά κόμματα υπάρχουν και στα εθνικά κοινοβούλια. Όμως ο λόγος που το ΚΙΕΦ πάντα θα αποτελεί «περιθώριο» είναι γιατί η στόχευσή του ουδεμία σχέση έχει με τα μέλη της μειονότητας.
Το αποδεικνύουν οι σταυροί που έλαβαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το κόμμα. Στην Ξάνθη ο πλειοψηφών έλαβε κάτι περισσότερο από 200 σταυρούς. Δηλαδή, καμία αναγνωρισιμότητα ή δημοφιλία. Δεν υπάρχουν πρόσωπα με προσωπικότητα και δικό τους παράστημα, μόνο εντολοδόχοι με μία και μοναδική υπηρεσία.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…