Δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. προανήγγειλε η Κομισιόν – Εντονότερα τα προβλήματα δανειοδότησης για τους Έλληνες αγρότες
Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων προβλέπει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής
Στους νέους αγρότες επικεντρώνεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που τέθηκε σε εφαρμογή και θα ισχύει μέχρι το 2027. Στόχος είναι η ανανέωση και η ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα, ο εμπλουτισμός του με νέο αίμα μιας και τα στοιχεία της Eurostat καταγράφουν μια γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνά της στην Ευρώπη των 28 μόνο το 7,5% του αγροτικού πληθυσμού είναι κάτω των 35 ετών ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ήτοι το 29,7 % είναι 65 ετών και άνω. Να θυμίσουμε ότι στην χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου ήτοι: 6,9 κάτω των 35 και 33,3% στα 65 και άνω. Για το λόγο η ΚΑΠ έχει «επιστρατεύσει» ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων που αφορούν από άμεσες ενισχύσεις, από χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και δανεισμό από τις τράπεζες με χαμηλά επιτόκια.
Δανειοδοτικό πρόγραμμα στήριγμα σε νέους γεωργούς προανήγγειλε η Κομισιόν
Δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, προανήγγειλαν από κοινού ο ευρωπαίος επίτροπος Φιλ Χόγκαν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Άντριου ΜακΝτάουελ. Η εν λόγω ανακοίνωση μπορεί να έρχεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, καλείται ωστόσο να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα των νέων αγροτών που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι νέοι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά αυτούς που θα ήθελαν να επενδύσουν στη γεωργία και να ενταχθούν σε προγράμματα για νέους αγρότες όμως δεν διαθέτουν τα αναγκαία προς αυτό κεφάλαια: «Στόχος μας να δώσουμε την ευκαιρία σε μια νέα γενιά αγροτών να ξεκινήσουν την γεωργική τους δραστηριότητα πάνω σε στέρεες βάσεις», ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Φιλ Χόγκαν. Το δανειοδοτικό πρόγραμμα κρίθηκε αναγκαίο καθώς από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι το 2017, ποσοστό 27% των αιτήσεων δανειοδότησης που υποβλήθηκαν σε τράπεζες από νέους γεωργούς της ΕΕ απορρίφθηκε, σε σύγκριση με ποσοστό απορρίψεων μόλις 9% όσον αφορά τις αιτήσεις από λοιπές εκμεταλλεύσεις.
Εντονότερα τα προβλήματα δανειοδότησης για τους έλληνες αγρότες
Το ζήτημα καθίσταται ακόμα εντονότερο στη χώρα μας, όπου η ρευστότητα των αγροτών καταγράφεται οριακή και την ίδια στιγμή οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, αντιμετωπίζοντας τα δικά τους κεφαλαιακά ζητήματα, δεν βλέπουν με ιδιαίτερο ζήλο τα χρηματοδοτικά αιτήματα των αγροτών. Η προωθούμενη συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΤΕπ έρχεται να διευκολύνει και τα μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα του αγροτικού χώρου που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τα οποία έχει κάνει αρκετές φορές λόγο τον τελευταίο καιρό ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης.
Σε επίπεδο κρατών μελών, το πρόγραμμα θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης από τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι συμμετέχουσες τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε χορήγηση δανείων που να αντιστοιχεί στο ύψος του ποσού για το οποίο έγινε δέσμευση από την ΕΤΕπ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει, δυνητικά, σε 2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους νέους γεωργούς.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Με το προαναφερόμενο πρόγραμμα θα καλυφθούν πολλές από τις υφιστάμενες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μέσω της χορήγησης:
- χαμηλότερων επιτοκίων·
- μεγαλύτερων περιόδων, έως και 5 ετών, για την έναρξη αποπληρωμής του δανείου·
μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων για την αποπληρωμή του συνολικού δανείου (έως και 15 ετών)·
- πρόσθετης ευελιξίας, ανάλογα με τις συνθήκες, για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών στον γεωργικό τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γεωργοί εξακολουθούν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς την αποπληρωμή των δανείων σε δύσκολες περιόδους. Για παράδειγμα, μέσω της χορήγησης περιόδου χάριτος, που θα απαλλάσσει τους γεωργούς από την αποπληρωμή του δανείου για μερικούς μήνες.
Δύο πιλοτικά δάνεια ύψους 275 εκατ. ευρώ πρόκειται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή στη Γαλλία μέσω του εν λόγω προγράμματος. Τα δάνεια αυτά προορίζονται ειδικά για τους νέους γεωργούς και για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Μαριάννα Ξανθοπούλου