Γιορτάστηκε και φέτος η Μνήμη Του στο παρεκκλήσι του στα Άβδηρα
Τι λέει η ιστορική παράδοση – Πως ο Αϊ Θανάσης έσωσε το χωριό
Με σεμνότητα, κατάνυξη, σεβασμό και πίστη, γιορτάστηκε και φέτος η Μνήμη του Αγίου Αθανασίου στο παρεκκλήσι του στο λόφο των Αβδήρων. Από το πρωί χριστιανοί και μουσουλμάνοι από την Βελόνη που τον γιορτάζουν κάθε χρόνο προσφέροντας αρνιά για το κουρμπάνι του, ανηφόρισαν το λόφο για να παραστούν στην Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του εφημέριου των Αβδήρων πατέρα Νικόλαου και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου.
Στη συνέχεια όπως προστάζει το έθιμο που τηρούν από παλιά οι Αβδηρίτες έστρωσαν τραπέζι όλες οι παρέες στο κιόσκι δίπλα στο εκκλησάκι να γευτούν το νοστιμότατο, όντως, κουρμπάνι που παρασκεύασαν σύμφωνα με την παλιά συνταγή οι μυημένοι συνεχιστές της παράδοσης και ευλογήθηκε από τον ιερέα.
Ο Αϊ Θανάσης προστάτης Χριστιανών και Μουσουλμάνων
«Αϊ Θανάση βόηθα…», είναι η γνωστή επίκληση χριστιανών και μουσουλμάνων σε δύσκολες στιγμές. Μια έκφραση πίστης στον Άγιο που θεωρούν προστάτη τους στα Άβδηρα και στην Βελόνη και είναι αυτή η πίστη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά αναλλοίωτη στο χρόνο ενώ έχει ιστορικές αναφορές.
Τι λέει η ιστορική παράδοση – Πως ο Αϊ Θανάσης έσωσε τα Άβδηρα
Η παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά στα Άβδηρα λέει ότι ο Άγιος έσωσε το χωριό: «Έρχονταν οι Τούρκοι , μια τσέτα να κάνουν σφαγή στ’ Άβδηρα. Λίγο πριν μπουν λένε ότι πέρασε ένα άσπρο άλογο μπροστά τους και άνοιξε ένα ρέμα μεγάλο. Κι άρχισαν τα άλογα να χλιμιντρούν και να μην μπορούν να περάσουν το ρέμα. Κι εκεί ορκίστηκαν ότι δεν θα ματώσουν μύτη και άνοιξε ο δρόμος και μπήκαν στο χωριό . Δεν πείραξαν κανένα μόνο χτύπησαν δυο καμτσικιές τον Μουχτάρη (πρόεδρο). Οι μουσουλμάνοι τον πιστεύουν όλοι…», θυμούνται οι παλαιότεροι. Ο αείμνηστος γιατρός Νίκος Βουρβουκέλης, που καταγόταν από την Βελόνη είχε ασχοληθεί με την καταγραφή της ιστορίας των Αβδήρων και είχε συλλέξει υλικό απ’ όλες τις ιστορικές περιόδους . Σύμφωνα μ’ αυτό: « Ο Άγιος Αθανάσιος ήταν η δεύτερη ενορία των Αβδήρων που εκκλησιάζονται αυτοί που κατοικούσαν στο Τσακάλ μαχαλά. Το τσακάλ μαχαλά δεν ήταν Άβδηρα, είχε πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στα Άβδηρα. Η Αγία Παρασκευή ήταν η παλιά ενορία των Αβδήρων. Οι Αβδηρίτες οι ντόπιοι τους Τσακάλ μαχαλιώτες δεν τους ήθελαν στην ενορία οπότε έκτισαν τον Αϊ Θανάση. Στην πάροδο του χρόνου ενσωματώθηκαν οι ενορίες και το χωριό και έγινε παρεκκλήσι ο Αϊ Θανάσης. Τα Άβδηρα δεν είχαν τούρκους. Όμως κάποτε ξεκίνησε μια μικροεπανάσταση στα Άβδηρα και όλοι είχαν κλειστεί στο σπίτι του Καρκατζάνη. Οι τούρκοι είχαν ορμητήριο τον Άγιο Αθανάσιο. Παρόλο που ήταν λίγοι οι Αβδηρίτες τους απώθησαν και προφανώς σ’ αυτό αναφέρεται ο θρύλος ότι ο Αϊ Θανάσης έσωσε το χωριό. Πολλοί μουσουλμάνοι είδαν τον Αϊ Θανάση σαν όραμα στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους και από τότε άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι φύλακας της Βελόνης».
Μαριάννα Ξανθοπούλου