Αρχική Χωρίς κατηγορία «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» για την σχολική στέγη

«Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» για την σχολική στέγη

0

Οι δάσκαλοι του Δροσερού ζήτησαν λύση από τον δήμο στο πρόβλημα αλλά ο δήμαρχος τους απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει νέο σχολείο γιατί τίποτε δεν έχει άδεια στον συνοικισμό

 

 

Έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον νόμο με την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής. Ι. Καμαρίδης: Το πρόβλημα στο Δροσερό έπρεπε να είχε λυθεί …χθες. Όποιος δεν μπορεί να το λύσει ας κάτσει σπίτι του!»

 

Το πρόβλημα της σχολικής Στέγης στο Δροσερό, θέμα που ανέδειξε με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ το «Ε» αλλά και γενικότερα το ζήτημα έλλειψης αιθουσών για να εφαρμοστεί ο νόμος για την υποχρεωτικότητα της 2χρονης προσχολικής εκπαίδευσης,  συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης  μετά από παρέμβαση του προέδρου του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος και δασκάλων των σχολικών μονάδων του Δροσερού. Το θέμα ήταν εκτός ημερήσια διάταξης σε μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Μαρτίου και περιελάμβανε 25 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Δάσκαλοι ζητούν λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης

Ειδικότερα ο κ. Ντούμος παρουσίασε διεξοδικά το πρόβλημα έλλειψης αιθουσών για την κάλυψη αναγκών της προσχολικής εκπαίδευσης. Επίσης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης στο Δροσερό και ζήτησε την άμεση τοποθέτησης των 2 προκάτ, αίτημα που έχει γίνει πριν 3 χρόνια,  ενώ συσχέτισε τις βιαιοπραγίες που υπέστη ο δάσκαλος στο Δροσερό και με το κτηριακό πρόβλημα. Τόνισε δε την αναγκαιότητα να εξευρεθεί άμεσα λύση. Να αναγερθεί νέο σχολείο στο Δροσερό και να καλυφθούν τα κενά στην προσχολική αγωγή.

Ο δήμαρχος έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση για τον νόμο με την υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Απαντώντας ο δήμαρχος  σ’ ότι αφορά στην προσχολική αγωγή επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε από την βιασύνη να ψηφιστεί κάτι χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Κάτι που όπως είπε επεσήμανε η ΚΕΔΕ. Ανέφερε δε πως σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έγινε μια προσπάθεια να βρεθούν κτήρια ωστόσο δεν κατέστη εφικτό γιατί  υπήρχαν πολλά ζητήματα με αυθαίρετες κατασκευές ή ελλείψεις σε οικοδομικές άδειες. Επίσης είπε πως το υπουργείο έφερε 2 κοντέινερς και στην συνέχεια ανέθεσε τη διαγωνιστική διαδικασία στο δήμο. Όμως υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει δημοπράτησης γιατί πολλά σχολεία δεν έχουν οικοδομική άδεια. Για το Δροσερό είπε πως εκεί τίποτε δεν έχει άδεια κλείνοντας το θέμα.

Δασκάλα στο Δροσερό: « Φοβόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών με τα σπασμένα τζάμια που υπάρχουν…»

Την αγωνία της εξέφρασε με δραματικό τόνο εκπαιδευτικός του Δροσερού που απευθυνόμενη στον δήμαρχο είπε: «Δεν δεχόμαστε ότι δεν μπορείτε να βρείτε λύση. Φοβόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών με τα σπασμένα τζάμια που υπάρχουν.». Ο δήμαρχος της απάντησε ότι υπηρέτησε σε σχολική μονάδα του Δροσερού και δεν φοβήθηκε ποτέ, ενώ η εκπαιδευτικός κατέληξε λέγοντας: «Δεν εξασφαλίζουμε στα παιδιά το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση». Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Φανουράκης καταδίκασε την βιαιοπραγία εναντίον του εκπαιδευτικού και κατέθεσε την πρόταση να γίνει με πρωτοβουλία του δήμου μια ευρεία σύσκεψη με τις πολιτικές αρχές και όλους τους φορείς για να βρεθεί μια λύση.

Καμαρίδης: Το πρόβλημα στο Δροσερό έπρεπε να είχε λυθεί …χθες. Όποιος δεν μπορεί να το λύσει ας κάτσει σπίτι του!»

Ο κ Καμαρίδης  είπε πως είναι υποκρισία να λέει η δημοτική αρχή ότι τώρα θα μελετήσει τα προβλήματα στο Δροσερό: « 5 χρόνια δεν ξέρατε τις συνθήκες στο Δροσερό; Το πρόβλημα έπρεπε να  έχει λυθεί …χθες. Κι αυτός που λέει ότι  δεν μπορεί, να μην ανακατεύεται με τα κοινά να κάτσει στο σπίτι του»!

Ο κ. Ανταμπούφης τόνισε ότι η προτεραιότητα πάντα είναι οι μαθητές και πως όταν υπάρχει κοινωνικό συμφέρον μπορεί να τηρείται το πνεύμα και όχι το γράμμα του νόμου. «Είναι ψέμα ότι κλήθηκε η κοινωνία να εφαρμόσει τον νόμο για την προσχολική αγωγή σε μια μέρα. Αλλά εσείς το μόνο συστηματικό που κάνετε είναι συστηματικά να μην συζητάτε». Η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής κα Δώρα Γαννώτα είπε πως αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των παιδιών στα σχολεία του Δροσερού και αυτό σημαίνει ότι γίνεται σωστή δουλειά και πως έχει χρέος η πολιτεία να λύσει το πρόβλημα: «Η σχολική στέγη δεν λύνεται μέσα σε 5 μήνες. Ζητήσαμε να ξαναχορηγηθεί  το οικόπεδο για να κτιστεί σχολείο αλλά δεν έγινε δεκτό. Ωστόσο έχουμε κάνει συντήρηση στα οικήματα . Το

2018 για το σχολείο του Δροσερού δώσαμε  23.000 ευρώ».  Η κα Χαριτωνίδου ανέφερε πως από το 2006 ζητάνε σχολείο αλλά ακόμη δεν έχει γίνει και πάντα η απάντηση είναι δεν υπάρχει σχέδιο στο Δροσερό. Οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για παιδιά και εκπαιδευτικούς,  πρέπει να υπάρξει άμεση λύση». Δευτερολογώντας ό δήμαρχος και πάλι επέρριψε ευθύνες σε αυτούς που νομοθετούν και είπε πως είναι άδικο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι ο δήμος δεν κάνει προσπάθειες για την σχολική στέγη επισημαίνοντας πως όλα τα λεφτά της ΣΑΤΑ διατίθενται στα σχολεία και επίσης από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Δεν συμφώνησαν να συζητήσουν Ψήφισμα κατά της Χ.Α.

Στα εκτός ημερησίας επίσης κατατέθηκε πρόταση για Ψήφισμα που να καταδικάζει ομόφωνα την δράση της Χ.Α. Όπως εξήγησε  ο κ. Ανταμπούφης υπάρχει μια αναζωπύρωση της δραστηριότητά της επειδή πλησιάζει στο τέλος της δίκης για τον Παύλο Φύσσα και πως υπάρχουν πρόσφατα γεγονότα στο δήμο μας, στα σχολεία μας: «Πρέπει να καταστήσουμε ως δημοτικό συμβούλιο σαφές ότι είναι Ανεπιθύμητα τα μέλη της ΧΑ, να καταδικάσουμε τις ενέργειες τους και να πούμε πως δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους μορφώματα,  ανθρώπους και πρακτικές στο δήμο μας. Όμως η πρότασή του έπεσε το κενό καθώς η πλειοψηφία ψήφισε να μην συζητηθεί το θέμα ενώ ο δήμαρχος επικαλέστηκε τα 25 θέματα της ημερήσιας διάταξης που πρέπει να συζητηθούν.

 2 υπηρεσίες του δήμου διαφωνούν

Διχογνωμία δύο υπηρεσιών του δήμου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Δόμησης και των τεχνικών Υπηρεσιών αποκαλύφθηκε στο θέμα που αφορά  τις επισκευαστικές εργασίες  στο ρολόι και στο «Π». Για την περάτωση του έργου ζητήθηκε παράταση και όπως  έγινε γνωστό από τις ερωτοαπαντήσεις του Μ. Φανουράκη προς την κα Μανά  η υπηρεσία Δόμησης δεν υπέγραψε την 3η έκθεση που πρότεινε η υπηρεσία για συμπληρωματικές εργασίες. Το επιχείρημα που προέβαλε ο κ. Φανουράκης ήταν μήπως ο εργολάβος στραφεί εναντίον του δήμου και πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει σε άλλη συνεδρίαση που θα είναι και η υπηρεσία δόμησης για να εξηγήσει. Η κα Μανά όμως  βεβαίωσε πως  η παράταση ζητείτε επειδή οι συμπληρωματικές εργασίες που προτείνει η τεχνική υπηρεσία πρέπει ένα έχουν την έγκριση της Υπηρεσία νεωτέρων Μνημείων και πως αν δεν δοθεί η

η παράταση (μέχρι 13/5) δεν θα γίνουν οι εργασίες.  Τελικά απορρίφθηκε η πρόταση Φανουράκη ενώ υπέρ αυτής ψήφισε και ο κ. Ανταμπούφης.

Μελέτη πεζογέφυρας Κιμμερίων –Τέλη του 2020 θα ολοκληρωθεί το έργο

Παράταση ζητήθηκε και για την σύνταξη της μελέτης για την πεζογέφυρα Κιμμερίων με τον κ. Καμαρίδη να ρωτά: «Είπατε ότι θα φτιάχνατε την μελέτη και το έργο μόνοι σας

Πότε προβλέπεται να παραδοθεί αυτή η γέφυρα στον κόσμο;». Ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος του απάντησε ότι ξεκίνησε διαγωνισμός της μελέτης και ζητάνε 2 εβδομάδες να καταθέσει την μελέτη ο ανάδοχος. Αμέσως μετά θα γίνει  ο διαγωνισμός για το έργο (5 – 6 μήνες μετά). Τελικά ο κ. Φανουράκης υπολόγισε ότι η γέφυρα θα κατασκευαστεί τέλη του 2020.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χ. Τοψίδης: Πρώτη, πλέον, σε εντάξεις ΕΣΠΑ με 504 εκ. ευρώ η Περιφέρεια ΑΜΘ

Εκδήλωση διαβούλευσης των δράσεων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτ…