Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι πλαστικές «φωλιές» απειλή για το χταπόδι και τον βυθό

Οι πλαστικές «φωλιές» απειλή για το χταπόδι και τον βυθό

0

Μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των χταποδιών στο Θρακικό πέλαγος εκτιμούν οι παράκτιοι αλιείς  – Ζητούν αλλαγές στο Π.Δ. 157/2004 που ορίζει τον χρόνο αλλά και τον τρόπο αλίευσης

 

Πάνω από 200.000 πλαστικά «κουτιά – φωλιές» μολύνουν τον βυθό από την Κεραμωτή μέχρι το Λάγος –  Γίνονται αυστηροί έλεγχοι από το Λιμεναρχείο, διαβεβαιώνει ο Διοικητής Λιμενικού Σταθμού Λάγος

 

Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παράκτιοι αλιείς που δραστηριοποιούνται στις ακτές του Θρακικού πελάγους. Διαπιστώνουν δραματική μείωση του αριθμού των χταποδιών τα τελευταία 5 – 6 χρόνια αλλά και ανησυχούν για οικολογική καταστροφή του βυθού από τα εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά κουτιά που χρησιμοποιούνται για την αλίευση του! Τόσο οι αλιείς όσο και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ζητούν άμεση τροποποίηση του Π.Δ. 157/2004 ως προς τον επιτρεπόμενο χρόνο αλλά και τον τρόπο αλίευσης του συγκεκριμένου είδους ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή.

Με εξαφάνιση κινδυνεύει το χταπόδι και οικολογική καταστροφή απειλεί το Θρακικό πέλαγος

Να σημειώσουμε ότι το Π.Δ. δίνει την δυνατότητα στους παράκτιους αλιείς να χρησιμοποιούν 1.500 κουτιά  κατ’ άτομο.  Τα κουτιά που δένονται μεταξύ του με σχοινιά βυθίζονται στο νερό κατά το εξάμηνο που επιτρέπεται η αλίευση του χταποδιού ήτοι Οκτώβριο – Ιούνιο και κατά την περίοδο αναπαραγωγής του που είναι από 1 Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να ανασύρονται. Τα χταπόδια τα χρησιμοποιούν σαν φωλιά και ουσιαστικά παγιδεύονται εκεί και χωρίς κόπο αλιεύονται. Στην πράξη όμως υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα και στον επιτρεπόμενο αριθμό καθώς το κόστος είναι μηδαμινό( κοστίζει 1 ευρώ το κουτί) και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν ιδιαίτερα από την στιγμή που θα βυθιστούν από την αρμόδια υπηρεσία που είναι το Λιμενικό.

Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί αλιείς να μην ανασύρουν όλα τα κουτιά τους την περίοδο της απαγόρευσης του τριμήνου με αποτέλεσμα  μεγάλος αριθμός παραμένει στο βυθό, καθώς ανασύρουν μόνο μέρος του συνόλου των κουτιών. Πολλά απ’ αυτά επίσης καταλήγουν στον βυθό αφού περνούν οι μηχανότρατες και κόβουν τα σχοινιά.

Δραματική μείωση των χταποδιών στις θάλασσες μας – S.Ο.S. από τους ψαράδες

Ο πρόεδρος του συλλόγου αλιέων Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης εκτιμά πως στον βυθό από την Κεραμωτή έως το Λάγος έχει πάνω από 200.000 πλαστικά κουτιά! «Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εμείς είμαστε υπέρ του να μεγαλώσει ο χρόνος που απαγορεύεται η αλίευση του χταποδιού για να δώσουμε την ευκαιρία να αναπαραχθεί σωστά. Το τρίμηνο που προβλέπει το Π.Δ. είναι πολύ λίγο.  Η υπεραλίευση έχει οδηγήσει στην δραματική μείωση του είδους έως και 50% τα τελευταία 5 – 6 χρόνια. Τότε ο καταναλωτής αγόραζε χταπόδια με 3 – 4 ευρώ και τώρα η τιμή παραγωγού έφτασε στα 8 – 9 ευρώ το κιλό. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε το είδος και το μεροκάματο μας παράλληλα. Όπως επίσης θέλουμε να προστατεύσουμε και τις θάλασσές μας . Τα πλαστικά κάνουν μεγάλη οικολογική ζημιά. Κρατούν χρόνια μέσα στον βυθό γιατί το πλαστικό δεν λιώνει, δεν διασπάται.  Ίσως μια λύση θα ήταν να τα αντικαταστήσουμε με πήλινα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Βέβαια αυτά είναι πιο ακριβά αλλά έτσι θα μειωθεί και ο αριθμός που θα χρησιμοποιούμε. Επίσης δεν πρέπει να δίνονται άδειες στα διεθνή ύδατα κατά την περίοδο που απαγορεύεται η αλίευση γιατί τα χταπόδια μετακινούνται σε μεγάλα βάθη και αλιεύονται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει το υπουργείο να το εξετάσει και να τροποποιήσει το Π.Δ. λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις θέσεις μας και τους προβληματισμούς μας».

Προβληματισμός και στην Διεύθυνση Αλιείας Ξάνθης

Τους προβληματισμούς των αλιέων συμμερίζονται και στην Διεύθυνση Αλιείας της Π.Ε. Ξάνθης αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει τόσο από την υπεραλίευση του είδους αλλά και του υπεράριθμου των κουτιών που χρησιμοποιούνται γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για το είδος αλλά και την μόλυνση του βυθού. Ωστόσο τονίζουν αρμοδίως πως δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε ακραίες λύσεις όπως κατάργηση των κουτιών αλλά μια λύση θα ήταν αντικατάστασή τους με πήλινα όπως και ευαισθητοποίηση των αλιέων ως προς το να πεισθούν μην τα εγκαταλείπουν στο βυθό καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κατά  την περίοδο απαγόρευσης αλιείας με το συγκεκριμένο εργαλείο (01 Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου) μεγάλος αριθμός κουτιών παραμένει στο βυθό, καθώς οι αλιείς ανασύρουν μέρος του συνόλου των εργαλείων που διαθέτουν.

Γίνονται αυστηροί έλεγχοι από το Λιμεναρχείο, διαβεβαιώνει ο Διοικητής Λιμενικού Σταθμού Λάγος

«Με δική μας απόφαση υποχρεώνουμε να μας ειδοποιήσουν οι αλιείς μία ώρα πριν την φόρτωση και την εκφόρτωση των κουτιών ώστε να κάνουμε έλεγχο. Ο νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σ’ όσους παραβιάζουν το επιτρεπόμενο όριο. Επίσης με το λιμενικό σκάφος που έχουμε παραλάβει έχει πάρει καλή τροπή η αστυνόμευση σ΄ όλη την παραλιακή ζώνη. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι αλιείς και να μην προβαίνουν σε παραβάσεις. Πρέπει οι ίδιοι να προστατεύουν το είδος γιατί έτσι προστατεύον το κεφάλαιό τους και τη θάλασσα που είναι ο οικείος χώρος που δραστηριοποιούνται, σημειώνει ο διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Λάγος κ. Απόστολος Κυλίτσης.

Περιμένουν απάντηση από το ΥΠΑΑΤ οι αλιείς

Να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Παράκτιων Αλιέων Νήσου Θάσου ήταν αυτός που οργανωμένα κινητοποιήθηκε περιγράφοντας μία προβληματική κατάσταση και στις αρχές Απριλίου εστάλη επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Τμήμα Αλιείας Καβάλας, στο Τμήμα Αλιείας Ξάνθης, στο Τμήμα Αλιείας Ροδόπης, στο ΙΝΑΛΕ  Ν. Περάμου και στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές. Οι αλιείες εκθέτουν το πρόβλημα και ζητούν: α) την πλήρη απαγόρευση της αλιείας και της πώλησης του χταποδιού τους μήνες της απαγόρευσης Ιούνιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο. β) Να μην δίνονται άδειες στα Διεθνή Ύδατα για την αλιεία χταποδιού. γ) την αντικατάσταση του εργαλείου κουτί από πλαστικό υλικό σε πήλινο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Παράγοντας ανάπτυξης παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ενισχύουν την πιθανότητα παχυσαρκίας, εν…