Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ξεκίνησε η «μάχη» της τιμής του αρνιού

Ξεκίνησε η «μάχη» της τιμής του αρνιού

0

Αγωνιούν οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού μας. Σε χαμηλά επίπεδα οι τωρινές τιμές που δίνουν οι έμποροι  – Ελπίζουν σε …ανάσταση τιμών στο παζάρι της Δράμας  και του Λαγκαδά

 

Ζητούν ελέγχους από τις υπηρεσίες και συνιστούν: Κανένα αρνί να μην φεύγει από την στάνη χωρίς σκουλαρίκι! Ο νομός μας από τους πρώτους της χώρας σε ζωικό κεφάλαιο και πρώτος σε γαλακτοπαραγωγή!

 

Την «μάχη» της τιμής του αρνιού ετοιμάζονται να δώσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού μας, με το αλισβερίσι με τους εμπόρους να βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ αναμένουν με αγωνία το παζάρι της Δράμας στις 20 Απριλίου και του Λαγκαδά στις 21, γα  να διαμορφωθούν οι τιμές σε βαθμό που θα τους συμφέρει να  πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους. Οι ημερομηνίες αυτές αποτελούν ορόσημο για τους κτηνοτρόφους για το φετινό Πάσχα καθώς αν δεν κάνουν συμφωνίες με τους εμπόρους μέχρι αυτές οι έμποροι θα καλύψουν τις ανάγκες τους από άλλες αγορές από τρίτες χώρες – όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο –  και θα τους μείνουν τα ζωντανά τους αμανάτι!

Μπαίνουν «μέσα με το κεφάλι» με τις τωρινές τιμές  – Ελπίζουν σε …ανάσταση τιμών στο παζάρι της Δράμας  και του Λαγκαδά

Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς αυτή την στιγμή οι έμποροι του δίνουν 2,05 – 2,10 ευρώ/κιλό για το ζωντανό και 3,30 – 3,50 ευρώ/ κιλό κρέας: «Για μας αυτή η τιμή είναι απαγορευτική. Ένα αρνάκι για να φτάσει 65 – 70 ημερών έχει κοστολόγιο 55 – 60 ευρώ.  Με 2,10 τιμή θα το πουλήσουμε 38 ευρώ Αυτό θα είναι καταστροφή για μας γιατί δεν βγάζουμε τα έξοδά του. Έτσι βρισκόμαστε σε αναμονή να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές στα δύο Παζάρια».

Ζητούν ελέγχους από τις υπηρεσίες– Κανένα αρνί να μην φεύγει από την στάνη χωρίς σκουλαρίκι!

Όπως αναφέρει ο κ. Ψεμματάς αυτό που ζητούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από την πολιτεία είναι ελέγχους στα Τελωνεία αλλά και στα Κτηνιατρεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κι αυτό γιατί είναι περίοδος που ανθεί το φαινόμενο των …βαπτίσεων! «Εμείς αυτό που ζητάμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή από την πολιτεία είναι να γίνονται έλεγχοι στα Τελωνεία και στα Κτηνιατρεία. Δεν είμαστε κατά των εισαγωγών αμνοεριφίων από την Ρουμανία ή τα Σκόπια. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Απλά ζητάμε να μην ελληνοποιούνται και πωλούνται ως ελληνικά. Γίνονται διάφορα. Υπάρχουν έμποροι που αγοράζουν λίγα αρνιά δικά μας και εισάγουν από τα Σκόπια και όλα μαζί τα βαπτίζουν ελληνικά και τα πουλάνε ως ελληνικά. Γι αυτό εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους μας. Να προσέχουν την σήμανση. Να μη φεύγει  κανένα αρνί από την στάνη χωρίς το σκουλαρίκι που είναι η ταυτότητά του στο αυτί του,  και όχι στο χέρι του εμπόρου! Γιατί  γίνονται κι αυτά και ευνοούν τις ελληνοποιήσεις.  Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι ελέγχου αλλά δυστυχώς δεν γίνονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας λένε ότι δεν έχουν προσωπικό. Είναι εις βάρος μας αλλά και εις βάρος των καταναλωτών που μπορεί τελικά να καταλήξουν να τρώνε ρουμάνικο αρνί ενώ το έχουν πληρώσει για ελληνικό. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι έμποροι. Γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι τα δικά μας αρνάκια και τα κατσικάκια είναι εξαιρετικής ποιότητας, λόγω των κλιματικών συνθηκών αλλά και των προδιαγραφών που τηρούμε  σε αντίθεση με τα εισαγόμενα».

Ο νομός μας από τους πρώτους της χώρας σε ζωικό κεφάλαιο – Τι συμβαίνει με τα κατσίκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο νομός μας βρίσκεται στην πρώτη τριάδα από τους νομούς της χώρας σε ζωικό κεφάλαιο διαθέτοντας 70.000 ζώα ενώ είναι ο πρώτος σε γαλακτοπαραγωγή! Οι περισσότερες μονάδες στον κάμπο εκτρέφουν πρόβατα ενώ στην ορεινή ζώνη κυριαρχούν τα κατσίκια που φημίζονται για την ποιότητα τους. Το κατσικίσιο κρέας είναι πιο φτηνό σε σχέση με του αρνιού όλο τον χρόνο αλλά την περίοδο του Πάσχα ενώ οι τιμές παραγωγού  είναι πιο φτηνές σε σχέση με τις τιμές παραγωγού του αρνιού στο τσιγκέλι το βρίσκουμε ακριβότερο. Όπως αναφέρει ο κ. Ψεμματάς  παίρνουν κατσίκια από την ορεινή περιοχή με 1,70/ κιλό ζωντανά και τα πουλάνε στα κρεοπωλεία 10, 70!. Να σημειώσουμε ότι το κατσίκι έχει μεγαλύτερο χρόνο πάχυνσης από το αρνί με  90 – 100 μέρες.

Ο νομός μας πρώτος σε γαλακτοπαραγωγή – Μειωμένες οι τιμές στο γάλα

Ο νομός μας είναι πρώτος σε παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν μειωθεί από 1 ευρώ και 1,02 που πουλούσαν σε 78 λεπτά αλλά και έως 63 λεπτά το πρόβιο γάλα όταν το κοστολόγιο είναι στα 60 λεπτά. Ο κ. Ψεμματάς σημειώνει πως η κτηνοτροφία δοκιμάζεται τα τελευταία 5 χρόνια από υψηλή φορολογία αλλά και υψηλό κόστος ζωοτροφών.  Ωστόσο επισημαίνει πως είναι η νέα ΚΥΑ που ορίζει να αναγράφεται στη συσκευασία του γάλακτος, των γιαουρτιών και της φέτας η  χώρα προέλευσης και παραγωγής του γάλακτος και όχι όπως ίσχυε με το διακριτικό χώρα Ε.Ε., είναι στην θετική κατεύθυνση γιατί προστατεύει τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος Διοικητής Δ’ ΣΣ, ο Αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος

Ήταν Διοικητής της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στην Αλεξανδρούπολη   Το Κυβε…