Διάλεξη σήμερα στο Μουσείο με την επ. καθηγήτρια του ΔΠΘ Νόρα Ναξίδου
Στην ενότητα «2-3 πράγματα που ξέρω για…» οι προσκεκλημένοι της ΦΕΞ παρουσιάζουν «2-3 πράγματα…» που θα βοηθήσουν στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων…
Σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, στις 20.00, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: «Η βουλγαρική εξωτερική πολιτική και το ζήτημα της Θράκης (1878-1919)», με την Νόρα Ναξίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελεονώρα Ναξίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη. Το 2008 διορίστηκε ως λέκτορας της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και το 2014 έγινε επίκουρη καθηγήτρια. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ (2000). Πεδίο της έρευνάς της αποτελεί ο χώρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κυρίως κατά τη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Ειδικότερα τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το φαινόμενο του εθνικισμού στα Βαλκάνια, την ανάπτυξη των εθνικών κινημάτων και τη συγκριτική τους προσέγγιση, τις σχέσεις εκκλησίας και εθνικής ιδεολογίας, θέματα μειονοτήτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη νεότερη και σύγχρονη βουλγαρική ιστορία και ιστοριογραφία. Επιπλέον η επιστημονική της ενασχόληση επεκτείνεται και στη μεσαιωνική βαλκανική ιστορία. Εξετάζει τις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας και πολιτικής ιδεολογίας με σημείο αναφοράς την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
*Φωτογραφία: Ασφαλιστήριο συμβόλαιο του Μαργαρίτη Ιωάννου έναντι ποσού 290 λέβα από 24/4/1914 έως 24/4/1921 από Κων/νο Φραντζή για πυρκαγιά. Έμβλημα: «Θεέ προστάτευε την Βουλγαρία». Πρώτη Βουλγαρική ασφαλιστική εταιρία στην πόλη Ρούσσε που βρίσκεται στο βόρειο- ανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας.
Αρχείο Χαρίκλειας Σταματίας Μαργαριτοπούλου. Από το υπό έκδοση βιβλίο της με τίτλο «Μονοπάτια Διασποράς Λατινόφωνων Ελλήνων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οδοιπορικό μέσα από ένα ανέκδοτο οικογενειακό αρχείο 1864-1949.»