Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογικό αλαλούμ λίγο πριν τις κάλπες

Εκλογικό αλαλούμ λίγο πριν τις κάλπες

0

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ξεχωριστές κάλπες για το δημοτικό συμβούλιο και για το τοπικό συμβούλιο. Ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίζει άλλο συνδυασμό για το Δ.Σ. και άλλο για Τ.Σ.

 

Α. Καρά, δικηγόρος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος: «Ευνοούνται τα ρουσφέτια..»

Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης: «Καθιστά τον δήμαρχο όμηρο των τοπικών συμβούλων…»

Σ. Γιαλάογλου, δικηγόρος: «Ειδικά ο β’ γύρος θα μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο παζάρι… “

 

 Μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές και εκλογές και τις ευρωεκλογές καθώς απομένει 1,5 μήνα για να στηθούν οι κάλπες. Παρά ταύτα θολό παραμένει το τοπίο τόσο στους υποψήφιους όσο και στους ψηφοφόρους ποια θα είναι  τελικά η διαδικασία σ’ ότι φορά την εκλογή των δημοτικών συμβούλων αλλά και των τοπικών καθόσον υπάρχουν αλλαγές  που έχουν θεσμοθετηθεί πρόσφατα σ’ ότι αφορά στην εκλογή των τοπικών συμβούλων. Το «Ε» επιχείρησε να προσεγγίσει το θέμα από διαδικαστικής πλευράς αλλά κυρίως ως την λειτουργικότητα των αλλαγών κατά την εφαρμογή τους στην πράξη και των συνεπειών τους στην διοίκηση των δήμων. Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε σε νομικούς , ένας εκ των οποίων ο κ. Αχμέτ Καρά που είναι εν ενεργεία αλλά και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ξάνθη για Όλους», τον κ. Στέργιο Γιαλάογλου, γνωστός ποινικολόγος και έναν εν ενεργεία και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο , τον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη.

Αλαλούμ: Ξεχωριστές κάλπες για το δημοτικό συμβούλιο  και το τοπικό συμβούλιο

Μεγάλα μπερδέματα περιμένουν τους ψηφοφόρους αλλά και τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία εκλογικής καταμέτρησης που θα πρέπει να τους κατευθύνουν. Κι αυτό γιατί πλέον τα τοπικά συμβούλια έχουν ανεξαρτοποιηθεί και θα είναι ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και κάλπη από τα δημοτικά συμβούλια. Έτσι ο ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει τον συνδυασμό που θέλει και για τοπικούς συμβούλους είτε αυτούς που είναι στον συνδυασμό που ψήφισε είτε σε άλλο συνδυασμό. Η δε εκλογή του θα γίνεται ανάλογα με τις έδρες που θα έχει πάρει ο συνδυασμός . Αυτό δίνει το δικαίωμα σε κάποιον υποψήφιο  Χ συνδυασμού που πλειοψήφησε μεν αλλά δεν έλαβε το 50% στον α’ γύρο να χάσει στο β’ γύρο αν συνεργαστούν αυτοί που μειοψήφησαν. Έτσι οι εκλεγέντες δήμαρχοι είναι πιθανόν να έχουν τοπικούς συμβούλους από άλλες παρατάξεις, με ότι αυτό σημαίνει στα ελληνικά δεδομένα, που είναι γεγονός ότι ούτε στην κεντρική πολιτική σκηνή,  ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση ανεπτυγμένη η κουλτούρα της συνεργασίας.

kara ahmet1Α. Καρά, δικηγόρος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος: «Ευνοούνται τα ρουσφέτια και τα διάφορα παιχνίδια…»

«Θεωρώ ότι δεν θα λειτουργήσουν θετικά αυτές οι αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούν οι ψηφοφόροι με τις ξεχωριστές κάλπες αλλά αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι ευνούνται τα ρουσφέτια και τα διάφορα παιχνίδια με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσα τοπικά συμβούλια. Για παράδειγμα να υπάρχει ένα στην Σταυρούπολη και όχι 7 για κάθε οιακισμό. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν τοπικά συμβούλια για Κιμμέρια ή Εύμοιρο. Έτσι κι αλλιώς στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησαν και απαξιώθηκαν από τους ίδιους που συμμετείχαν. Σχεδόν δεν συνεδρίαζαν ποτέ. Αν και είχαν κάποιες αρμοδιότητες ωστόσο ήταν υποβαθμισμένη η λειτουργία τους», σημειώνει ο κ. Καρά.

Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης: «Καθιστά τον δήμαρχο όμηρο των τοπικών συμβούλων…»

Αρνητικός είναι επίσης ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης, ο οποίος θεωρεί ότι γενικά θα επικρατήσει ένα …μπάχαλο: « Είναι αρνητικό από κάθε άποψη. Πρώτα απ’ όλα ευνοεί τις συναλλαγές, τα ρουσφέτια. Καθιστά τον δήμαρχο όμηρο των τοπικών συμβούλων που μπορεί να ζητούν διάφορα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο δήμος. Εδώ έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε διαφωνίες μέσα στον ίδιο συνδυασμό σκεφτείτε τι θα γίνει αν πρέπει να συνεργαστούμε με σύμβουλους από άλλους συνδυασμούς. Αυτό θα έχει επιπτώσεις  στην λειτουργία του δήμου».

gialaoglou-stΣ. Γιαλάογλου, δικηγόρος: «Ειδικά ο β’ γύρος θα μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο παζάρι… Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;»

«Τραγωδία», χαρακτηρίζει τις νέες ρυθμίσεις που γίνονται με σκοπιμότητα και μάλιστα συσκοτίζουν αντί να διαλευκάνουν την κατάσταση γύρω από τη εκλογική διαδικασία, ο κ. Γιαλάογλου: «Οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι ρεαλιστικές για την ελληνική κοινωνία που δεν έχει αναπτύξει την κουλτούρα της συνεργασίας σε κανένα επίπεδο. Ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική είναι μια τραγωδία. Πώς θα διοικείται ο δήμος αν δεν υπάρχει πλειοψηφία; Πώς θα περνάει το τεχνικό πρόγραμμα; Μάλιστα δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζεται κατά έργο. Αυτό δεν ευνοεί τις συναλλαγές; Γι αυτό το λόγο βλέπουμε σ’ αυτές τις εκλογές τεράστια πολυδιάσπαση. Γιατί κάποιοι που δεν είχαν ελπίδα να εκλεγούν μέσα στην πρώτη 6άδα ως δημοτικοί σύμβουλοι κάποιου συνδυασμού μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν δικούς τους συνδυασμούς ώστε να μπουν στο δημοτικό συμβούλιο και μετά να κάνουν τις συναλλαγές τους στο β΄γύρο. Δίνει επίσης την δυνατότητα να υπάρχουν αντιδήμαρχοι από άλλη παράταξη. Πως και με ποια κριτήρια; Δίνεται μια επίφαση δημοκρατίας αλλά θα έχει αρνητικό αντίχτυπο στην λειτουργία των δήμων. Ειδικά ο β’ γύρος θα μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο παζάρι… Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …