Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2019

0

Μια εικόνα
Η φωτογραφία αυτή τα λέει όλα. Και δείχνει την έλλειψη Παιδείας που έχουμε. Ο συμπολίτης έβγαλε έξω από το σπίτι του ό,τι δεν χρειάζεται, τα έφερε στους κάδους και τα άφησε εκεί. Θεώρησε ότι μέχρι εκεί φτάνει η υποχρέωση του. Αλήθεια, πότε θ’αλλάξει αυτή η συμπεριφορά μας, η αγάπη για τον τόπο μας, η εφαρμογή του νόμου;
Για την ιστορία, για άλλη μια φορά δημοσιοποιούμε το τηλέφωνο της δημοτικής υπηρεσίας για τα ογκώδη που είναι το 25410 22786.
Γ.Δ.


Που θα βρεις το δίκιο σου;
Το πρόσφατο περιστατικό με τον οδηγό μοτό που καταδιωκόμενος από αστυνομικούς λόγω ποινικών του δραστηριοτήτων (κλοπές κλπ) και ο οποίος τράκαρε με Ι.Χ. συμπολίτη μας, έχει εκτός των άλλων και μία σοβαρή παράμετρο, αυτήν της αποζημίωσής του για τις ζημιές που υπέστη το όχημά του από το δίκυκλο. Και ναι μεν ο παράνομος συνελήφθη και θ’ ακολουθήσουν τα γνωστά διαδικαστικά. Τις υλικές ζημιές στο Ι.Χ. του όμως ποιος θα τις πληρώσει;  Διότι η μοτό ήταν κλεμμένη, όχι δική του. Η ασφάλεια του δικύκλου αποδέχεται τη ζημιά όταν την οδηγεί ο ιδιοκτήτης, όχι ο κλέφτης. Κι έτσι ο μη φταίχτης, πέρα από τη λαχτάρα που περνάει, καλείται να πληρώσει και τις ζημιές.
Για το θέμα σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει κάποια μέριμνα διότι αρκετές φορές το ύψος της ζημιάς είναι υψηλό τόσο στο κλεμμένο όχημα, όσο και σ’αυτό που συγκρούεται.
-Μη σου τύχει, κι άντε να βρεις το δίκιο σου.
Γ.Δ.


Το Σάββατο των επαφών
Καλός ο καιρός, λιακάδα αρκετή, βροχή καθόλου, όλα βολικά για έξοδο. Ε, αυτήν την έξοδο των Ξανθιωτών για βόλτα και αναψυκτήριο και καφέ, κάποιοι την εκμεταλλεύτηκαν δεόντως. Και καλά έκαναν βεβαίως.  Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και περιφερειακούς ο λόγος, οι οποίοι «εξέδραμαν» για να μοιράσουν τις κάρτες τους, να γνωρίσουν και να γνωριστούν με τους ψηφοφόρους. Περίοδος καθαρά προεκλογική και οι κινήσεις αυτές απαραίτητες.
Γ.Δ.


Τι σκέφτονται οι υποψήφιοι;
Ως γνωστόν, η πόλη της Ξάνθης διαθέτει δύο πάρκινγκ. Το ένα στην οδό Ηρώων, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια, εβρισκόμενο σε δικαστική διαμάχη με τον πρώην ενοικιαστή για διάφορες ελλείψεις του. Το  δεύτερο και μεγαλύτερο, δημιουργήθηκε από τον Φιλ. Αμοιρίδη και για άγνωστους λόγους ακόμη, δεν ολοκληρώθηκε. Προφανώς η δημιουργία των δύο αυτών πάρκινγκ θα έλυνε σημαντικά προβλήματα. Ρωτάμε: Ποια είναι η θέση των υποψηφίων δημάρχων για το θέμα;
Γ.Δ.


Ο πλέον προσιτός υποψήφιος
Ποιος υποψήφιος δήμαρχος είναι πιο ανοιχτός, πιο προσιτός, προσεγγίσιμος και ανθρώπινος; Η ερώτηση τέθηκε στην παρέα και ακούστηκαν πολλά και διάφορα. Κι αυτό διότι το χάρισμα αυτό, διότι για χάρισμα πρόκειται, δεν το διαθέτουν όλοι. Στην παρέα έγινε μεγάλη συζήτηση και αναφορά σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους του νομού, τουλάχιστον όσοι είναι γνωστοί. Και οι συζητητές συμπολίτες, αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στους υποψήφιους της μητροπολιτικής πόλης. Εκεί επικεντρώθηκαν κυρίως διότι κάποιους περιφερειακούς, νέους υποψήφιους, δεν τους γνωρίζουν για να έχουν άποψη. Λοιπόν η συζήτηση αυτή, ανθρώπινη και επίκαιρη, ήταν ιδιαίτερα αναλυτική. Για τον κάθε υποψήφιο δήμαρχο υπήρξαν θετικά και αρνητικά, κάποιοι προσέγγιζαν περισσότερο το ερώτημα, κάποιοι όχι, υπήρχε διχογνωμία, οι παρόντες χωρίστηκαν κι έτσι τελικό θετικό συμπέρασμα για κάποιον, ομόφωνο, δεν υπήρξε.
Έτσι, η επιλογή παραπέμφθηκε στους ψηφοφόρους, οι οποίοι σίγουρα θα προσμετρήσουν το ποιος υποψήφιος δήμαρχος είναι πιο προσιτός και ανθρώπινος.
Γ.Δ.


Αύξηση διαζυγίων
Δεν είναι μόνον ελληνική η διαπίστωση της αύξησης των διαζυγίων. Κυρίως μεταξύ των νέων ζευγαριών. Ιδού τα στοιχεία για τη χώρα μας.
Η οικονομική κρίση δεν οδήγησε μόνο στην πτώχευση χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά έφερε γκρίνια και διαζύγια στα ζευγάρια. Την τελευταία δεκαετία, τα διαζύγια στη χώρα μας έκαναν άλμα 45,8%. Από 13.163 που είχαν εκδοθεί το 2008, έφθασαν τα 19.190 το 2017. Την ίδια περίοδο 3.222 επιχειρήσει κήρυξαν πτώχευση, εκ των οποίων τρεις στις δέκα δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Βεβαίως και τα οικονομικά προβλήματα αυξάνουν τα διαζύγια. Υπάρχουν και περιπτώσει ζευγαριών που αποφασίζουν να χωρίσουν για τα μάτια της εφορίας και των τραπεζών. Για να γλιτώσουν από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά για την κρίση στις σχέσεις των ζευγαριών. Το 2017 εκδόθηκαν 19.190 διαζύγια. Ένα χρόνο νωρίτερα είχαν εκδοθεί 11.013. Δηλαδή μέσα σε ένα έτος καταγράφεται αύξηση 74,2%. Το 2017 έγιναν 50.138 γάμοι με την αναλογία γάμων και διαζυγίων ανά 1.000 κατοίκους να είναι 4,7 και 1,8 αντίστοιχα. Επτά στα δέκα διαζύγια που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία είναι συναινετικά. Οι περισσότερες αιτήσει διαζυγίων υποβάλλονται από άτομα ηλικίας 40-44 ετών και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 45-49 για τους άνδρες και 35-39 για τις γυναίκες. Τα περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν μεταξύ του τέταρτου και δωδέκατου έτους έγγαμου βίου. Τελικά οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…
Γ.Δ.


Ναι μεν αλλά
Οι πολίτες βοηθούν, οι δήμοι τι κάνουν; Διότι καλώς ο εθελοντισμός για καθαρισμό παραλιών και πάρκων ή άλλων χώρων από Συλλόγους, Σωματεία ή ομάδες Εθελοντών. Όλοι προσπαθούν, προσφέρουν στη λύση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για την υπόλοιπη περίοδο οι ευθύνες είναι των δήμων κι όχι των πολιτών. Οι πολίτες όταν καλούνται προστρέχουν. Όμως δεν είναι αυτή η λύση. Οφείλουν επομένως οι δήμοι να έχουν αντίστοιχο μηχανισμό καθαρισμού παραλιών, αλσυλλίων, δημοσίων και δημοτικών χώρων.
Γ.Δ.


Οι άριστοι είναι εδώ

Άλλο ένα παράδειγμα ενός νέου Ξανθιώτη ο οποίος διακρίνεται για τις μαθητικές του επιδόσεις αλλά και την εν γένει Παιδεία του. Η εφημερίδα μας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον νέον αυτόν, τον Γιώργο Γεωργελέ, ο οποίος είναι μαθητής της Γ΄τάξης του 3ου Γυμνασίου. Όλα ξεκίνησαν από την πληροφορία ότι ο νεαρός Γιώργος συμμετέχει στην 6μελή αποστολή της χώρας μας στην 23η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων.
Κρίναμε ως εφημερίδα, και το κάνουμε συχνά, πως οφείλουμε να αναδεικνύουμε τα ταλέντα του τόπου μας, τις επιδόσεις τους στα γράμματα και τις Τέχνες. Οφείλουμε προς τους νέους και τους δασκάλους τους, διότι έτσι, με τον τρόπο αυτό, την προβολή της αριστείας, η κοινωνία προχωράει μπροστά, έχει άμιλλα και θετικά πρότυπα που είναι δίπλα μας και το λιγότερο που οφείλουμε είναι να τους αναδεικνύουμε στην κοινωνία.
Γ.Δ.


Έπεσε δοκάρι στην πλατεία των Αβδήρων – Ευτυχώς δεν περνούσε κάποιος από κάτω
Άγιο είχαν κάποιοι τυχαία διερχόμενοι περαστικοί που κινούνταν το πρωί της Δευτέρας περιμετρικά της κεντρικής πλατείας των Αβδήρων. Από καθαρή τύχη δεν τους ήρθε το σάπιο δοκάρι της πλατείας στο… κεφάλι που σωριάστηκε και διαλύθηκε στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο όπως δείχνει και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Μια πλατεία κόσμημα που αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο για τον οικισμό των Αβδήρων έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου. Όλα τα έργα χρειάζονται συντήρηση για να αντέξουν αλλιώς ρημάζουν. Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στους νόμους της φύσης. Και τα δοκάρια της πλατείας χρειάζονται συντήρηση. Αλλιώς μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους πολίτες. Κι αυτό και η κάθε δημοτική αρχή πρέπει να μεριμνά να μην θέτει σε κίνδυνο την ζωή των δημοτών της. Γιατί αν ο μη γένοιτο γίνει κάτι θα αντιμετωπίσει την κατηγορία εγκληματικής πράξης από αμέλεια.
Μ.Ξ.


 Τι μας είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος το ΛΑ.ΟΣ είναι … «μανούλα» στο να δημιουργεί εντυπώσεις χρησιμοποιώντας ενίοτε συνωμοσιολογία και κινδυνολογία. Τι μας είπε όταν ήρθε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ξάνθη; Ξεκίνησε λέγοντας ότι μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μην κάνει εκλογές ούτε τον Οκτώβριο κάνοντας χρήση ενός άρθρου που προβλέπει την επιμήκυνση της θητείας μιας κυβέρνησης σε περίπτωση που συμβούν έκτακτα επικίνδυνα επεισόδια στην περιοχή μας! Κι όταν του ζητήσαμε διευκρινήσεις το υποβάθμισε λέγοντας ότι είναι κάτι που το απεύχεται και ότι ο Τσίπρας με τον Ερντογάν είναι καρντάσια ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν στην Θράκη έχει παρέμβαση περισσότερο το ΥΠΕΣ ή το Τουρκικό Προξενείο; Είπε επίσης για την Συμφωνία των Πρεσπών ότι στα Σκόπια ιδιοκτήτης είναι ο Σόρος και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να κτίσει ένα νοσοκομείο κάπου στα σύνορα με την Ελλάδα όπου και θα μπορούν να νοσηλεύονται δωρεάν όσοι υπογράφουν δήλωση ότι είναι Μακεδόνες! Και πάλι ζητήσαμε διευκρινήσεις και  να μας πει από πού αντλεί αυτή την πληροφόρηση και μας παρέπεμψε στην ΕΥΠ!
Είναι αυτά λόγια να λέγονται έτσι …αβασάνιστα από έναν πολιτικό αρχηγό;
Εξυπηρετούν το εθνικό καλό ή  είναι «πυροτεχνήματα» για επικοινωνιακούς λόγους;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…