Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ραδόνιο μόνιμος κάτοικος της Π. Πόλης

Το ραδόνιο μόνιμος κάτοικος της Π. Πόλης

0

Πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ραδονίου σε σπίτια της Π. Πόλης επειδή είναι κτισμένα πάνω σε γρανίτη! Ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Τεχνολογίας Κ.  Κουρτίδης έχει μετρήσει έως και 2.500 Bq /m3 στο υπόγειο του σπιτιού του!

 

Χαμηλότερες συγκεντρώσεις στην νέα πόλη –  Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου, το ραδόνιο είναι υπεύθυνο για το 9% των θανάτων που προκαλούνται λόγω καρκίνου του πνεύμονα

 

Το ραδιενεργό ραδόνιο ενδημεί στην Ξάνθη με ιδιαίτερη προτίμηση την Π. Πόλη.  Στον νέο χάρτη ραδονίου 2019 της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στον νομό μας έχουν μετρηθεί πολύ μεγάλες  συγκεντρώσεις ραδονίου. Ειδικότερα μετρήθηκε 145,275 Bq /m3 (Μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό) στο νομό μας αλλά και 190145,275 Bq /m3 σε κάποια σημεία όπως η Π. Πόλη. Να σημειώσουμε ότι στο νομό Καβάλας μετρήθηκαν  131,378378 Bq /m3 , 51,44 Bq /m3 στο νομό Έβρου, 98 Bq /m3 στον νομό Δράμας ενώ δεν υπάρχουν μετρήσεις για τον νομό Ροδόπης και για τα νησιά μας Θάσο και Σαμοθράκη. Μεγάλες επίσης συγκεντρώσεις ραδόνιο μετρήθηκαν στην Χαλκιδική και συγκεκριμένα 136,208 Bq /m3 ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές της χώρα όπως στην Αττική οι συγκεντρώσεις είναι μικρότερες του 100 Bq /m3.

Έχει ιστορία το ραδόνιο στην Ξάνθη

Να σημειωθεί ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το ζήτημα του ραδονίου έχει απασχολήσει την περιοχή μας, με ακόμη ένα παράδειγμα τα επίπεδα φυσικής ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν στην παλιά Πόλη από ομάδα καθηγητών του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 3 οικισμοί του νομού μας περιλαμβάνονταν στις 12 περιοχές της χώρας με την μεγαλύτερη συσσώρευση ραδονίου στην Ελλάδα. Όπως τα Μελίβοια Ξάνθης με 460 bq/m3 (2η θέση), το Σέλερο Ξάνθης 320 bq/m3 (4η θέση) και η  Γενισέα 200 bq/m3 (12η θέση).

Η Π. Πόλη «κάθεται» πάνω σε γρανίτες που έχουν ουράνιο και εκλύεται ραδόνιο

Παράλληλα με την ΕΕΑΕ μετρήσεις διενεργεί από το 2011 και ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής & Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ κ. Κώστας Κουρτίδης. Όπως μας πληροφόρησε αυτό που διαπίστωσε είναι ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις έχουν καταγραφεί στα σπίτια της Π. Πόλης: «Αυτό συμβαίνει γιατί  η Π. Πόλη «κάθεται» πάνω σε γρανίτες και είναι γνωστό ότι κάποιοι γρανίτες έχουν περιεκτικότητα σε ουράνιο. Άλλωστε αυτοί οι γρανίτες συνδέονται με το μεγάλο κοίτασμα του ουρανίου που υπάρχει στο Παρανέστι. Το ουράνιο είναι στερεό όμως  έχει την ιδιότητα να διασπάται σε άλλα στοιχεία. Ένα απ’ αυτά είναι το ραδόνιο που είναι αέριο και αναδύεται στην ατμόσφαιρα. Εισχωρεί στα σπίτια και φυσικά το εισπνέουμε. Είναι ραδιενεργό και από τις διασπάσεις που κάνει στους πνεύμονες μπορεί να επιφέρει μετάλλαξη στο DNA» , σημειώνει ο κ. Κουρτίδης. Ο ίδιος είναι κάτοικος της Π. Πόλης και έχει καταγράψει στο υπόγειο του σπιτιού του με κλειστό παράθυρο  2.500 bq/m3! «Έχουμε κάνει πολλές μετρήσεις σε σπίτια της Π. Πόλης. Καταγράψαμε έως και 400 bq/m3 ενώ στο υπόγειο του σπιτιού μου με κλειστό παράθυρο  2.500 bq/m3. Συνήθως τον χειμώνα έχει πιο πολύ ραδόνιο που δεν αερίζουμε συχνά τους χώρους μας. Το καλοκαίρι μειώνεται αφού έχουν συνήθως ανοιχτά παράθυρα».

Μέθοδοι για την μείωση του ραδονίου στα σπίτια: Συχνός αερισμός – καλή μόνωση στα υπόγεια

Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ραδόνιο το οποίο είναι ραδιενεργό και επικίνδυνο για την υγεία.  Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου, η έκθεση στο ραδόνιο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με έρευνες είναι υπεύθυνο για το 9% των θανάτων που προκαλούνται λόγω καρκίνου του πνεύμονα, είναι συνολικά υπεύθυνο για το 2% όλων των θανάτων που συμβαίνουν λόγω όλων των μορφών καρκίνου. Οι καπνιστές κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους από το ραδόνιο. Ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με τη συγκέντρωση ραδονίου στον αέρα που αναπνέουμε και με τον χρόνο έκθεσης στο ραδόνιο. Ο κ. Κουρτίδης συστήνει καλό εξαερισμό του σπιτιού και τον χειμώνα αλλά και επίστρωση με μονωτική μεμβράνη στα υπόγεια των σπιτιών ώστε να μην διαπερνά το ραδόνιο : «Ένα 5λεπτο το πρωί και ένα 5λεπτο το βράδυ αν ανοίγουμε τα παράθυρα του σπιτιού μας πέφτουν τα ποσοστά του ραδονίου. Επίσης θα πρέπει να βάλουμε μονωτική μεμβράνη στα υπόγεια των σπιτιών στην Π. Πόλη για να μην εισχωρεί το ραδόνιο που εκλύεται από το υπέδαφος»., προτείνει ο κ. Κουρτίδης.

Για μετρήσεις απευθυνθείτε

Να σημειώσουμε ότι η ΕΕΑΕ που είναι ο εθνικός φορέα διαχείριση της ραδιενέργειας στη χώρα μας είχε στείλει στον δήμο Ξάνθης ειδικούς ανιχνευτές για να τοποθετηθούν και να κάνουν μετρήσει σε 200 σπίτια της Ξάνθης. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στον χάρτη Ραδονίου το υ 2019.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ραδόνιο και για αιτήματα μέτρησης ραδονίου μπορεί κανείς να απευθύνεται στο Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ (210 6506777).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος κεντρικός αγωγός ύδρευσης στη γραμμή Αβδήρων

Ο νέος αγωγός έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιό δίκτυο που είχε κατασκευαστεί πριν από π…