Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Το αύριο του ελληνικού μαρμάρου σχεδιάζουν οι τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου

Το αύριο του ελληνικού μαρμάρου σχεδιάζουν οι τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου

0

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης αναλαμβάνει δράσεις για το 2019 στις κατευθύνσεις της υγιεινής και ασφάλειας, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της εξωστρέφειας

 Για τη στοχοθεσία της νέας χρονιάς και την πρωτοβουλία βράβευσης μελών με μακρόχρονη προσφορά μιλά στο «Ε» η πρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντίνα Λαζή

Μπορεί οι επιχειρήσεις μαρμάρου να βασίζονται κατά κόρον στο παραδοσιακό πρότυπο των οικογενειακών επιχειρήσεων, ωστόσο οι νεότερες γενιές, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τα χαρακτηριστικά του κλάδου προχωρούν σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που συνθέτουν την πρακτική που διατηρεί την ποιότητα με την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αξιοποίηση νέων πρακτικών και τεχνολογιών.

Στην περιοχή μας, την ίδια… μετεξέλιξη ταυτότητας έχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος αν και ιδρύθηκε το 1972 τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ενεργοποίηση με διαμορφωμένη στοχοθεσία, διεκδικήσεις και συλλογική κινητοποίηση.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου, Κωνσταντίνα Λαζή μίλησε στο «Ε», και περιέγραψε την εξέλιξη και την προοπτικές του κλάδου του μαρμάρου, τη σύνδεσή του με την καινοτομία και την έρευνα, καθώς και την προσπάθεια ανάδειξης της ποιότητας και την διείσδυση του ελληνικού μαρμάρου στις αγορές του κόσμου. Όπως τόνισε, ελλείψει οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, το σύνολο σχεδόν της παραγωγής προωθείται στις εξαγωγές. Ο κλάδος βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, ωστόσο απαιτούνται συνεχώς προσπάθειες εξέλιξης, ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα του ελληνικού μαρμάρου, αλλά και να υιοθετούνται νέες πρακτικές και τεχνολογίες.

Ο Σύνδεσμος, με μέριμνα για το αποτύπωμα του κλάδου στην τοπική οικονομία, αλλά και με στόχο την αναβάθμιση των επιχειρήσεων-μελών του, που σήμερα είναι 42 στον αριθμό, εκ των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στην Καβάλα, τη Θάσο και τη Δράμα αλλά περιλαμβάνει και επιχειρήσεις της Ξάνθης, προγραμμάτισε μια σειρά από δράσεις για το 2019 που παρουσιάστηκαν και σε κεντρική εκδήλωση του Συνδέσμου τον προηγούμενο μήνα στην Καβάλα.

Όπως μας ενημέρωσε η κ. Λαζή, πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της υγιεινής και της ασφάλειας με βαρύτητα στην επιμόρφωση τόσο των ίδιων των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων, όχι μόνο για την υιοθέτηση κατάλληλων μέσων προστασίας, αλλά και για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Ακόμη, φέτος θα υλοποιηθούν και δράσεις στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με εθελοντικό καθαρισμό παραλιών, αλλά και την αποκατάσταση βαθμίδων λατομείων όπου το έργο έχει ολοκληρωθεί. Για το λόγο αυτό μάλιστα, πρόσφατα η διοίκηση του Συνδέσμου είχε επαφή με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας και το νέο του πρόεδρο, ώστε να υπάρξει καθοδήγηση και συνεργασία για τις δράσεις αυτές. Επιπλέον, ο Σύνδεσμος για τη νέα χρονιά αναλαμβάνει μία συντονισμένη πρωτοβουλία προώθησης του ελληνικού μαρμάρου σε συνεργασία με ινστιτούτα του εξωτερικού (Αμερική, Ιταλία κ.ά), ώστε η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά ποιότητας που διαθέτει να αναγνωρίζονται και να περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές που τίθενται παγκοσμίως.

«Υπάρχουν περιθώρια και προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω αναγνώρισης του ελληνικού μαρμάρου», σημείωσε η κα Λαζή, επισημαίνοντας ότι πρόσφορο έδαφος αποτελεί ο κλάδος της έρευνας (R&D) με την αξιοποίηση υπολειμμάτων (πχ για τρισδιάστατους εκτυπωτές) και άλλες χρήσεις που ήδη εφαρμόζονται ή ερευνώνται στο εξωτερικό. «Οι νέες γενιές που διαδέχονται στις επιχειρήσεις μαρμάρου έχουν την κουλτούρα αναζήτησης νέων πρακτικών και τη διάθεση να κινηθούν σε αυτές τις κατευθύνσεις», σχολίασε η ίδια.

«Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων μαρμάρου, αλλά και για να επιστρέφει στην τοπική κοινωνία η ανάπτυξη του κάδου», σημείωσε η πρόεδρος κ. Λαζή

Βραβεύσεις αναγνώρισης της προσφοράς με «θύλακα» τους συνεκτικούς δεσμούς της οικογένειας

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία τη φετινή χρονιά να βραβεύσει μέλη του με μακρόχρονη παρουσία στον κλάδο. «Παρατηρώντας διαχρονικά ένα από τα κοινά μας σημεία στις επιχειρήσεις μαρμάρου είναι ο οικογενειακός χαρακτήρας. Στη βάση αυτής της κουλτούρας το ΔΣ του Συνδέσμου αγκάλιασε την πρωτοβουλία αναγνώρισης της προσφοράς ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτό τον κλάδο στη χώρα και τώρα τους έχουν πια διαδεχτεί οι επόμενες γενιές», ανέφερε η πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επαναλαμβάνεται και στο μέλλον.

Έτσι, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου  ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωση για το 2019 στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου “Μπάτης” στην Καβάλα, όπου η πρόεδρος παρουσίασε τα πεπραγμένα του 2018, ευχαριστώντας παράλληλα, ένα προς ένα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συνεισφορά τους στο έργο του Συνδέσμου και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ανέλυσε τους στόχους που ο Σύνδεσμος έχει θέσει για την ισχυροποίηση τόσο του ιδίου ως θεσμού όσο και του κλάδου καθώς και τα επόμενα βήματα υλοποίησης και πραγμάτωσης των στόχων αυτών.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή των επιχειρηματικών βραβείων «ΣΥΝΔΕΚΤΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ: ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ», όπου τιμήθηκαν τέσσερις επιχειρηματίες, μέλη του Συνδέσμου, για τη μακρόχρονη προσφορά τους στον κλάδο του μαρμάρου, εφαρμόζοντας επιτυχημένες πρακτικές διοίκησης και μεταλαμπαδεύοντας στην επόμενη γενιά την αξία της οικογένειας εντός της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, τα βραβεία απονεμήθηκαν στον κ. Χένες Αλτ της εταιρείας “NORDIA Α.Ε.”, τον κ. Ηλία Κυριακίδη της εταιρείας “FHL ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ – ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Ε.” (αντ’ αυτού το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γρηγόρης Μακρίδης), τον κ. Ευάγγελο Χαϊδά της βιομηχανίας μαρμάρου “ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ” και τον κ. Δημήτριο Χαριτόπουλο της εταιρείας “Δ.Ν. ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.”

Στην αναγνώριση της προσφοράς των συνεργατών του μέσω της βράβευσης του ιδίου αναφέρθηκε ο κ. Αλτ, ενώ ο κ. Χαϊδάς τόνισε τη συμβολή των ισχυρών οικογενειακών δεσμών στη διαδοχή και τη μακροημέρευση της επιχείρησης, μέσω της μετάδοσης από γενιά σε γενιά γνώσεων και επιτυχημένων πρακτικών. Από πλευράς του ο κ. Χαριτόπουλος σχολίασε τη συνεχιζόμενη επί σειρά ετών αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού για τον κλάδο του μαρμάρου, επισημαίνοντας τη σκληρή και συνεχή δουλειά ως κύριο παράγοντα επιτυχίας στον κλάδο.

Ανταποκρινόμενοι άμεσα στο κάλεσμα του Συνδέσμου, τις απονομές πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων σχετιζόμενων με τον κλάδο του μαρμάρου. Τη βράβευση του κ. Αλτ πραγματοποίησε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Δρ. Ιωάννης Σάββας, του κ. Κυριακίδη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, του κ. Χαϊδά ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και του κ. Χαριτόπουλου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας.

Το βραβείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης, ο ιθύνων νους πίσω από το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που από το 2006 πραγματοποιείται ανά δύο έτη στο Βενεράτο Ηρακλείου στην Κρήτη, μια εκδήλωση την οποία ο Σύνδεσμος στηρίζει εμπράκτως.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …