Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Το αρδευτικό πρέπει να γίνει και θα γίνει!

Το αρδευτικό πρέπει να γίνει και θα γίνει!

0
nestos_aerofoto-empros

Χρειάζεται ενεργοποίηση και …πίεση όλης της κοινωνίας της Ξάνθης για να γίνει το έργο.

Είναι ενεργό και ενταγμένο στο Εθνικό και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων

 

Χρήματα βρίσκονται αν υπάρχει πολιτική βούληση – Ιδού η Ρόδος…

Ο Κ. Μητσοτάκης θα λάβει γνώση για τα συμπεράσματα της σύσκεψης

 

«Αυτό το έργο θα γίνει νωρίτερα ή αργότερα. Και αν δε γίνει θα φέρω προ των ευθυνών τους όσους συντέλεσαν, διότι αν σταματήσει οι συνέπειες θα είναι περιβαλλοντικά καταστροφικές και ιστορικές», ήταν η δήλωση του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη σε ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της 30ης Νοεμβρίου 2011. Δυστυχώς δεν βρίσκεται εν ζωή για να φέρει προ των ευθυνών τους όσους συντέλεσαν ή επιχειρούν ενδεχομένως να συντελέσουν να μην γίνει, ωστόσο η δήλωσή του είναι προφητική και έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για τις συνέπειες στο περιβάλλον που τις χαρακτηρίζει «καταστροφικές και ιστορικές»!

Είναι ενεργό και ενταγμένο στο Εθνικό και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων

Η αλήθεια είναι ότι το έργο αυτό είχε διαχρονικά τη στήριξη από όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Είχε επίσης και τη στήριξη των αγροτών αλλά και όλων των παραγωγικών φορέων κι αυτοί που αντιδρούσαν τότε όπως και τώρα προβάλλοντας επιφυλάξεις και προβληματισμούς ως προς την περιβαλλοντική διάσταση του έργου ήταν ο Φορέας Διαχείρισης Δ. Νέστου Βιστονίδας – Ισμαρίδας και οι 3 Οικολογικές Οργανώσεις που έκαναν την προσφυγή στο ΣτΕ και κατάφεραν την αναστολή του για 11 ολόκληρα χρόνια!  Όλα αυτά όμως απαντήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από την απόφαση του ΣτΕ σε βαθμό μάλιστα που να μην υπάρχει λόγος για νέα προσφυγή και νέες περιπέτειες. Επίσης κάτι άλλο που πρέπει να τονιστεί και το «έβγαλε στο φως» ο δικηγόρος Νίκος Γεννάδιος κατά τη προχθεσινή σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη είναι πως μετά από έρευνα που έκανε ο ίδιος στην γραμματεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του δόθηκε η απάντηση πως το έργο είναι ενεργό,  έχει αξιολογηθεί δύο φορές και ενταχθεί στο Εθνικό και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων που ενσωματώνει την Κοινοτική Οδηγία και πως μπορεί άμεσα να προχωρήσει αν βρεθεί χρηματοδότηση. Αυτό και μόνο καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμού που εξέφρασε κατά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δ. Νέστου κ. Γκαϊντατζής, ότι το έργο χρειάζεται νέα μελέτη που να λαμβάνει τα νέα δεδομένα και πλαίσια σχετικά με την διαχείριση των υδάτων.

Δει δη χρημάτων για να προχωρήσει το αρδευτικό

Κατά συνέπεια αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι χρειάζεται ένα κονδύλι της τάξης των 100 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν η α΄ και η β’ φάση του έργου και η επικαιροποίηση της μελέτης που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών δεν θα κοστίσει πάνω από 20.000 ευρώ. Πού θα βρεθούν τα λεφτά μιας και το ΠΑΑ του ΕΣΠΑ που ήταν ενταγμένο έχει κλείσει και το νέο ΕΣΠΑ θ’ ανοίξει από το 2023 και μετά; Σ’ αυτό το ερώτημα δόθηκαν αρκετές απαντήσεις κατά την σύσκεψη. Όπως του κ. Καραλίδη που πρότεινε να καλυφθεί το ποσό από υπόλοιπα του ΕΣΠΑ και επιστροφές για έργα που δεν έγιναν  και να γίνει έργο –  γέφυρα για το επόμενο ΕΣΠΑ. Επίσης μια ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν αυτή της ευρωβουλευτού της Ελιάς Εύας Καϊλη που την κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας και αναμένει απάντηση. Το θέμα το ανέδειξε το «Ε» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του. Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Καϊλη ρωτούσε αν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του αρδευτικού δικτύου στη δεξαμενή επενδυτικών σχεδίων του πακέτου Γιούνκερ, συνδυαστικά με εργαλεία crowdfunding , ώστε οι αγρότες να είναι πραγματικοί μέτοχοι της μεγάλης επένδυσης που τους αφορά.

Και αν υπάρχει δυνατότητα το ποσό των 72 εκ. ευρώ, που επιστρέφεται στην Ελλάδα μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, να διατεθεί μέσω του ΕΓΤΠΕ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε σημαντικά αρδευτικά έργα, όπως αυτό του Νέστου ποταμού; Είναι δυο προτάσεις που πρέπει οι φορείς να τις λάβουν υπ’ όψιν στην προσπάθειά τους να βρεθούν τα χρήματα.

Χρειάζεται ενεργοποίηση και …πίεση όλης της κοινωνίας της Ξάνθης για να γίνει το έργο

Για να γίνει όμως αυτό προαπαιτείται η πολιτική βούληση για να γίνει το έργο κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο στην παρούσα φάση αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Ξανθιώτη υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη όπως τις μετέφερε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και όπως καταγράψαμε σε ρεπορτάζ μας. Μόνο ο βουλευτείς Γρηγόρης Στογιαννίδης που ήταν παρών στην σύσκεψη ήταν πιο θετικός και είπε ότι υπάρχει η πρόθεση και η βούληση και ότι εν ολίγοις ότι περνάει από το χέρι τους να κάνουν οι βουλευτές θα το κάνουν ενημερώνοντας και ασκώντας πιέσεις στον  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Και επειδή «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενεργοποιηθεί όλη η κοινωνία της Ξάνθης και να ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς γιατί διαφορετικά …Ζήσε ως το 2030 για να δεις την πεδιάδα της Ξάνθης με νερό του Νέστου αν βέβαια μέχρι τότε δεν ερημοποιηθεί όλη η παραλιακή ζώνη από την υφαλμύρωση που προκαλεί η υπεράντληση υπόγειων υδάτων από τις γεωτρήσεις!

Πρόκειται να ενημερωθεί άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα συμπεράσματα της σύσκεψης

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπεράσματα της σύσκεψης πρόκειται να κωδικοποιηθούν και να αποσταλούν στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να είναι ενήμερος για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, ζητώντας να το στηρίξει και να το εντάξει σε άμεση προτεραιότητα ως έργο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικής σημασίας για την περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε θετική αναφορά στο αρδευτικό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…