Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

0

Οι λεπτομέρειες και μια σειρά επιπλέον μέτρων θα κρίνουν την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Με μια εφάπαξ ρύθμιση, η οποία στενεύει τον κύκλο προστασίας της πρώτης κατοικίας και εμπεριέχει πολλές γκρίζες ζώνες που θα διαλευκανθούν αργότερα με υπουργικές αποφάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει προεκλογικά τον σκόπελο του νέου πλαισίου Κατσέλη, το οποίο αφήνει απροστάτευτους από τους πλειστηριασμούς πολύ περισσότερους δανειολήπτες συγκριτικά με σήμερα.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δείχνει τις σημαντικές υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς, κάτι που παραδέχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς η περίμετρος των κριτηρίων επιλεξιμότητας που μπαίνει στους δανειολήπτες οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο είναι σημαντικά περιορισμένη σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε χειρότερη θέση όσοι θα βρεθούν στο μέλλον με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Περαιτέρω σύγκλιση απαιτείται ως προς την κατάρτιση της δευτερογενούς νομοθεσίας, την οποία θα συστήσουν οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Εφόσον ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο με μια σειρά ακόμη μέτρων, τότε και μόνο τότε θα ελευθερωθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ, σημειώνουν πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης. Οι θεσμοί θα έρθουν στη χώρα μας την 1η Απριλίου και θα πρέπει τα εκκρεμή ζητήματα να έχουν λυθεί πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Οι εκκρεμότητες αφορούν:

* Την επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το Δημόσιο που τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τελικώς θα αποφανθεί αν η συγκεκριμένη επιδότηση αποτελεί ή όχι κρατική ενίσχυση.

* Τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικώς με τις εκκρεμότητες του παλιού νόμου Κατσέλη κυρίως για τις περιπτώσεις που απολαμβάνουν τη δικαστική προστασία χωρίς να το δικαιούνται. Οι θεσμοί επιζητούν την εξέταση των περιπτώσεων αυτών με τα παλιά κριτήρια αλλά μέσα από τη νέα πλατφόρμα και εάν η πλατφόρμα κρίνει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες μη επιλέξιμους, αυτοί να τίθενται εκτός δικαστικής προστασίας.

* Την πρόβλεψη για διαρκή εξέταση των κριτηρίων των υπερήμερων δανειοληπτών κατά το μέλλον, ώστε οι τελευταίοι να μην απολαμβάνουν προνόμια που τελικώς δεν δικαιούνται.

* Την ύπαρξη εγγυήσεων για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας πληρωμών.

* Τη διασφάλιση πως δεν αποκρύπτεται περιουσιακή ύλη με κρυφές μεταβιβάσεις σε φιλικά ή οικογενειακά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο μαχαίρι μπήκε σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας με μείωση στην αντικειμενική αξία για τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και περαιτέρω περιορισμό των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να διαθέτει ένας δανειολήπτης για να εισέλθει στον νόμο της προστασίας. Από το νέο πλαίσιο αποκλείονται τα δάνεια που φέρουν κρατική εγγύηση (έχουν δοθεί κατά κύριο λόγο σε Ρομά, πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους κ.ά.), ενώ προβλέπεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα ως προς την αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…