Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

0

Μειώνεται η επιχορήγηση
Άσχημα νέα για τους Αυτοδιοικητικούς που δεν νομίζω ότι θα αρέσει και πολύ, το αντίθετο μάλιστα μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, η κοινή υπουργική απόφαση του Αλέξη Χαρίτση και του Γιώργου Χουλιαράκη με την οποία κόβεται δραστικά η επιχορήγηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόφαση είναι «ξερή». Αναφέρει, χωρίς πολλά πολλά τα παρακάτω: «Μειώνουμε για το έτος 2019 το ποσοστό χρηματοδότησης του Λογαριασμού Οικονομικής Ενίσχυσης των ΟΤΑ που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από 2% σε 0,57% επί των κεντρικών αυτοτελών πόρων που αποδίδονται στους δήμους και τις περιφέρειες.»  Τα νεότερα φαντάζομαι πως θα τα ακούσουμε τις επόμενες ημέρες από δημάρχους και περιφερειάρχες.
Γ.Δ.


Εκπτώσεις χωρίς χαμόγελα
Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες οι χειμερινές εκπτώσεις στην αγορά. Δυστυχώς, είχαμε μία περίοδο εκπτώσεων χωρίς χαμόγελα από το λιανικό εμπόριο, τα ρούχα, τα παπούτσια και τα υπόλοιπα. Συνολικά όπως κατέγραψαν τα στοιχεία, τα Συλλογικά Όργανα των Εμπόρων, μια στις δέκα επιχειρήσεις είχαν αύξηση στις πωλήσεις. Ποσοστό αρκετά μεγάλο και ιδιαίτερα αρνητικό. Διότι τα υπόλοιπα 9 καταστήματα είχαν μείωση στις πωλήσεις και στην «καλύτερη» περίπτωση ίσα βάρκα, ίσα νερά. Είναι γεγονός πέραν πάσης αμφιβολίας πως το εμπόριο, τα καταστήματα, περνούν μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης. Κι αυτό βέβαια οφείλεται στην ανεργία, την φορολόγηση και το εν γένει μη αισιόδοξο κλίμα στους καταναλωτές που έγιναν πιο δύσκολοι στις επιλογές τους οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι λίγες.
Γ.Δ.


Άργησαν ήδη…
Κάθε χρόνο η δημοτική αρχή Ξάνθης, εν όψει του πλήθους των επισκεπτών από τα χωριά και τους γύρω νομούς, ετοιμάζει χώρους για να παρκάρουν τα Ι.Χ., τα λεωφορεία και άλλα οχήματα. Οι χώροι στο ανατολικό τμήμα της περιοχής μας είναι γνωστοί και εξυπηρετούν πάρα πολλούς επισκέπτες. Όμως, ενώ βρισκόμαστε τρεις ημέρες πριν την καρναβαλική παρέλαση, που ο χώρος γεμίζει οχήματα, ακόμη δεν έγινε καμία προετοιμασία ο χώρος να καθαριστεί, ισοπεδωθεί και γίνει πραγματικός χώρος πάρκινγκ.
-Ας το φροντίσουν σήμερα κιόλας γιατί ήδη άργησαν!
Γ.Δ.


Eξαντλήθηκαν
 Η μεγάλη γιορτή της Καρναβαλικής περιόδου που πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια από το Σύλλογο ΔΙΟΝΥΣΟ το Σάββατο πριν την τελευταία Κυριακή της παρέλασης, φτάνει.
Εφέτος όμως υπάρχουν δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι θα παραβρεθούν οι γνωστοί Δημ. Σταρόβας και Στάθης Παναγιωτόπουλος (καταλαβαίνει κανείς τι χαμός θα γίνει) και δεύτερο, εδώ και μέρες οι προσκλήσεις έχουν εξαντληθεί.
Έτσι για την ιστορία να πούμε ότι ώρα έναρξης ορίστηκε στις 21.00 και το πραγματικό και μοναδικό γλέντι θα γίνει στο κέντρο Διογένης. Οι προσκλήσεις κόστιζαν 20€. Και μία διευκρίνιση: Απαραίτητη η καρναβαλική αμφίεση και διάθεση!
Γ.Δ.


Τρία θέματα
Είναι ξεκάθαρο. Ο κ.Τσίπρας γνωρίζει τα δημοσκοπικά ευρήματα, θέλει να κερδίσει χρόνο, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα γι’ αυτόν. Γνωρίζει επίσης ότι οι ευρωεκλογές είναι το πρόσημο, οι διπλές κάλπες του Μαΐου στη χώρα μας θα έχουν -εκ των πραγμάτων – χαρακτήρα επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα, την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα τ΄αποτελέσματα που θα βγάλουν οι κάλπες δεν θα μπορούν να περάσουν στο ντούκου, διότι πάρα πολλά, εάν όχι όλα, θα εξαρτηθούν από τις διαφορές στις πολλαπλές κάλπες….
Το ζήτημα είναι οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, ο ρόλος που παίζουν οι Βρυξέλες στην ελληνική πολιτική σκηνή, η απόφαση που θα πάρει το Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα για την καταβολή ή όχι της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που είναι δικά μας χρήματα.
Άρα, έν αναμονή του αποτελέσματος των καλπών.
Γ.Δ.


538 θύματα
Για σκεφτείτε το:  Μια κοινότητα να έχει 538 μέλη και να αφανίζεται με βίαιο θάνατο και να επιζούν 5 με 6 άτομα μόνον! Τόσα άτομα αριθμούσε η παρουσία της Εβραϊκής κοινότητας στην πόλη της Ξάνθης. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, επαγγελματίες, έμποροι, φτωχοί και στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους κατοίκους. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, μετά από εντολή των Γερμανών προς τους Βούλγαρους «κατακτητές» της περιοχής μας, συνελήφθησαν όλοι. Συνολικά 538 άτομα. Μάλιστα υπάρχει και η λίστα με τα ονόματά τους.
Όλοι τους οδηγήθηκαν μετά από ταλαιπωρία ημερών, στο στρατόπεδο της Τρέμπλινκα της Πολωνίας όπου και αφανίστηκαν. Επέζησαν 5-6 μόνον. Τραγικό και φοβερό μόνο που το σκέφτεται κανείς.
Αυτό το γεγονός καθόρισε όπως ήταν επόμενο και το μέλλον της Εβραϊκής κοινότητας της Ξάνθης που έχει εξαφανιστεί τελείως και ουσιαστικά δεν υφίσταται. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


«Κεραυνός» για το Δροσερό
«Γροθιά στο στομάχι» ήταν όλο το ρεπορτάζ χθες για την απογκετοποίηση της εκπαίδευσης στο Δροσερό. Κι αυτό διότι 27 παιδιά θα φοιτήσουν σε διάφορα σχολεία της πόλης, ενώ εκκρεμούν άλλες 180 αιτήσεις γονέων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.
Μία από τις αιτίες που γονείς θέλουν να φύγουν τα παιδιά τους από το δημοτικό σχολείο Δροσερού, είναι ότι δεν μπορούν οι δάσκαλοι να προσφέρουν όσα πρέπει διότι παρατηρείται αυξομείωση των μαθητών και περιοδικότητα παρουσίας τους στα μαθήματα. Έτσι, η διδασκαλία δεν έχει την απόδοση που πρέπει κι αυτό είναι εις βάρος της ποιότητας.
Βέβαια η συμμετοχή των παιδιών στα «έξω» σχολεία δεν σημαίνει ότι θα απογκετοποιηθεί ο οικισμός. Δεν είναι μόνη αιτία το σχολείο. Υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνων για να υπάρξουν αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε ότι ένα βήμα ξεκίνησε.
Γ.Δ.


Ο ρόλος της Σαμπιχά
Στην ανάδειξη των προβλημάτων του Δροσερού και τις όποιες μικρές δράσεις για την αξιολόγησή τους και σταδιακή πίεση για επίλυση, έχει διαδραματίσει μια κυρία. Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η οποία κινούμενη αόκνως μεταξύ Ελλάδος, Ευρώπης και Δροσερού, έκανε γνωστά τα προβλήματα αναδεικνύοντάς τα. Και σε ένα βαθμό κάποια έχει βοηθήσει να επιλυθούν. Και συνεχίζει ακούραστα, χωρίς να υποχωρεί. Δική της ιδέα να βγουν κάποια παιδιά από τον Οικισμό και να φοιτήσουν στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης.
Το είχαμε από χρόνια επισημάνει. Το Δροσερό είναι μια δύσκολη υπόθεση που δεν θα λυθεί εύκολα. Όμως όσο αφήνεται, θα γίνεται χειρότερο. Θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση λύσεων. Σιγά-σιγά, μεθοδικά και σε μακροχρόνιο προγραμματισμό. Κι όχι μόνον παραμονές εκλογών.
Γ.Δ.


Και προληπτικές συλλήψεις η πρώτη φορά αριστερά!
Η είδηση είναι γνωστή: 16 πολίτες των Γιαννιτσών συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης όπου κρατήθηκαν ως το τέλος της εκδήλωσης για να μην ενοχληθούν οι σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες Φώτης Κουβέλης και Θεοδώρα Τζάκρη! «Πρόληψη» χαρακτήρισε η Γεροβασίλη τις προσαγωγές. Ίσως κάποια στιγμή να μας πει ότι δεν υπάρχει καλύτερη πρόληψη από την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Το δόγμα είναι γνωστό: Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας! Δεν είναι βέβαια μόνο οι συλλήψεις στη Β. Ελλάδα. Το τμήμα προστασίας του «πολιτεύματος» έχει αναλάβει δράση! Προς το παρόν θύματά του είναι στελέχη της ΛΑΕ, του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σήμερα, επί αριστεράς, κίνδυνο για το πολίτευμα αποτελούν οι διαφωνούντες με την συμφωνία των Πρεσπών ή τους πλειστηριασμούς κι όχι τα μέλη του Ρουβίκωνα ή εκείνοι που έχουν βάλει στόχο τα αστυνομικά τμήματα. Αυτοί απολαμβάνουν αμέριστη ανοχή.
Οι 16 πολίτες των Γιαννιτσών συνελήφθησαν για τις προθέσεις τους. Όχι για παράνομες πράξεις αλλά προληπτικά, για πιθανή διαμαρτυρία, που εφόσον γίνεται ειρηνικά είναι απολύτως επιτρεπτή από το Σύνταγμα μας. Αλλά φαίνεται πως όχι πια σήμερα. Και μας θυμίζει άλλες εποχές, όταν συλλαμβάνονταν πολίτες διότι «δεν συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις»…


Μελίνα δεν σε ξεχάσαμε
Ήταν 6 Μαρτίου του 1994 όταν έφυγε η Μελίνα Μερκούρη, η τελευταία ελληνίδα θεά όπως την αποκάλεσε εύστοχα ο διεθνής Τύπος. Μια γυναίκα –σύμβολο, με εμβληματική προσωπικότητα που σφράγισε την εποχή της και καταξιώθηκε διεθνώς με την τέχνη της, τους αγώνες της για δημοκρατία στην εποχή της χούντας και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο καθώς και για τα δικαιώματα της γυναίκας.  Μια γυναίκα που ως υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, που καθιέρωσε το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, έφερε το θέατρο στην περιφέρεια με την δημιουργία των ΔΗΠΕΘΕ. Μια γυναίκα που έδειχνε ατρόμητη ακόμη και μπρος στον θάνατο. Όπως είπε σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις αυτό που φοβόταν είναι η λησμονιά. Να την ξεχάσει και να πάψουν να την αγαπούν.
Και το κατάφερε… Ήταν και παραμένει η Μελίνα όλων των Ελλήνων που συνεχίζει να εμπνέει και τις νεώτερες γενιές!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Οάσεις Τρία είναι και κοντά μεταξύ τους, τα σημεία της πόλης που έχουν τις ημέρες αυτές τη…