Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

0

Υποψήφιοι στο δήμο Μύκης
Δημοτική προετοιμασία δεν έχουμε μόνο στην πόλη της Ξάνθης, στα Άβδηρα και στον Τόπειρο. Έχουμε και στο δήμο Μύκης και είναι μάλιστα αρκετοί οι υποψήφιοι οι οποίοι θ’αναμετρηθούν για το αξίωμα του δημάρχου.
Σίγουροι και με δήλωσή τους είναι οι τέσσερις κι αυτοί είναι οι εξής: Πρώτος ο νυν δήμαρχος Καπζά Τζεμήλ ο οποίος επιθυμεί να εκλεγεί για μια νέα θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του. Κατάγεται από τη Μύκη. Δεύτερος υποψήφιος ο Ντελή Ριτβάν, επαγγελματίας, με καταγωγή από τον Εχίνο. Τρίτος στη σειρά υποψήφιος είναι ο δικηγόρος Κιούρτ Αχμέτ από το χωριό Μύκη και τέταρτος ο Μέτσο Εντέρ, επαγγελματίας από τον Εχίνο επίσης. Δύο από Μύκη και δύο από Εχίνο. Υπάρχει όμως και ο δικηγόρος Ατνάν Πετσενίκ που κατάγεται από το χωριό Κένταυρος και του οποίου η υποψηφιότητα δεν ξεκαθάρισε ακόμη.
Γ.Δ.


Κτηματολογικά παράπονα
Μια και βρισκόμαστε στην ορεινή περιοχή να θίξουμε ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με αφορμή τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία είναι για πάρα πολλούς ιδιαίτερα δύσκολη και ακριβή, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν σχετική ενημέρωση.
Βρίσκονται όπως μας ενημέρωσε ο πρώην πρόεδρος Θερμών Ναζήρ Χασάν σε αδιέξοδο, διότι πολλοί στερούνται συμβολαίων, το εισόδημά τους είναι πενιχρό και δεν μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος της όλης διαδικασίας του Κτηματολογίου. Θέλουν βοήθεια, στήριξη σαν ακριτική περιοχή, να υπάρξει μέριμνα για μειωμένο κόστος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Γ.Δ.


Μυρωδιές και «μυρωδιές»
Δεν πρόκειται για τις ευωδιές της Άνοιξης που είναι ευπρόσδεκτες κι ευχάριστες και μακάρι να τις απολαμβάνουμε, μέρες που είναι. Δεν πρόκειται για το άρωμα των γυναικών που σκορπούν στο διάβα τους. Για τις μυρωδιές από τηγανέλαια ο λόγος που βρωμίζουν την ατμόσφαιρα του κέντρου, κυρίως, της πόλης.
Η υπόθεση έχει ξεφύγει πλέον, τα σπίτια γύρω δεν μπορούν  ν’ανοίξουν τα παράθυρα, η μυρωδιά του καμμένου λαδιού που αργεί ν’ αλλάξει, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.
Μάλιστα, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες των υπόλοιπων κατοίκων και επαγγελματιών που υποβαθμίζεται η ζωή τους. Το θέμα πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε.
Γ.Δ.


Κοινή η μοίρα
Μας δένει των Ξανθιωτών μια κοινή μοίρα με τον τόπο μας. Το θέλουμε δεν το θέλουμε, αυτό υπάρχει, ισχύει είναι η ζωή μας στο άκρο αυτής της ωραίας χώρας. Σε τούτο λοιπόν το χώρο, τον μικρό αλλά και μεγάλο ταυτόχρονα, που όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε, διαχωρισμοί, κακίες, φανατισμοί δεν πρέπουν. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν.
Είμαστε λίγοι, είμαστε μακριά από την ανάπτυξη, έχουμε προβλήματα, είναι κοινή η μοίρα μας. Μας πρέπει ως εκ τούτου η φιλία, ο καλός λόγος, η αγάπη, η αλληλεγγύη.
Γ.Δ.


Ο Δημαρχόπουλος ζητά καθαρή εντολή για να κάνει τα έργα που δεν έκανε 5 χρόνια!
Ακούσαμε την ομιλία του δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου κατά την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού του. Έκανε αναφορά στα έργα του και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι όλα αυτά είναι δρομολογημένα να γίνουν και όχι ολοκληρωμένα. Για παράδειγμα δεν έχει ολοκληρωθεί το Κολυμβητήριο αλλά ΘΑ ολοκληρωθεί, δεν έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του φωτισμού αλλά ΘΑ ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει το Κυνοκομείο αλλά και αυτό ΘΑ γίνει… Επίσης δεν ακούσαμε κάποια εξαγγελία για την νέα του θητεία αν και εφόσον τον επανεκλέξει ο Ξανθιώτικος λαός. Εκτός βέβαια και αν εννοεί ότι αυτά είναι τα έργα που ΘΑ ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια οπότε …κλείσαμε! Δηλαδή ο κ. Δημαρχόπουλος ζητά καθαρή εντολή για να ολοκληρώσει τα έργα που ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια; Ποιο το όραμά του για την πόλη;
Γιατί να τον ψηφίσει ο Ξανθιώτης;
Μ.Ξ.


Ισόβια
Ακούς; Επιβλήθηκε πρόστιμο 200€ στη γιαγιά με τα παράνομα τερλίκια. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΝ!
Ισόβια δις έπρεπε να φάει. Μα δεν υπάρχει κράτος; Ήρθε η Πόντια από τη Γεωργία για να κάνει εμπόριο τερλικιών, έλεος!  Φοροδιαφεύγει!  Μέσα ισόβια. Ακούς εκεί θράσος η γιαγιά!
-Μεταξύ μας, καλά που άντεξε τόσες ώρες η γιαγιά στην Αστυνομία και δεν πέθανε στο τμήμα, τι ρεζιλίκι θα είχαμε ως χώρα.
Γ.Δ.


Διαφέρουμε
Υπάρχει μία πραγματικότητα: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Τονίσαμε και επεσημάναμε τη μη αντίδραση των Ξανθιωτών κατά την παρέλαση και το επαινέσαμε. Όμως, εξαντλείται και η ανοχή του πληθυσμού διότι οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί για ακροδεξιούς δυναμιτίζει το κλίμα.
Έτσι, για να εμφανιστούν δημοσίως τα μέλη της κυβέρνησης θα χρειάζονται πολλούς φρουρούς. Αυτό θέλουν; Δεν είναι ωραίο, κι ας θερίζουν ό,τι βλακωδώς έσπειραν.
Πάντως, κανείς απ’ όσους αποδοκίμαζαν τη βία και τον εθνικιστικό λαϊκισμό των «αγανακτισμένων» δεν χαίρεται σήμερα με τα παθήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν χαίρεται επειδή κανείς δημοκράτης δεν μπορεί να χαίρεται με την ανάδυση ενός νέου εθνικιστικού ριζοσπαστισμού, που δικαιολογεί νέες ακρότητες.
Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση δεν θα μπει στον πειρασμό να επιδοκιμάσει και να ανεχτεί αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Γ.Δ.


«Επίθεση φιλίας» από Τούρκους επιστήμονες
Μπορεί ο Ερντογάν να μας απειλεί καθημερινά και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε Αιγαίο και Θράκη, όμως οι Τούρκοι επιστήμονες στον αντίποδα έρχονται να μας δώσουν χείρα βοηθείας σ’ ένα πολύ σημαντικό εθνικό και πολιτιστικό θέμα. Έτσι λοιπόν ανέλπιστους συμμάχους βρήκε η χώρα μας, σε τρεις Τούρκους επιστήμονες που έρχονται να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο Έλγιν άρπαξε τα γλυπτά.
Όπως γράφει στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα βάσει της οποίας το φιρμάνι του σουλτάνου Σελίμ Γ’ το οποίο επικαλέστηκε ο 7ος Κόμης του Έλγιν για να ακρωτηριάσει τον Παρθενώνα από τα γλυπτά ήταν ανύπαρκτο. Αντίθετα, ο βρετανός αριστοκράτης φέρεται να δωροδόκησε τοπικούς αξιωματούχους που τον άφησαν να αρπάξει ό,τι μπορούσε. Μάλιστα, το πρωτότυπο φιρμάνι που φέρεται να απέσπασε από το σουλτάνο ο λόρδος Έλγιν δεν βρέθηκε ποτέ. Σήμερα υπάρχει μόνο μετάφρασή του στα Ιταλικά, την οποία επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο. Σίγουρα το πόρισμα των Τούρκων δίνει ένα σημαντικό επιχείρημα στην ελληνική πλευρά στη μάχη της διεκδίκησης των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο καθώς αποδεικνύει ότι αυτά αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο από τον Έλγιν κι όχι με απόφαση της τότε επίσημης αρχής του τόπου…


Η πισίνα
Η πισίνα δεν έχει αλμυρό νερό. Η πισίνα έχει γαλανό νερό. Η πισίνα χαρίζει ευεξία και ικανοποίηση. Η πισίνα καθαρίζεται από μηχανήματα αυτομάτου καθαρισμού του νερού.  Η πισίνα όμως έχει ξεχωριστή εφορία. Κερδίζεις από την δουλειά σου κάποια χρήματα. Έχεις υποχρέωση να πληρώσεις τους ανάλογους φόρους εισοδήματος στο κράτος. Ωραία, τους πληρώνεις. Σου περίσεψαν τώρα λεφτά και θέλεις να κάνεις στο σπίτι σου μία πισίνα. Ααααπ, σε πιάσαμε, φέρε εδώ κι άλλους φόρους.
Μα σας πλήρωσα κύριε τους αναλογούντες φόρους! Δεν ξέρουμε τι έκανες εσύ, εκείνο που ξέρουμε είναι πως διέπραξες σήμερα το αδίκημα της πισίνας. Προς το παρόν πλημμέλημα, αν μας την δώσει θα το κάνουμε κακούργημα και θα επαναφέρουμε την ποινή του θανάτου δι’ απαγχονισμού. Εκεί, να σε βλέπει ο κόσμος κρεμασμένον και να φοβούνται τα μικρά παιδιά. Ούτε στην θάλασσα να μην ξαναπλησιάσουν. Στο ποτάμι και μόνον Δεκέμβριο και Ιανουάριο λέει ο νόμος.
Το Ελληνικό κράτος έχει μία ξεχωριστή ξεκαρδιστική σοβαρότητα. Οι Σουηδοί όταν θέλουν να γελάσουν λένε την λέξη Ελλάδα, αδύνατον να τους σταματήσεις από τα γέλια, σηκώνουν την πολυκατοικία στον αέρα και καλούν την αστυνομία για διατάραξη της κοινής ησυχίας. Βρε καλέμ, βρε χρυσέμ, εγώ τον πλήρωσα τον φόρο που μου ζητήσατε, τώρα γιατί ζητάτε κι άλλα λεφτά; Έτσι για πλάκα ρε φίλε, λογαριασμό θα σου δώσουμε; Ή τα ρίχνεις ή πας για ζάρια στη στενή. Δωρεάν φαγητό και σίδερα μασίφ, όλα μελετημένα.
Φ.Ι.


Η πισίνα ΙΙ
Αμ το άλλο που το πας; Ο κύριος θέλει και αυτοκίνητο 2500 κυβικά! Καλώς τον πελάτη μας, βάλε κάτι παραπάνω σε φόρο γιατί έχω και κείνο το ξαδερφάκι από το χωριό και πρέπει να το χώσω στον ΗΛΠΑΠ, να μην πεινάει κι αυτό το καημένο! Τα ξαναρίχνεις εσύ, αν και όπως είπαμε είχες πληρώσει από την αρχή τον νόμιμο φόρο σου, τρυπώνει και το ξαδερφάκι στο μηχανοστάσιο να μετράει πόσες ρόδες έχει το κάθε τρόλεϋ και όλα μέλι γάλα αγελαδινό, με χαμηλά λιπαρά! Ούτε αύξηση βάρους ούτε καρδιακά προβλήματα, αρκεί μετά τον νόμιμο φόρο να είσαι συνεπής απέναντι στο ξαδερφάκι. Καλό παιδί, σε βεβαιώνω, με 4 έβγαλε το Δημοτικό, αλλά λεβεντόπαιδο, να είσαι σίγουρος περί αυτού.
Στην Ελλάδα έχουμε μία τάση στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλη μία στο μίσος για τους πλούσιους. Ευνοούμε τους φτωχούς, στα όπα όπα τους έχουμε, αρκεί να είναι διά βίου φτωχοί. Η στήλη συμφωνεί απολύτως, οι πλούσιοι να διώκονται αυτεπαγγέλτως με την κατηγορία του πλουσίου σε βαθμό κακουργήματος.  Υπάρχει και η σκέψη να  ιδρυθούν Πλουσιοδικεία, Πισινοδικεία και Mercedoδικεία,να δείς, θα ξανασηκώσει κανένας κεφάλι;
Όλοι χθαμαλοί και μετανοημένοι, αλλιώς τις ρόδες των τρόλεϋ θα τις μετράει άλλος. Άντε ντε, αποταμίευσε άλλη φορά λεφτά, ο πέλεκυς θα είναι Γαλλίας μάρκας Talabot, χραπ και πάει το όμορφο κεφαλάκι σου. Τι θα διαλέξεις, καταμετρητής τροχών ή ακέφαλος;
Πλήρωνε και μη μιλάς…
Φ.Ι.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …