Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένα βήμα μπρος για την απογκετοποίηση της εκπαίδευσης στο Δροσερό

Ένα βήμα μπρος για την απογκετοποίηση της εκπαίδευσης στο Δροσερό

0

27 παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν σε σχολεία της πόλης – Εκκρεμούν άλλες 180 αιτήσεις γονέων

 

Πρόεδρος Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Αγωνιζόμαστε να σταματήσει να είναι γκέτο η εκπαίδευση στο Δροσερό»

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Π. Κεραμάρης: «Έγινε μια αρχή και είναι μια θετική  πρωτοβουλία, μια θετική εξέλιξη»

 

 

Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της απογκετοποίησης της εκπαίδευσης των παιδιών του Δροσερού και παράλληλα τη κοινωνική ένταξη και κοινωνικοποίηση του πληθυσμού έγινε με την υλοποίηση σε πρώτη φάση σχετικού αιτήματος για φοίτηση 27 παιδιών του Δροσερού σε σχολεία όλων των βαθμίδων της Ξάνθης.

Ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών του Δροσερού Ξάνθης «ΕΛΠΙΔΑ», για το οποίο χρειάστηκε …εισαγγελική παρέμβαση όπως μας ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν,  προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γιώργου Αγγελόπουλου, όταν επισκέφτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου τον οικισμό του Δροσερού, ύστερα από αίτημα που του έστειλε ο Σύλλογος για το ζήτημα της φοίτησης όλων των παιδιών ΡΟΜΑ στα σχολεία της Ξάνθης, εκτός οικισμού.

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Αγωνιζόμαστε να σταματήσει να είναι γκέτο η εκπαίδευση στο Δροσερό»

Η κα Σουλεϊμάν μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως ο Σύλλογος  το καλοκαίρι είχε κάνει με δική του πρωτοβουλία απογραφής του πληθυσμού στον οικισμό. Το αποτέλεσμα της απογραφής έδειξε πως στο Δροσερό κατοικούν 8.296 άτομα εκ των οποίων πάνω από 3.000 παιδιά σε προσχολική και σχολική ηλικία: «Επί χρόνια τώρα δεν σταματήσαμε να αναφερόμαστε στην παράλογη και άδικη εικόνα της ύπαρξης ενός ουσιαστικά, σχολείου για 2.500 μαθητές του οικισμού μας, έναντι δεκαέξι σχολείων για  αντίστοιχο  αριθμό μαθητών στην πόλη της Ξάνθης. Είναι φανερό ότι οι αίθουσες δεν επαρκούν και γι αυτό ζητάμε να αποσυμφορηθεί το σχολείο και παιδιά από τον οικισμό να φοιτούν σε σχολεία της Ξάνθης. Είδαμε και το θετικό παράδειγμα της Αλίογλου Βιζάν που πέρασε στο Πανεπιστήμιο γιατί από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο φοίτησε σε σχολεία της Ξάνθης. Έχουμε συλλέξει 200 υπεύθυνες δηλώσεις γονέων που επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτούν σε σχολεία της πόλης. Θέλουμε να σταματήσει να είναι γκέτο το Δροσερό, γκέτο το σχολείο και το Γυμνάσιο του Δροσερού. Να δοθεί στα παιδιά μας η δυνατότητα να ενταχθούν στην κοινωνία της Ξάνθης. Αγωνιζόμαστε για αυτό και δεν θα σταματήσουμε. Αν χρειαστεί θα φτάσουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», τονίζει η κα Σουλεϊμάν, με εμφανή ένταση αλλά και αποφασιστικότητα.

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια από τις θετικότερες  εξελίξεις στα πράγματα του οικισμού μας»

Πρόσθεσε δε πως ενημέρωσε σχετικά τον Συνήγορο του Πολίτη όταν επισκέφτηκε τον οικισμό αλλά και τον εισαγγελέα Ξάνθης όταν δεν είχε απάντηση στα αλλεπάλληλα έγγραφα αιτήματα που έστειλε ο Σύλλογος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Ξάνθης και ότι κατόπιν εντολής του οποίου προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης δρομολογήθηκε η  υπόσχεση του κ. Αγγελόπουλου: « Στο νηπιαγωγείο φοιτούν 40 παιδιά στο σχολείο πάνω από 120. Μας είπαν θα μας φέρουν 2 αίθουσες προκάτ ούτε αυτό έγινε . Οι τοπικοί άρχοντες δεν ενδιαφέρονται. Είδαμε ότι δεν γίνεται τίποτε και  ζητήσαμε ακρόαση από τον Εισαγγελέα ο οποίος και βρήκε δίκαιο το αίτημα μας. Έτσι μας ανακοινώθηκε ότι 27 παιδιά θα φοιτήσουν σε σχολεία της Ξάνθης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια από τις θετικότερες  εξελίξεις στα πράγματα του οικισμού μας.», καταλήγει η κα Σουλειμάν.

keramaris
 

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Π. Κεραμάρης: «Έγινε μια αρχή και είναι μια θετική  πρωτοβουλία μια θετική εξέλιξη»

Για «θετική εξέλιξη» κάνει λόγο και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης και επικαλείται τα θετικά αποτελέσματα που είχε η κατανομή των παιδιών Ρομά σε διάφορα σχολεία στην Αλεξανδρούπολη,, ένα εγχείρημα που ξεκίνησε πριν 25 χρόνια: «Έγινε μια αρχή και είναι μια θετική  πρωτοβουλία, μια θετική εξέλιξη . Εμείς στην εκπαίδευση βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Δεν τα ξεχωρίζουμε. Στην Αλεξανδρούπολη είχε επιτυχία το εγχείρημα. Βοήθησε στην κοινωνική ένταξη των παιδιών. Ας ελπίσουμε να γίνει κάτι ανάλογο και στην Ξάνθη».

Περιμένουμε κι αλλά βήματα ….

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και επεξηγεί: «Περιμένουμε, έτσι, ,και άλλα βήματα, ουσιαστικότερα  και σημαντικότερα, που θα μπορέσουν να αλλάξουν το τοπίο του Δροσερού.  Με στόχο να έχουμε επιτέλους σύντομα  τους πρώτους φοιτητές στα πανεπιστήμια, τους πρώτους επιστήμονες από τα σπλάχνα των κατοίκων μας. Ελπίζουμε επίσης, τούτο να συμβάλει  στην αύξηση του τραγικά χαμηλού προσδόκιμου ζωής των, τη βελτίωση της υγείας των αλλά και στην μείωση της μαύρης εργασίας και της μετανάστευσης στις αγορές της παράνομης εργασίας  του εξωτερικού. Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικές και δικαστικές αρχές της πόλης καθώς και τους φορείς του κεντρικού κράτους για την ευαισθησία και την προσπάθειά τους. Επόμενη προσπάθειά μας, η  πολεοδομική ένταξη στον αστικό ιστό της πόλης, η αποχέτευση, η βελτίωση του επιπέδου υγείας και ζωής».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα FoodEducators στην Κομοτηνή: Εκπαιδευτικοί και μαθητές από την ΑΜ-Θ προωθούν τη βιώσιμη διατροφή και την εκπαίδευση στον αγροδιατροφικό τομέα

Διδασκαλία και δράσεις για τη βιωσιμότητα και την υγιεινή διατροφή από τα σχολεία της Περι…