Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άργησε 11 χρόνια η δικαίωση για το Αρδευτικό

Άργησε 11 χρόνια η δικαίωση για το Αρδευτικό

0
nestos_aerofoto-empros

Ιστορική απόφαση του ΣτΕ απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης  – αναστολής των Οικολογικών Οργανώσεων

 

Δικηγόρος Ν. Γεννάδιος: «Άργησε αλλά είναι η απόλυτη δικαίωση»

Κ. Ζαγναφέρης: «θα χρειαστεί πλέον επικαιροποίηση μελετών, χάθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια» – Απαιτείται πολιτική βούληση

 

Μια ιστορική μέρα για την κοινωνία της Ξάνθης, η Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 αφού είναι η ημέρα που δημοσιοποιήθηκε μια ιστορική δικαστική απόφαση. Η απόφαση του ΣτΕ για το αρδευτικό που το αποδεσμεύει απ’ όλα τα «βάρη» των προσφυγών και ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίησή του με καθυστέρηση 11 χρόνων από τότε που ξεκίνησε!

 Δικαίωση για το αρδευτικό της Ξάνθης

Ήταν Μάρτιος του 2014 όταν συζητήθηκε στο ΣτΕ η υπόθεση της προσφυγής τριών οικολογικών οργανώσεων: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, για αναστολή εκτέλεσης  του έργου άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης με μεταφορά νερού από τον  Νέστο που κατατέθηκε το 2008 όταν είχε ήδη μπει εργολάβος και είχαν αρχίσει τα έργα κεφαλών.  5 χρόνια μετά την συζήτηση στο ΣτΕ και αφού έχουν μεσολαβήσει 2 προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και 11 συνολικά χρόνια από την προσφυγή  εκδόθηκε και καθαρογράφτηκε η απόφαση υπ’αριθ. 1455/2018 η οποία, απορρίπτει τους λόγους ακύρωσης του μεγαλύτερου έργου στον Νομό Ξάνθης, της άρδευσης της πεδιάδας μέσω μεταφοράς των υδάτων του Νέστου.

Gennadios NikosΔικηγόρος Ν. Γεννάδιος: «Άργησε αλλά είναι η απόλυτη δικαίωση»

«Πρόκειται για την απόλυτη δικαίωση. Το έργο δεν έχει κωλύματα, αποδεσμεύεται και είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος για να υλοποιηθεί. Βέβαια έχουν περάσει 11 χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Όπως το νομοθετικό πλαίσιο για τις λεκάνες απορροής.  Για να προχωρήσει θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και να βρεθεί πρόγραμμα για να ενταχθεί. Αυτό που επίσης είναι σημαντικό είναι ότι η απόφαση απαντά σ’ όλα τα ουσιώδη ερωτήματα της προσφυγής και δεν δίνει τη δυνατότητα νέας προσφυγής που είναι ικανή να αναστείλει εκ νέου το έργο. Το διευκολύνει…», επισημαίνει ο δικηγόρος της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης στο ΣτΕ , Νίκος Γεννάδιος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση.

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός από Ζαγναφέρη

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση εκφράζει και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αλλά παράλληλα και τον προβληματισμό του για  το πώς μπορεί να υλοποιηθεί: «Η απόφαση του ΣτΕ είναι καταπέλτης.  Είναι μια απόλυτη δικαίωση για ένα έργο που ξεκίνησε επί νομαρχίας Ξάνθης και τον αείμνηστο νομάρχη Γιώργο Παυλίδη και στηρίχθηκε από όλους τους φορείς και την τοπική κοινωνία.  Πέρασαν ωστόσο 11 χρόνια που ήταν εγκλωβισμένο. Θα χρειαστεί πλέον επικαιροποίηση μελετών, χάθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρέπει εκ νέου να ξεκινήσουμε την προσπάθεια να υλοποιήσουμε το έργο. Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς της Ξάνθης, η  τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική ηγεσία, το επιμελητήριο, η ΕΑΣ κ.λ.π. Πρέπει να πιέσουμε και να συμβάλλουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο κ. Ζαγναφέρης.

Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει ακόμη μια δικαστική εκκρεμότητα καθώς εναντίον της προσφυγής αλλά και εναντίον του Δημοσίου έχει προσφύγει η ανάδοχος εταιρεία.

Απαιτείται πολιτική βούληση

Επίσης αυτό που πρωτίστως είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του έργου είναι η πολιτική βούληση και αν κρίνουμε από παλαιότερες δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών, ήταν αντίθετοι επικαλούμενοι λόγους περιβαλλοντικούς και κυρίως την ανάγκη για στροφή του αγροτικού τομέα σε καλλιέργειες που δεν είναι υδροβόρες. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι το έργο ξεκίνησε ως πρόταση για την ανάσχεση της  υφαλμύρωσης που πλήττει την παραλιακή περιοχή από τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις και εμπλουτισμού των προβληματικών υπόγειων υδροφορέων ώστε να ανακοπεί ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής η οποία υποφέρει από υφάλμυρα ύδατα ακόμη και για ξηρικές καλλιέργειες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthooulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…