Μηδενικό ενδιαφέρον για κινητοποιήσεις – Στους λόγους αναφέρονται οι πρόεδροι των Αγροτικών συλλόγων Ξάνθης και Καβάλας
Απογοητεύτηκαν από την στάση κάποιων συναδέλφων τους στις κινητοποιήσεις του 2016
Απρόθυμοι να μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων είναι οι αγρότες της Ξάνθης και της ΑΜΘ ευρύτερα. Την ώρα που οι συνάδελφοί τους στήνουν μπλόκα σε διόδους και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ανά την χώρα προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους οι δικοί μας αγρότες επιδεικνύουν μηδενικό ενδιαφέρον να ασχοληθούν με οτιδήποτε εκτός από τις καλλιέργειες τους. Κι αυτή η στάση δεν οφείλεται σε οκνηρία ή ολιγωρία ή κουτοπονηριά αφήνοντας τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα αλλά πρωτίστως σε απογοήτευση!
Απρόθυμοι για κινητοποιήσεις οι αγρότες μας – Ποιοι είναι οι λόγοι
Όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος των αγροτών της Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, προσπάθησε μέσω διερευνητικών επαφών να καταγράψει διαθέσεις αλλά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Δεν υπάρχει καμιά διάθεση για κινητοποιήσεις ούτε καν για ένα συλλαλητήριο. Κι αυτό όπως λέει ο κ. Δαλάτσης δεν οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύουν ότι όλα πάνε καλά και δεν έχουν προβλήματα αλλά στο γεγονός ότι είναι απογοητευμένοι έχοντας το κακό προηγούμενο του 2016 και δεν πιστεύουν ότι θα βγει κάτι απ’ αυτές. Μια άλλη παράμετρος επίσης είναι ότι πιστεύουν πως υποκινείται από κόμματα και δεν έχουν οι ίδιοι διάθεση να γίνουν υποχείρια αυτών: « Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Ζητήσαμε ακατάσχετο 15.000 ευρώ μας έδωσαν 7.500 ευρώ μόνο σ’ ότι αφορά επιδοτήσεις ή ενιαία ή συνδεδεμένη ενίσχυση ή πρασίνισμα. Εξαίρεσαν την περίπτωση της εμπορικής συναλλαγής. Συνεχίζουμε να έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής. Πληρώνουμε το πετρέλαιο 1,40 ευρώ το λίτρο ενώ σε άλλες χώρες 70 λεπτά. Παρόλα αυτά οι συνάδελφοι δεν θέλουν να μπουν στις κινητοποιήσεις. Ένα άλλος λόγος είναι γιατί πιστεύουν ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις είναι κόμματα και δεν θέλουν να εμπλακούν. Έχουν πρόσφατο άλλωστε το παράδειγμα του 2016…», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.
Κομβικό το 2016 και όσα συνέβησαν τότε…
Το ίδιο μήνυμα μας μεταφέρει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης ο οποίος στις κινητοποιήσεις του 2016 ήταν ο εκπρόσωπος όλων των αγροτών της Περιφέρειας. : «Το να συναντηθούν 10 πρόεδροι σωματείων δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει τίποτε. Οι αγρότες στην περιφέρειά μας είναι απογοητευμένοι από την συμπεριφορά κάποιων που διέσπασαν το μέτωπο το 2016 και γι αυτό δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία να έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με την κοινωνία. Τότε είχαμε πει ότι αν δεν πάρει η κυβέρνηση πίσω το ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν συζητάμε αλλά κάποιοι βιάστηκαν να εξασφαλίσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Ήμασταν κοντά στο να κάνουμε ένα ενιαίο αγροτικό κίνημα αλλά στο τέλος αποτύχαμε. Τώρα δεν έχει νόημα. Δεν βρίσκουμε το λόγο να βγούμε και να διεκδικήσουμε», αναφέρει ο κ. Καλπακίδης με εμφανή την απογοήτευση στα λόγια του.
Πάνε Τέμπη το Σάββατο τα τρακτέρ των αγροτών -Άγνωστη παραμένει η διάρκεια της κινητοποίησης
Στο μεταξύ την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων τους αποφάσισαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του πανθεσσαλικού μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 6/2.
Αποφάσισαν κινητοποίηση στα Τέμπη το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου, χωρίς να διευκρινίζουν την διάρκεια της κινητοποίησης. «Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Αστυνομίας, αλλά και τις διαθέσεις των αγροτών» δήλωσαν στελέχη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.
Η απόφαση να μετακινηθούν στην εθνική οδό, στο ύψος των σηράγγων τρακτέρ, αλλά και αγροτικά αυτοκίνητα και να αποκλείσουν το δρόμο ελήφθη ομόφωνα, ενώ στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις για ταυτόχρονα μπλόκα στον κόμβο Πλατυκάμπου και σε άλλες οδικές αρτηρίες.
Παράλληλα οι αγρότες επιμένουν σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων για τα αιτήματά τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου