Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Στην Ξάνθη το «στέμμα» της ανεργίας!

Στην Ξάνθη το «στέμμα» της ανεργίας!

0

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2002 η ανεργία στην Ξάνθη ήταν 6,8% και έφτασε το 2017 στα 25,5% – Πρωτιά στην ΑΜΘ – «Μαύρη» χρονιά το 2013 με εγγεγραμμένη ανεργία – ρεκόρ στο  38,1 %!

 

Τι έφταιξε και ως νομός έχουμε αυτή την αρνητική πρωτιά και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας; Ποιο το αντίδοτο; Τι δεν έγινε;

 

Τις πιο βαριές… λαβωματιές από την ανεργία έχει δεχτεί ο νομό μας απ’ όλους τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειάς μας! Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 15 χρόνια η ανεργία σημείωσε πραγματική έκρηξη φτάνοντας σε τριπλάσια ποσοστά. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2002 η ανεργία στην Ξάνθη ήταν 6,8% και έφτασε το 2017 στα 25,5% μια αύξηση της τάξης του 18,7 %! Αυτό δε που προκαλεί …σοκ είναι ότι το 2013 η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ξάνθη ήταν στα 38,1% και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σ’ όλη την περιφέρεια ξεπερνώντας και την Δράμα που είναι δεύτερη με 37,1%, η οποία αντίστοιχα το 2002 είχε την μεγαλύτερη ανεργία στην ΑΜΘ με 19,7%. Αξιοσημείωτο είναι για την Ξάνθη ότι η ανεργία αυξήθηκε  μόλις μέσα σ’ ένα χρόνο (2012 – 2013) κατά 12,4%!

Σταθερή η Καβάλα

Διαφορετικές είναι οι «επιδόσεις» των άλλων νομών της περιφέρειάς μας με την Καβάλα να καταγράφει μια σταθερότητα και μια ανθεκτικότητα στην ανεργία χωρίς πολύ μεγάλες αυξομειώσεις. Έτσι ενώ το 2002 είχε 13,1% το 2017 είχε 14,9 με το top σημείο το 2013 στα 25,2%.  Η Δράμα αντίθετα είναι η αμέσως χειρότερη από την Ξάνθη με 19,7 ανεργία το 2002 και 21,7 % στο 2017 ενώ τα υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε επίσης το 2013 με 37,1%.

Ο Έβρος το 2002 είχε 10,8% και το 2017 17,5% με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται το 2012 με 27% και έκτοτε να έχει καθοδική πορεία.

Τέλος η Ροδόπη είχε την χαμηλότερη ανεργία το 2002 μόλις 3,5% και το 2017 18,2% Στην Ροδόπη συμβαίνει το εξής χαρακτηριστικό. Η ανεργία άρχισε να σκαρφαλώνει σε διψήφια ποσοστά από το 2011 και μετά και να φτάνει στο υψηλότερο σημείο της το 2016, με 19,8%.

Σε σύνολο περιφέρειας το 2002 η ανεργία ανέρχονταν 10, 4% ενώ το 2017 στο 21,5% με το υψηλότερο σημείο του δείκτη το 27,5% το 2013.

Να σημειώσουμε ότι η περιφέρειά μας είναι στις πρώτες θέσεις της ανεργίας σε επίπεδα χώρας και κατά συνέπεια εφόσον η Ξάνθη είναι πρωταθλήτρια σ’ αυτή, κατακτά και το «στέμμα» της ανεργίας στην χώρα!

Τι έφταιξε και ως νομός έχουμε αυτή την αρνητική πρωτιά και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας;

Α) Αποβιομηχάνιση

Β) Limit down στην οικοδομική δραστηριότητα

Μια προσπάθεια διερεύνησης των αιτίων που έφεραν το νομό μας σ’ αυτή τη δεινή θέση, έναν νομό που στην δεκαετία του 1990 χαρακτηριζόταν ως ένας από τους 3 βιομηχανικούς της χώρας, επιχειρούμε με τον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη.

Ο κ. Μπεμπεκίδης έχει την άποψη ότι η πραγματική ανεργία ήταν και είναι μεγαλύτερη: «Το γνωρίζουμε ότι η Ξάνθη είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία σ’ όλη τη χώρα. Και η πραγματική ανεργία είναι ακόμη μεγαλύτερη από ότι καταγράφεται καθώς υπάρχουν πολλοί άνεργοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Όταν η επίσημη ανεργία είναι 38% η ανεπίσημη είναι 42% σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ. Αυτό συνέβη γιατί στην Ξάνθη είχαμε τεράστια αποβιομηχάνιση τα τελευταία 15 χρόνια. Έκλεισαν μεγάλες μονάδες όπως τα συνεταιριστικά του, η VENUS, η  DIANA και άλλα μεγάλα εργοστάσια είτε έκλεισαν είτε μετακόμισαν όπως η Καπνική Μιχαηλίδης που απασχολούσε 800 άτομα. . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας», επισημαίνει ο κ. Μπεμπεκίδης. Να σημειώσουμε ότι η βιομηχανική αποψίλωση  στην Ξάνθη ξεκίνησε πριν την κρίση και κορυφώθηκε μέσα σ’ αυτή. Όπως και η οικοδομική δραστηριότητα η οποία έφρασε στο ναδίρ πριν την κρίση κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ανεργία στους οικοδόμους να φτάσει το 99%! Αυτός είναι ό δεύτερος παράγοντας που εκτίναξε την συνολική ανεργία: «Ο κλάδος των οικοδόμων είχε πληγεί πριν την κρίση και κατά τη διάρκειά της έχει αφανιστεί. Όλοι οι οικοδόμοι της Ξάνθης είναι στο εξωτερικό είτε στο Κατάρ είτε σε χώρες της Ευρώπης», συμπληρώνει ο κ. Μπεμπεκίδης. Σχολιάζοντας δε τους δείκτες ανεργίας της Καβάλας αναφέρει πως η Καβάλα είχε υψηλή ανεργία τότε που έκλεισαν μεγάλες βιομηχανίες της αλλά ότι την σώζει ο τουρισμός όπως και στον Έβρο ενώ για την Δράμα είπε πως αντέχει και διατηρεί κάποιες θέσεις εργασίας μόνο και μόνο επειδή έχει τα μάρμαρα και έχει επιχειρήσεις επεξεργασίας.

Η μάστιγα του παραεμπορίου έκλεισε πολλές επιχειρήσεις

Για έκρηξη της ανεργίας κάνει λόγο ο κ. Μωραΐτης αποδίδοντας το φαινόμενο εκτός από την αποβιομηχάνιση και στο παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο από τα χρόνια που άνοιξε η δίοδος του Αγίου Κωνσταντίνου: «Ένας κύριος λόγος που φτάσαμε σ’ αυτή την έκρηξη της ανεργίας και κυρίως το 2013 ήταν και το ανεξέλεγκτο παραεμπόριο και λαθρεμπόριο. Πολλές επιχειρήσεις τότε έκλεισαν και χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ήταν τότε που είχαμε κάνει σαν Επιμελητήριο κινητοποιήσεις γιατί βλέπαμε το πρόβλημα. Τότε στην Ξάνθη ζήσαμε ένα πλιάτσικο άνευ προηγουμένου. Κάτι ανάλογο δεν συνέβη στους άλλους νομούς και μην ξεχνάμε πω η Νυμφαία άνοιξε πριν 2 χρόνια. Να πούμε επίσης πως η Καβάλα και  ο Έβρος έχουν το πλεονέκτημα του τουρισμού γι αυτό και πιο ανθεκτικοί στην ανεργία.

Ποιο το αντίδοτο; Τι δεν έγινε;

Η απάντηση που λαμβάνουμε στο καίριο ερώτημα είναι μία: «Επενδύσεις» και σ’ αυτό συμφωνούν τόσο ο κ. Μπεμπεκίδης όσο και ο κ. Μωραΐτης: «Η μοναδική επένδυση που έγινε στον νομό τόσα χρόνια είναι η επένδυση των Πλαστικών που άνοιξε 300 θέσεις εργασίας. Καμιά άλλη. Πως λοιπόν να μην έχουμε ανεργία», τονίζει ο κ. Μπεμπεκίδης . Μόνο οι επενδύσεις θα μας σώσουν. Να γίνουν εργοστάσια να δουλέψει ο κόσμος αλλά και να μπει μια τάξη στο παραεμπόριο», τονίζει ο κ. Μωραΐτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…