Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ “Σαπίζει” η Δημοτική Πινακοθήκη

“Σαπίζει” η Δημοτική Πινακοθήκη

0

Υπέστη σοβαρά προβλήματα από τις πρόσφατες βροχές. Πλημμύρισε η είσοδος-Μούσκεψαν τα ξύλινα πατώματα

Μελέτη συντήρησης ετοιμάζεται από την τεχνική υπηρεσία. Εντάσσεται το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα

 “Θύμα” των έντονων βροχοπτώσεων ήταν η Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης», που υπέστη σοβαρές ζημιές από τα νερά που μπήκαν στο εσωτερικό του κτηρίου.

Όπως μας μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, η είσοδος της Πινακοθήκης πήρε νερά με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ενώ υγρασία πήραν και οι τοίχοι, ακόμη και τα ξύλινα πατώματα του επάνω ορόφου. Το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό, μιας και το κτήριο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά αρχοντικά της Παλιάς Πόλης, στο οποίο δεν ταιριάζει η εικόνα της εγκατάλειψης .

Ενήμερος για την κατάσταση ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι πράγματι, το κτήριο χρήζει συντήρησης και για το λόγο αυτό η τεχνική υπηρεσία έχει αναλάβει και ολοκληρώνει τεχνική μελέτη για τις απαιτούμενες επισκευές και τη συντήρηση, έργο που συμπεριλαμβάνεται και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019.

 Σημαντικό αξιοθέατο-Οικοδεσπότης πολιτιστικών εκδηλώσεων

Κτήριο λαϊκού Μακεδονικού χαρακτήρα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης και πολύ αξιόλογο παράδειγμα του τύπου της συμμετρικής παραδοσιακής κατοικίας των μέσων του 19ου αιώνα αποτελεί η Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης. Στο εξωτερικό του, χαρακτηριστικά είναι τα σαχνισιά του ορόφου. Εσωτερικά υπάρχει πλούσιος ξύλινος και ξυλόγλυπτος διάκοσμος με παραδοσιακά και λόγια στοιχεία. Εσωτερικά η διάταξη των δωματίων γίνεται κατά τυπικό τρόπο γύρω από την κεντρική σκάλα. Στο εσωτερικό υπάρχουν οροφογραφιές και διακοσμήσεις.

Η Πινακοθήκη φέρει το όνομα «Χρήστος Παυλίδης». Η ονομασία δόθηκε προς τιμή του ζωγράφου της πόλης Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος δώρισε 30 περίπου έργα του για την μελλοντική Πινακοθήκη. Μετά τον θάνατο του ζωγράφου, η κληρονόμος του Ζωή Παυλίδη, δώρισε και άλλους πίνακές του στην Πινακοθήκη.

Ο χώρος φιλοξενεί εικαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καλλιτεχνών της πόλης και όχι μόνο, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος των Γιορτών Παλιάς Πόλης αποτελώντας οικοδεσπότη εκθέσεων και καλλιτεχνικών δράσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…